Sint-Joris en de draak 20ste monument in Temse sinds 1991

Image
Het bas-relief Sint-Joris en de draak van Karel Aubroeck met bovenaan De uil van Valeer Peirsman
TEMSE. Aan het snijpunt St.-Joris-, Kasteel- en Fonteinstraat werd  het monument Sint-Joris en de draak onthuld. Het betreft het gelijknamige bas-reliëf van Karel Aubroeck, met daar bovenop het beeld 'De uil' van Valeer Peirsman. Het monument in zijn geheel is een ontwerp van Valeer Peirsman. Het is het 20ste monument of standbeeld dat het gemeentebestuur realiseert sinds 1991, zonder twijfel een unicum in ons land!

 

Tijdens de inhuldigingsplechtigheid belichtte schepen van Cultuur Annemie Blommaert het leven en werk van Karel Aubroeck, waarna schepen van Openbare Werken Freddy Verbeke, regisseur van de realisatie, de uitvoeringswerken belichtte. Burgemeester Luc De Ryck leidde de eigenlijke onthulling in. De plechtigheid werd afgerond met een receptie in de aanpalende taverne Baeyenshof.

 

Karel Aubroeck realiseerde het bas-reliëf in kunststeen, Sint-Joris en de draak in 1934. De opdrachtgever was een imposante bewoner van de Sint-Jorisstraat (in de volksmond: den Uil): Petrus Bolsens, rentenier, schepen van 1927 tot 1941. Hij gaf het kunstwerk een vaste plaats boven de toegang tot zijn markante woning: het Bolsenshof, een hoeve uit 1879.

 

In het kader van het BPA Oostbarm-Uil verdween het pand in 1984 uit het straatbeeld. Het bas-reliëf bleef naderhand in het bezit van de nazaten van Petrus Bolsens: de familie Rooms-Van Acker. Op aandringen van buurtbewoner François Van Royen nam het gemeentebestuur - bij monde van burgemeester Luc De Ryck - al meerdere jaren geleden contact op met de familie, maar er kwam pas een overeenkomst eind 2007.

 

Image
V.l.n.r. belleman Gerard Vercauteren, de schepenen Hugo Maes, Debby Vermeiren en Freddy Verbeke, burgemeester Luc De Ryck, beeldhouwer Valeer Peirsman, Francois Van Royen en schepen Annemie Blommaert

 

In zijn zitting van 21 december besliste het schepencollege om het kunstwerk aan te kopen. Er werd geopteerd om het bas-reliëf een ereplaats te geven op het snijpunt Fontein-, Sint-Joris- en Kasteelstraat. Dat heet daar ‘den Uil’ en het is er bovendien in de onmiddellijke nabijheid van de woning van Karel Aubroeck.

 

Het college koos voor een omkaderend monument en deed daarvoor een beroep op beeldhouwer Valeer Peirsman. Hij ontwierp het monument en realiseerde bovenaan een uil (brons): een blijvende hulde aan de onuitroeibare bijnaam van de buurt, bovendien ook de naam van de woning van Karel Aubroeck. En niet te vergeten: de uil staat symbool voor de wijsheid. (rolf duchamps)