De Beverse Kegelclub laureaat van de ‘Orde van Verdienste 2010’

BEVEREN. De Beversekegelclub werd in Gent in de cafétaria van de Schuttersgilde 'De Ware Vrienden' verkozen als laureaat in de 'Orde van Verdienste 2010 PC-Oost-VlaS.' Dat is op vlak van de Traditionele Sporten. De Beverse club werd eerst genomineerd omdat ze wekelijks tijdens het schooljaar , kegelinitiatie aan 2 klassen uit een school van Groot Beveren organiseerde. Tijdens de schoolvakanties geven ze initiatie bij de sportkampen, in samenspraak met de Sportdienst. Dit jaar zijn ze eveneens begonnen met kegelinitiatie te geven aan de bewoners van het Rust-en Verzorgingstehuis "Briels" uit Melsele. Daarbij zijn ook verschillende rolstoelgebruikers. En dan is natuurlijk nog de eigen jeugdopleiding waarvoor drie gediplomeerde trainers ter beschikking staan om de initiatie te geven.

Naast Beversekegelclub was ook de Belgische Krulbol Bond Meetjesland, genomineerd. Maar de jury koos voor de club van voorzitter Jos De Groof. Die Jury bestond uit de vijf voorzitters van de Provinciale Comités , met als buitenstaanders Professor Roland Renson , met Jaak Jespers (Sportimonium Hofstade) en de voorzitter van VlaS. Orde van Verdienste is geen huldiging van een persoonlijke sportprestatie , maar van hen die een bijdrage hebben geleverd tot eer en glorie van de Traditionale Sporten.

De Beversekegelclub was voor de derde keer kandidaat voor de titel ‘Orde van Verdienste’ maar oorspronkelijk was door voorzitter Jos De Groof eigenlijk de kandidatuur van Leonard Van Overmeire naar voor gebracht omdat hij de bezieler was van de ganse kegelclub. "Ik zou hem dat echt gegund hebben maar we eindigden op de tweede plaats. Het is een kwestie wie de beste troeven kan uitspelen en dit jaar waren wij het. In totaal zijn er 9 ‘traditionele’ clubs in de provincie die deelnemen. De jury bekijkt was wordt voorgebracht en selecteren al onmiddellijk welke verenigingen worden genomineerd. Dit jaar waren er twee verenigingen dus we hadden 50 procent kans!", aldus Jos De Groof .

Maar de jury kon er echt niet naast kijken dat de Beversekegelclub in Vlaanderen wel uniek werk leverde door ook gehandicapten naar hun sport te brengen en ook de 65 plussers die regelmatig begeleid worden. Maar voornamelijk ook de inzet naar de scholen toe is opvallend. Er schreven  zomaar even 29 klassen 3de en 4de leerjaar in om kegelinitiatie te komen volgen wat toch neerkomt op bijna 600 jongeren. Die kegelen voor een klassement en op het einde van het schooljaar wordt de best geklasseerde klas in de bloempjes gezet en ontvangen zij een beker. Dat alles wordt enthousiast onthaald.

De Beverse weer daarop door de jury beoordeeld. Het hoort samen met de gewone clubbezigheden, de jeugdopleiding, de binnen- en buitenlandse tornooien, de regionale en nationale interclubs, de kampioenschappen. "De nominatie "Orde van Verdienste’ richtte zich toch wel meer naar de randbezigheden, scholen, gehandicapten die gratis worden opgehaald  en teruggebracht en de 60-plussers. Ik denk dat dit ons bij de winnaars heeft gebracht", aldus de voorzitter.

Toen vanuit Rusthuis Briels de vraag kwam om bewoners, bejaarden en gehandicapten, te laten kegelen, schoot de Beversekegelclub in actie. Eerst kwamen ze met nog mobiele ouderen maar toen de club via BLOSO een hulpstuk kon plaatsen om ook mensen in een rolstoel te laten kegelen, ging een heel andere toekomst open. "Alfred Brokken maakte er nog zo’n hulpstuk bij en zo konden steeds meer mensen in een rolstoel naar hier komen. Ze worden nu al gebracht met drie Beverse handicars. Doe mensen strijden onder elkaar om te kunnen winnen. Zo ver is het gekomen", vertelde Leonard Van Overmeire met veel genoegen. Ook de begeleiders zijn  erg enthousiast al is het niet zo gemakkelijk om iedereen aan het werk te zetten: uit de handicar halen, op de kegelbanen zetten. "Weet je dat de oudste 91 jaar is?" vroeg Van Overmeire, "En die gooit nog zo uit de hand, zonder dat hulpstuk."  Dat hulpstuk is echt geniaal om die mensen in een rolstoel aan het werk te zetten. Bij de kegelclub denken ze dat het een uitvinding van het Bloso is.

