Project 'Ieders stem telt' vraagt mening marktbezoekers

SINT-NIKLAAS. Marktbezoekers zouden vooral geld inzetten op wonen, gezondheid en vrije tijd. Dat bleek op een rondvraag op de wekelijkse markt in Sint-Niklaas door de vzw Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen. De rondvraag was meteen het startschot van de actie 'Ieders stem telt', waarmee een aantal Sint-Niklase  sociale organisaties de strijd tegen armoede centraal willen plaatsen in de lokale verkiezingen van 14 oktober 2012. De politieke partijen krijgen een nota met 25 concrete maatregelen tegen armoede en sociale uitsluiting. 

De armoedebarometer staat in het rood in Sint-Niklaas. "Nooit eerder in onze stad moesten er meer inwoners een beroep doen op steun van het OCMW en andere sociale diensten ", zegt Nicole Formesyn van Samenlevingsopbouw.  Als opbouwwerker wordt zij  elke dag geconfronteerd met armoede en sociale uitsluiting in Sint-Niklaas. "Armoede is al lang geen marginaal fenomeen meer, maar tast almaar bredere lagen van onze Sint-Niklase samenleving aan. Overleven met een leefloon is nauwelijks mogelijk. Maar ook werklozen, langdurig zieken en zelfs werkende mensen met een laag inkomen slagen er nauwelijks nog in om de eindjes aan elkaar te knopen."

Armoede bestrijden vergt politieke maatregelen, óók op het lokale bestuursniveau. Samenlevingsopbouw, ABVV, ACW, CAW, De keerkring, Welzijnsschakels Sint-Niklaas , De Vlier, Den durpel, Vlos, Zigzag en Lets zetten daarom samen in Sint-Niklaas de schouders onder 'Ieders stem telt!'. Hiermee willen ze van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting een belangrijk thema in de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 maken. Om de beleidsvoorstellen te bepalen, praatten de organisaties de afgelopen maanden met ruim  120 mensen uit Sint-Niklaas die in armoede te leven. Uit die gesprekken kwam een prioriteitennota voort waarin vijfentwintig concrete maatregelen bepleit worden op het vlak van armoedebestrijding. "Met deze prioriteitennota, die we de komende weken ook bezorgen aan alle  politieke partijen, geven we een eerste schot voor de boeg", aldus opbouwwerker Niki De Bosschere. "Maar er volgen de komende maanden nog tal van acties. We willen de politieke partijen immers duidelijk kleur doen bekennen." Concreet vragen de organisaties garanties voor mensen die hun energiefactuur echt niet langer kunnen betalen, dat ze niet zullen afgesloten worden van water, gas of elektriciteit en willen ze een engagement voor meer en betaalbare woningen. (mb)

info: iedersstemtelt.be

 

 

Lees ook:

LOKEREN. In het Cultureel Centrum Lokeren speelde Marleen Merckx ("Simonneke" uit thuis) voor een uitverkochte zaal haar theatermonoloog "Leven In Een Krabbenmand". Dit was een benefietvoorstelling...