AZ Lokeren stelt nieuwe vleugel voor tijdens Open Bedrijvendag

LOKEREN. Tijdens de komende Open Bedrijvendag op 7 oktober kunnen bezoekers van de Lokerse kliniek ontdekken hoe groot de verscheidenheid aan activiteiten is in een hedendaags ziekenhuis. Er worden 4 bezoekerstrajecten aangeboden: een chirurgische traject, een medisch-technisch traject, een voedingstraject, en een kindertraject. Meteen ook een gelegenheid om een kijkje te nemen in de nieuw gebouwde vleugel. Daarvan is de kelderverdieping en het gelijkvloers weliswaar nog niet afgewerkt, maar de eerste en tweede verdieping kunnen zondag al wel bezocht worden. Om organisatorische redenen wordt wel gevraagd vooraf in te schrijven. AZL is het enige Oost-Vlaamse ziekenhuis dat deelneemt aan de Open Bedrijvendag.

noodzakelijke uitbreiding

“Jaar na jaar zien we de activiteiten in onze kliniek toenemen. We hebben te maken met een enorme stijging van het aantal opnames, o.a. omdat steeds meer ingrepen mogelijk zijn in de dagkliniek (bvb oogoperaties). Er is ook de toenemende diversiteit aan specialisaties, die elk hun eigen apparatuur vereisen. Ook uitbreiding van het aantal operatiezalen was noodzakelijk. AZ Lokeren zit tegen zijn grenzen aan, en soms daarboven”, zegt voorzitter Luc De Block. Uitbreiding was dus absoluut noodzakelijk.
Een vijftal jaar geleden speelde men met de idee om twee tijdelijke containerdiepingen te bouwen bovenop de materniteit. De funderingen zouden dergelijke opbouw echter niet hebben kunnen dragen. En aangezien het hier hoe dan ook om een tijdelijke oplossing ging, lagen de kosten verhoudingsgewijs erg hoog.
Ondertussen werd gestart met de ontwikkeling van een masterplan, waarbij de gehele OCMW- en ziekenhuiscampus hertekend wordt. Bedoeling is dat het huidig ziekenhuis op termijn zou vervangen worden door een nieuwe kliniek, met ingang vanaf de Zelestraat. Vooraleer het zover komt, zullen nog ettelijke kilo’s dossiers gedurende vele jaren tussen allerlei administraties circuleren. Maar er is wel al voor gezorgd dat de nu gebouwde nieuwe vleugel in dat masterplan past, om later naadloos aan te sluiten bij het toekomstige nieuwe kliniek.
Het gebouw is 60 m lang en 15 m breed. De vier bouwlagen, kelderverdieping inbegrepen, zijn dus elk 900 m² groot, wat voor het ganse gebouw 3600 m² betekent.
Met de bouw is een investering gemoeid van ong. 7,5 miljoen euro, meteen de grootste investering sinds de oprichting van het ziekenhuis.

invulling

De nieuwbouw omvat de medische beeldvorming (gelijkvloers), de pediatrie (1ste verdieping) en het chirurgisch dagziekenhuis (2de verdieping). In de kelder wordt ruimte voorzien voor de technische diensten, de logistiek en de kleedkamers. Een torengebouw tussen het 5 verdiepen hoge bestaande ziekenhuis en de lagere nieuwbouw zorgt voor een gemakkelijke verbinding tussen beide. Verderop is er een passerelle die een directe en dus zeer snelle doorgang vormt tussen het nieuwe dagziekenhuis en het bestaande operatiekwartier. Naar gelang van hun functies, zijn de lokalen op een verschillende manier geschilderd. Op basis van kleurenstudies is geweten welke kleuren de gunstigste invloed hebben op mensen die zich in een bepaalde situatie bevinden, bvb in een wachtzaal voor volwassenen, anders dan voor kinderen, of in een pre-operatieve ruimte, of in een recoverykamer. Bij de medische beeldvorming is gezorgd voor een gesplitste aanvoer van ambulante en gehospitaliseerde patiënten. Dergelijke afscherming is vooral voor bedlegerige wachtenden een grote verbetering.
Op gebied van voorkoming van resistente bacteriën behoort AZ Lokeren tot de besten in Vlaanderen. Ook in de nieuwbouw zijn alle mogelijkheden benut om deze goede reputatie in stand te houden.
Toen AZL een jaar geleden besliste om deel te nemen aan de Open Bedrijvendag, hoopte men dat de nieuwe vleugel volledig klaar zou zijn voor bezichtiging door het grote publiek. Omwille van problemen met de ondergrond liep de bouw echter enkele maanden vertraging op. Er werd een grote laag turf aangetroffen, waardoor er extra voorzorgsmaatregelen moesten genomen worden en er langer aan bronbemaling moest worden gedaan. Niettemin zullen de 1ste en 2de verdieping, resp. de kinderafdeling en het dagziekenhuis al wel toegankelijk zijn; een opportuniteit voor het grote publiek om in primeur kennis te maken met deze nieuwe ziekenhuisvleugel vooraleer hij in gebruik genomen wordt.
Tegen december zal ook de medische beeldvorming klaar zijn en dan verhuizen alle afdelingen naar het nieuwe gebouw.