Unieke club voor de hele regio

Uit dit alles blijkt toch dat het absoluut niet verwonderlijk is dat het VlaS, dat begaan is met de traditionele sporten, de Beversekegelclub terecht laureaat maakte voor 2010. Komt daar dan nog bij dat het een vereniging die op subsidies moet rekenen van één of andere instantie. Enkel wat ze via de Beverse Sportraad ontvangen kan hun clubkas wat spijzen. Hun vier trainers doen het dan ook gratis. Vrijwilligerswerk van het hoogste niveau.
Ze moeten ook de trainingsuren betalen. Leonard Van Overmeire: "Wanneer we dinsdag jeugdtraining geven, en er zijn niet voldoende jongeren aanwezig, dan legt de club zelf bij om aan de eigenaar de kegelbaan te betalen."
Bij de Beverse zijn de recreanten meest vertegenwoordigd. De club telt wel 21 jeugdleden waarvan er verschillende reeds wedstrijden spelen. "We beginnen vanaf 9 jaar en hebben nu het Vlaams individueel kampioenschap gedaan en bij de eerste drie stonden er twee van ons op het podium. Als je ziet waarmee wij de jongste jaren naar buiten komen, dan kan men niet anders zeggen dan dat het hier goed draait", aldus Van Overmeire.

Het merkwaardigste is ook dat in gans de Wase regio er ook geen enkele andere kegelclub is. Wie aan deze sport wil beginnen moet naar Beveren komen. Er zijn er zo uit Temse, Kruibeke, Sint-Gillis, Zwijndrecht. Ook in het Antwerpse zijn nog wat clubs maar voorzitter Jos De Groof kent er geen andere en spreekt al onmiddellijk van clubs in de streek van Eupen en in Wallonië. "Het is vaak twee en een halfuur rijden", voegt Leonard er aan toe, " Heen en terug om een 120 balletjes te smijten"

Het schoolkegelen en de sportkampen brengen uiteraard heel wat jongeren op de idee om voor deze sport te kiezen. "Ik denk", aldus Jos De Groof, "Dat Beversekegelclub meest leden heeft van alle kegelclubs van gans België."
Veel jeugd is ook een kwestie van een efficiënte organisatie want er zijn maar vier kegelbanen zodat het niet is als op een voetbaltraining waar een paar tientallen jongeren aan het werk worden gezet. Aan de kegelbaan gooit elk om de beurt zijn balletje en als je daar bijvoorbeeld 40 man zet, komt dat nooit goed. Eigenlijk kunnen ze niet blijven leden aannemen. "We moeten eerlijk blijven: als we willen trainen om te leren kegelen moeten we niet zeggen: we zetten hier per baan tien man. Dan duurt het misschien tien minuten eer die kleine een balletje kan smijten. Als het uur om is heeft hij misschien maar een bal of zes gegooid. Dat kan niet."

Aan elke baan staat een initiator klaar om het te leren en te begeleiden. En dat is een noodzaak. Trainer Alan De Buyser ziet al onmiddellijk of een jongen of meisje aanleg heeft om het te maken. "Je hebt het of je hebt het niet", zegt hij.

Naar de toekomst toe zal ook het rusthuis van Kieldrecht en de Notelaar van Beveren naar de kegelbaan worden gebracht. Op 8 december komen er reeds kandidaten uit het dienstencentrum ‘De Beuken’ waar momenteel aan sport doen een belangrijke plaats geven.

Voorzitter Jos De Groof was bijzonder fier op het winnen van de 'Orde van Verdienste 2010 Oost-Vlaanderen VlaS': "Voor onze mensen is het eigenlijk een beloning en een stimulans om zo verder te doen. Moesten we na drie jaar deelname deze appreciatie niet hebben ontvangen, dan zou ik dat heel erge hebben gevonden. Maar de mensen van de VlaS waren nu zelf tevreden dat ze ons de trofee mochten overhandigen. We gaan deze titel toch nog eens in ‘beperkt comité’ vieren."(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Vorig weekend heeft de Beversekegelclub deelgenomen aan het tornooi van de Leeuwkes dat elk jaar plaatsvindt in de Kegelkluis te Antwerpen  en ten voordele is van de aangesloten...

BEVEREN. Acht dames en evenveel heren vertegenwoordigden België op het WK Schaarbaankegelen in het Duitse Langenfeld. Onder hen was de Beverse Jos De Groof, voorzitter van de Beverse kegelclub....

Beverenaar Jos De Groof is de eerste Beverenaar die naar het WK Kegelen mocht.BEVEREN. Jos De Groof van de Beverse Kegelclub nam, als eerste Beverenaar ooit, deel aan de Wereldkampioenschappen...

BEVEREN. De Beverse Kegelclub heeft het waar gemaakt om met twee van de drie ploegen die deelnamen aan de competitie van de Vlaamse ‘Rondgang’, de titel binnen te halen. Een bewijs dat...

Leonard Van Overmeire (links) die in Eupen op het BK Kegelen brons pakte.BEVEREN. In  het sportcentrum te Eupen vond het KBKB-Individueel kampioenschap van de Koninklijke Belgische Kegel...

Leonard Van Overmeiren, Jos De Groof en Alfred Brocken hebben alles voorbereid voor een prachtige driedaagse 8ste grote Prijs Beversekegelclub.BEVEREN. De Beversekegelclub  pakt op ...