Marleen Merckx geeft uitverkochte benefietvoorstelling 'Leven In Een Krabbenmand'

LOKEREN. In het Cultureel Centrum Lokeren speelde Marleen Merckx ("Simonneke" uit thuis) voor een uitverkochte zaal haar theatermonoloog "Leven In Een Krabbenmand". Dit was een benefietvoorstelling ten voordele van Ontmoetingshuis "De Moazoart" in Lokeren. ("moazoart" is Lokers dialect voor meikever). Voorafgaand aan de voorstelling nam de actrice ruimschoots de tijd om uit te leggen waarom zij zich aangesproken voelt door de inhoud van het stuk, en daarbij aansluitend, waarom zij bereid was de voorstelling in Lokeren te geven tvv De Moazoart.

Leven In Een Krabbenmand

De theatermonoloog is gebaseerd op de waar gebeurde roman "Ik ben iemand/niemand" van Guy Didelez en Lieven de Pril. Emilie (schuilnaam van een vrouw uit omgeving Aalst) vroeg in 2007 aan welzijnswerker Lieven De Pril om haar te helpen het verhaal neer te schrijven over haar leven in generatie-armoede, vanaf haar geboorte tot haar toenmalige leeftijd van 31 jaar. "Maar ik ben vormingswerker, geen romanschrijver", zegt De Pril. Dus zocht hij contact met auteur Guy Didelez. Het werd een beklijvend relaas, soms hard, maar ook soms humoristisch. Daarnaast komt Emilie’s kracht en doorzettingsvermogen sterk aan bod. Het is ook de geschiedenis van een koppel dat elkaar door dik en dun blijft steunen. Armoede zit in Vlaanderen vaak verborgen achter de gevels: in onze streek zou dit voor 1 op de 10 mensen de harde realiteit zijn…

Marleen Merckx voelde zich aangegrepen door de inhoud van het boek, en vroeg Guy Beernaert er voor haar een theatermonoloog over te maken. Die kreeg de titel "Leven In een Krabbenmand". Hun toelichting daarbij: "Mensen die in de shit zitten kunt ge vergelijken met een mand vol krabben. Iedereen wil eruit, maar zo simpel is het niet. Iedere keer als ge een beetje houvast vindt aan de rand van de mand, is er wel een andere krab die zich aan u vasthaakt en uw poot als steun wil gebruiken. Dan wordt ge weer opnieuw de dieperik ingetrokken"

Marleen Merckx

"Dit boek was zo’n degelijk en goed materiaal om er een voorstelling mee te maken: het beantwoordt ook aan mijn maatschappelijk geëngageerd zijn", zegt Merckx, die eraan toevoegt dat zij ook hier op de eerste plaats als actrice fungeert, en geen ervaringsdeskundige is. Wel is zij zelf op bezoek geweest bij hoofdpersonage Emilie, en houdt zij ook nu nog contact met haar. "Het idee wat je hebt over armoede is vaak zo verkeerd", zegt zij "Vooral is bij mij blijven hangen dat het ergste aan armoede niet alleen de honger is, maar wel geen respect en geen aandacht krijgen. Dat heb ik in het stuk ook sterk willen benadrukken". Ondanks de inhoud is er ook een plaatsje voor humor tijdens de voorstelling, die eindigt met een tekst die op band staat. Daar wordt verteld hoe het nú met Emilie gaat, en het is goed. Uit het laatste mailtje dat Marleen Merckx van haar kreeg, blijkt dat ze nu uit de schulden geraakt is.

Toen de actrice met het idee kwam om de monoloog te maken, werd haar dit afgeraden. Wie gaat er nu kijken naar een voorstelling over armoede? Ondertussen heeft zij het stuk al ruim 60 keer gespeeld; ook gedurende de maand maart is haar agenda hiermee volledig vol geboekt, en zelfs voor het volgend seizoen komen de boekingen al binnen. De combinatie met haar rol van Simonneke in de VRT-serie "Thuis" maken het wel soms behoorlijk zwaar. Binnenkort moet zij zich na een avondvoorstelling van haar monoloog nog naar de VRT-set haasten om van 23.00 tot 05.00 uur opnames te draaien voor de serie. "Maar ik weiger daarover te klagen. Veel collega’s gaat het minder goed", zegt zij.