energiezuinig

Er is fors geïnvesteerd in nieuwe toestellen voor de afdeling medische beeldvorming, maar net die krachtige toestellen behoren tot de grootste energieverbruikers in het ziekenhuis. (De nieuwe CT-scanner behoort tot de zwaarste in zijn soort, alleen al die computer heeft een vermogen van 16 Kw). Een groot deel van die energie komt vrij als restwarmte. In plaats van de toestellen louter te gaan koelen, werd een warmtepomp geïnstalleerd die de restwarmte aanwendt om het water van de vloerverwarming te verhitten. De capaciteit is zelfs groot genoeg om tevens het sanitair warm water voor te verwarmen.
Over de ganse lengte van het gebouw is een grote zonnewering aangebracht, wat de kosten voor het koelen tot een minimum beperkt.
De luchtverversing wordt per verdieping geregeld op basis van CO2-metingen, en werkt niet met gerecycleerde binnenlucht, wel met verse buitenlucht. Wanneer veel personen aanwezig zijn, bvb in een wachtzaal, stijgt het CO2-gehalte in de lucht, en gaat het systeem automatisch het volume van de luchtverversing verhogen. Wanneer ’s nachts niemand aanwezig is, staat alles op een laag pitje.

Open Bedrijvendag: trajecten

Tijdens de Open Bedrijvendag kunnen bezoekers volgende 4 boeiende trajecten volgen:
Tr.1 Chirurgisch traject: Verpleegkundigen leggen uit wat er allemaal gebeurt tijdens een opname in het nieuwe dagziekenhuis. De recovery van het ziekenhuis wordt omgetoverd tot een zaal vol artsen en verpleegkundigen die bezoekers willen laten kennismaken met hun specialiteit zoals wondverzorging, rugoperatie, behandeling van pijn, maagverkleining en kijkoperatie van de schouder.
Tr.2 Medisch-technisch traject: slechts enkele seconden zijn er nodig om een scan te nemen van de bloedvaten van het hart. De medewerkers van de medische beeldvorming laten op de Open Bedrijvendag dit technologisch hoogstandje zien. Bezoekers krijgen ook een voorproefje van de bouwwerf waar deze afdeling binnenkort naartoe zal verhuizen. Verder tonen artsen hoe een darmonderzoek en een longonderzoek gebeurt.
Tr.3 Voedingstraject: Het AZ Lokeren bouwt niet enkel een nieuwe vleugel. Eerder werd al een nieuwe centrale grootkeuken in gebruik genomen. Dagelijks worden er 650 maaltijden bereid voor het ziekenhuis, het woonzorgcentrum Ter Durme, kinderdagverblijf Patjoepelke, en de scholen Staakte en Spoele. De koks geven uitleg hoe zij dit dagelijks tot een goed einde brengen. Onlangs startte het ziekenhuis met een nutritieteam en de dienst geriatrie legt uit hoe zij hun patiënten behoeden voor ondervoeding. Bezoekers mogen ook hun gezondheid testen op de Wellpoint en zich laten screenen op diabetes
Tr.4 Kindertraject: Bezoekers kunnen de spiksplinternieuwe kinderafdeling komen ontdekken aan de hand van verschillende workshops zowel voor ouders als kinderen: creatief versieren van cup cakes, plaatsen van buisjes, een gevoelenspopje vertelt…kijken, luisteren en oefenen met de kinderartsen.
Op de parking zijn er tal van standjes. Bezoekers kunnen ook aan het werk met de KIOSK, een innovatief touchscreen-systeem, waarmee ambulante patiënten zelf hun patiëntvignetten kunnen aanmaken. Dit verlaagt de werkdruk bij de opnamedienst en verkort de wachttijden voor patiënten. (jdw)

Vooraf inschrijven via de website openbedrijvendag.azlokeren.be

 

Lees ook:

LOKEREN. Na een voorafgaande proefperiode is in het Algemeen Ziekenhuis Lokeren een splinternieuwe scanner al een tweetal weken volledig operationeel. Het betreft hier een zeer gesofisticeerde...

LOKEREN. Woensdagnamiddag 1 december kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet langs op de afdeling pediatrie van het A.Z. Lokeren. Reeds vanaf 14 uur zorgden het animatieteam en medewerksters voor een...

LOKEREN. AZ Lokeren gaat haar CT-scanner vervangen. Het toestel in 11 jaar bijna 100.000 patiënten bediend en is aan vernieuwing toe. Het uitbreken van de huidige scanner en het installeren van het...

LOKEREN. Omdat steeds meer patiënten hun draagbare computer meebrengen naar het ziekenhuis, biedt AZ Lokeren vanaf nu een internetverbinding aan de kamer. Een en ander moet het contact met het...

Het Lokerse architectenbureau Archeos zorgde voor dit ontwerp van de nieuwe ziekenhuisvleugel.LOKEREN. Het AZ Lokeren kampt al enkele jaren met een nijpend plaatsgebrek en wil dat oplossen door een...

LOKEREN. Het AZ Lokeren tekent bij de Raad van State beroep aan tegen de beslissing van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren om geen MUG toe te kennen aan Lokeren....