Lokeren werkt aan stadswijngaard

LOKEREN. In het Bospark krijgt een deel van de ponyweide binnenkort een andere bestemming. Op een perceel van naar schatting 2000 m2, aanpalend tegen de achterzijde van het voormalig Parkhotel, wordt een stadswijngaard aangeplant. Voorbeelden van stadswijngaarden kan men nu o.a. al vinden bij de Sint-Pietersabdij te Gent en in domein Cortewalle, Beveren.

Nina Van der Sypt (CD&V), schepen voor milieu en landbouw: "De stad wil stadslandbouw in zijn programma opnemen. Langs de Kon.Fabiolalaan en op de wijk Spoele zijn er wel al de volkstuintjes van Het Werk van den Akker, maar deze kleinschalige wijngaard wordt ook een sociaal tewerkstellingsproject. Het was niet eenvoudig om een perceel te vinden dat aan de vereisten voldeed: beschikbaar voor een lange termijn, zonnige ligging en met de geschikte grondkwaliteit. Uiteindelijk kwamen we terecht bij dit weideland, onderdeel van het Bospark, en eigendom van de Stad. We hopen binnen enkele jaren tijdens alle recepties van de stad wijn te kunnen schenken van eigen bodem. De stad kan een fles Lokerse wijn ook aanbieden als streekgebonden relatiegeschenk."

Groenambtenaar Ludo Debruyne: "We hebben hier een beschut terrein. Mits enkele kleine snoeiwerken aan de oostzijde, en aftopping van de populieren aan de zuidkant, komt hier volop zon. Wat de grondkwaliteit betreft: de bovenlaag van ongeveer 70 cm is humus, daaronder zit zandgrond die voor een goede drainage zorgt. Volgens een gezegde moeten druivelaars met hun tenen in het water staan, maar hun knieën moeten droog zijn."
Ludo Debruyne weet overigens waarover hij praat: hij volgde zelf opleidingen sommelier conseil, wijnmaker en wijnbouwer.

De voorbereidende werken om de grond plantklaar te maken zullen uitgevoerd worden door een loonwerker. Ook de steunconstructie zal opgezet worden door iemand van buitenaf. Eind april of begin mei volgt dan de aanplanting van 200 blauwe en 100 witte druivelaars. Aanplanting en onderhoud zullen gebeuren door de groendienst van de stad, samen met mensen van De Sperwer. De Sperwer is een instelling, die volwassenen met een beperking ondersteunt op het vlak van werken, wonen en vrije tijd.

De stadswijngaard zal weliswaar een bijkomende attractie in het Bospark zijn, maar niet permanent toegankelijk voor het publiek. Rondleidingen een paar keer per jaar behoren wel tot de mogelijkheden. Mochten mensen zich toch laten verleiden om een druifje te plukken, dan zullen ze dat wellicht geen tweede keer doen, want in tegenstelling tot eetdruiven hebben wijndruiven een hoger zuurgehalte. Het betreft rassen, veredeld in Duitsland en geschikt voor ons noordelijk klimaat. De groeicyclus is 1 maand korter dan in bvb Bordeaux; de planten lopen 2 weken eerder uit en rijpen 2 weken sneller. Ze zijn schimmeltolerant, waardoor de gewasbescherming (op biologische wijze) beperkt kan blijven tot een paar keer per jaar. Bij traditionele druivensoorten moet men tot 12 keer per jaar spuiten.
De wijngaard wordt bovendien ecologisch ingericht met bijen- en insectenvriendelijke bloemenstroken tussen de rijen. Van hieruit zullen de natuurlijke vijanden van sommige schadelijke insecten hun werk kunnen doen en zo plagen helpen voorkomen.

Normaal gezien wordt een eerste oogt verwacht in 2017, de wijn daaruit in 2018. Mocht alles bijzonder goed meezitten, dan wordt dat misschien een jaar vroeger. In een goed jaar zou de wijngaard goed moeten zijn voor 400 à 500 flessen. Na een zeer goed jaar moet het mogelijk zijn rode wijn te produceren; bij mindere jaren wordt dat wit en rosé. Om een en ander te realiseren behoort een samenwerking met o.a. de plaatselijke Reinaertgilde tot de mogelijkheden.
Een naam is er nog niet; men heeft nog wel even de tijd om er een te bedenken… (jdw)

 

Lees ook:

Een maand geleden konden we, als bevoorrecht correspondent van Waaskrant, deelnemen aan een persreis georganiseerd door Interrhône ter promotie van de AOC Saint-Joseph. Waarschijnlijk zegt deze...

LOKEREN. Op een terrein in het Bospark achter het voormalig parkhotel werd op 6 en 7 mei 2014 een stadswijngaard aangeplant. Dit gebeurde in een samenwerking van de groendienst met het sociaal...