Afgaande op de agenda van productiehuis Paljas zijn er voor de nabije toekomst geen voorstellingen meer in het Waasland gepland van "Leven In Een Krabbenmand"; Theater aan de Stroom op Antwerpen L.O. staat wel op de lijst voor 23, 24 en 25 maart.

De Moazoart

De winst van de voorstelling, die Marleen Merckx in Lokeren gaf, gaat integraal naar De Moazoart, wiens activiteiten volledig beantwoorden aan behoeften die ook de actrice onderkent. Dit ontmoetingshuis wil zowel een onderkomen bieden aan organisaties die werken met maatschappelijk kwetsbare groepen als een ruimte creëren voor ontmoeting en ontspanning. Een dergelijke voorziening schept mogelijkheden om samenwerking tussen verschillende organisaties en doelgroepen te bevorderen.

Om hun recht op participatie waar te maken, en hun positie te versterken, dienen kwetsbare mensen zich te organiseren. Zo kunnen ze hun aanwezigheid in het lokaal sociaal beleid verzekeren en hun belangen behartigen.

De werking wordt mogelijk gemaakt met steun van het Impulsfonds voor Migrantenbeleid, CERA, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Koning Boudewijnstichting, de Nationale Loterij, Welzijnszorg en Rotary Lokeren.

Ieders Stem Telt

Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, één van de organisaties werkzaam in De Moazoart, start ter gelegenheid van de komende gemeente- en provincieraadverkiezingen met een speciale actie onder de naam "Ieders Stem Telt". In het zog van de belangstelling voor het optreden van Marleen Merckx, proberen zij deze actie onder de aandacht te brengen.

Ten behoeve van de maatschappelijk kwetsbare groepen in Lokeren formuleerden zij 15 beleidsvoorstellen voor een Sterk Sociaal Beleid in de stad.

In april stappen zij met hun dossier naar de democratische Lokerse politieke partijen. Zij hopen dat hun voorstellen een plek krijgen in de verkiezingsprogramma’s en vervolgens in het bestuursakkoord 2013-2018."Dat is nodig, want veel mensen in Lokeren ervaren dagelijks wat maatschappelijke achterstelling en uitsluiting betekenen", beweert Bert Reniers van Samenlevingsopbouw.

Onder titels als "Recht op Wonen", "Recht op Werk", Recht op Leefbare Woonomgeving", "Recht op Inkomen" formuleert de organisatie een aantal verregaande voorstellen, waarbij het nog maar de vraag is of er partijen te vinden zijn die dat realiseerbaar achten. Zo wordt gevraagd dat de stad Lokeren "betaalbare en kwalitatieve huurwoningen garandeert voor alle inwoners", of "een loket met tolkendienst waar elke inwoner terecht kan voor administratieve ondersteuning", en "aanvullende steun volgens de budgetstandaard zodat elke inwoner een leven kan leiden dat menswaardig is". Idealistisch zeker, maar werkelijk haalbaar?

De verkiezingen vinden plaats op 14 oktober 2012. Kort daarvoor, op 4 oktober, willen Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en De Moazoart een verkiezingsdebat organiseren, waar ze van alle politieke partijen hopen te horen welke engagementen die nemen op de aangebrachte beleidsvoorstellen. (jdw)

info: ikbeniemandniemand.bepaljas.be/levenineenkrabbenmanddemoazoart.be

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Marktbezoekers zouden vooral geld inzetten op wonen, gezondheid en vrije tijd. Dat bleek op een rondvraag op de wekelijkse markt in Sint-Niklaas door de vzw Samenlevingsopbouw...