Toerisme - De leukste cafes uit het Waasland

ImageOf je nu op zoek bent naar een ouderwetse bruine kroeg, een kindvriendelijke brasserie of en trendy bar? In het Waasland vindt je zeker een café naar jouw smaak. Hieronder al enkele leuke tips, maar hou er rekening mee: deze lijst is lang niet volledig!

 

° Den Reynaert

Lange tijd kon kon je in het dorpscentrum van Daknam nergens terecht in een traditioneel café, maar dat verandert. Een mooi centrum als Daknam verdiende opnieuw een typisch café. Met hun café richten ze zich op de dorpsgenoten, maar ook op toeristen. Daknam heeft veel te bieden. De meersen liggen hier in de omgeving, er is heel wat bos en Daknam-centrum is net een postkaart. Na het fietsen of wandelen kan je nog even blijven plakken onder de schaduwrijke bomen. Net Frankrijk. Klik hier voor de website.

 

° De Weegbrug

In Eksaarde, langsheen het oude tramspoor van Lokeren naar Moerbeke ligt De Weegbrug. Tot voor 2 jaar een gewone taverne. Na al die tijd is de inrichting als ijssalon nog steeds niet weggewerkt, maar met een voortreffelijke kok achter het fornuis gaat alle aandacht naar het bord. De gerechten gaan mee met het seizoen en daardoor is de kaart beperkt, maar lekker. Reserveren kan op 09/328 68 90 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

° Van Bocxlaer Klein-Sinaai

Een typisch volkscafe in de Kasteelstraat te Klein-Sinaai, waar de stamgasten dagelijks welkom zijn op vaste uren voor een babbel, een partijtje kaarten en allerlei lekkere bieren. Vanaf 10u tot de middag en 's avonds van 5u tot 7u, want dan wil kroegbaas André het nieuws zien en sluit hij. Het decor herinnert aan de bloeiperiode van het cafe in de jaren 70 als stamcafe van duiven- en wielerliefhebbers. Tientallen foto's van gewezen renners uit die periode laten je denken dat de moderne jachtige jaren '80 nog moeten beginnen. De handgeschilderde vloertegels zijn gelegd op de oorspronkelijke aarde zoals dat 100 jaar geleden werd gedaan toen er nog geen chape bestond. Naast het café houdt de vrouw des huizes een klein winkeltje open met kaarsen, vers vlees en allerlei producten voor de dagelijkse behoeften. Ook zeker een bezoekje waard, al was het voor de leuke babbel met mevrouw.

° De Drij Klakken
Een authentieke herberg uit 1900, ondergebracht in heemmuseum Wissekerke. Hier kun je in een stemmig kader en met een drankje nagenieten van je museumbezoek.
Kruibekestraat 2 - 9150 Bazel (Kruibeke)
T 03-774 11 19 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

°De Boogscheut
Volkscafé 'uit de oude doos'.
Vleeshouwersstraat 28 - 9112 Sinaai (Sint-Niklaas)
T 03-772 44 79

° De Mops
Eind 19de-eeuws duivenlokaal, in de jaren zestig omgevormd tot hippiecafé en nu herberg voor "het hele gezin". Ook jazzkroeg en restaurant met zowel heerlijke snacks als uitgebreide menu’s op de kaart.
Gaverlandstraat 131 - 133 - 9120 Melsele (Beveren)
T. 03 755 59 57 - demops.be 

 

° De Gekke Haan
Vroeger parochiehuis. Vandaag theaterzaal annex café op onverwachte locatie, in het havendorp Kallo. De meer dan opvallende voorgevel, met schilderachtige panelen die de sfeer van een vorige eeuw uitademt, nodigt uit om ook achter de schermen een kijkje te nemen.
Hoog-Kallostraat 25 - 9120 Kallo (Beveren)
M 0475-64 58 60 - degekkehaan.be

° Effort
Het enige echte dorpscafé van Doel, ondergebracht in een oud schoolgebouw. Uitgebaat door twee twintigers, die weigeren reclame te maken voor hun zaak. Geen Cola (als reactie tegen multinationals), geen drank in glazen (om bier tegen een prikje te kunnen verkopen), lunchpakket toegelaten (het bestaat nog, zo’n café). Voor wie Doel wil leren kennen vanuit de binnenkant. Engelsesteenweg 8 - 9130 Doel (Beveren)
M 0498-71 98 98

° ’t Steengelaag
Antiekzaak met koffie- en borrelhuis. Mixt subtiel de functie van haar toonzaal met een taverne. Genieten van een tas verse, warme chocomelk tussen oude kasten, porselein en landkaarten. Open vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 19 uur.
Dorpsstraat 4 - 9150 Bazel (Kruibeke)
M 0477 28 80 57

° Brasserie Pee
Gezellige, landelijke woning, omgevormd tot restaurant. Je moet er nog aanbellen om binnen te mogen. De zaak ligt in Eksaarde, ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in het Waasland.
Brielmolenstraat 91 - 9160 Eksaarde (Lokeren)
T 09-348 68 73

° Cultuurcafé
Het kerkplein is een knusse plek midden in het Lokerse centrum. Relaxen kan er onder de zeventig meter hoge Sint-Laurentiuskerk, een van de hoogste gebouwen tussen Gent en Antwerpen. Ook voor niet-cultuurliefhebbers.
Kerkplein 6 - 9160 Lokeren
T 09-339 05 39

° Eerste Verdiep
Misschien wel kleinste cafeetje in Stekene. Typisch "bruine" babbelkroeg, die zich op de eerste verdieping bevindt. Daardoor is het gemakkelijker de trap op te geraken dan - in de late uurtjes en tal van boeiende gesprekken later - de trap af.
Polenlaan 17 - 9190 Stekene
T 03-789 18 28

° Cramme
Een van de meest actieve jeugdhuizen uit de streek, waar muziekbands, stand-up comedians en andere artiesten thuis zijn. Geniet buiten de gemeente bekendheid via Crammerock, meerdaags rockfestival in het begin van september.
Verkenstraat 33 - 9190 Stekene
decramme.be


° Cafetaria van de Temsese Watersportvereniging
Op het - piepkleine - dakterras van dit clubhuis (open voor iedereen!) heb je een magistraal zicht over de Schelde en de Zaat, de vroegere Boelwerfsite waar een heel nieuw stukje Temse is ontstaan.
Orlaylaan 20 - 9140 Temse
T 03-771 06 21

 

° Onder Den Toren
Een horecazaak onder de kerktoren, gespecialiseerd in soepen. De kokkin geeft haar bereidingen bijzondere namen: vijgen-na-pasensoep, witte-mollensoep, niet-van-de-paussoep en beter-dan-‘t-weersoep.
Dorpsstraat 57 - 9140 Elversele (Temse)
T 052-46 07 03

 

Lees ook:

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.