Laatste kraan Boelwerf wordt gerestaureerd

Image
Deze kraan is de enige nog overblijvende kraan van de beroemde Boelwerf. Het gemeentebestuur van Temse laat haar restaureren.
TEMSE. De hoge kraan aan de oever van de Schelde waar ooit de beroemde Boelwerf gevestigd was, is een van de weinige overblijfselen van de Boelwerf. De kraan is eigendom van de gemeente die gratis kreeg bij de aankoop van een stuk grond. De kraan, hét symbool van het roemrijke scheepsbouwverleden van Temse staat er de dag van vandaag maar triestig bij maar daar komt verandering in. Het gemeentebestuur laat het toestel restaureren.

De procedure om de laatste kraan van de Boelwerf als monument te laten klasseren is in 2004 in gang gezet. Datzelfde jaar werd het klasseringsbesluit door de dienstdoende minister ondertekend. Daardoor worden de restauratiekosten van 80% gedragen door de hogere overheden. Het Vlaams Gewest neemt 60% van de restauratiekost voor haar rekening, de provincie 20% en de overige 20% wordt door de gemeente Temse gedragen. Het restauratiedossier wordt nog dit jaar opgemaakt. Daarmee krijgt Temse een blijvende hulde aan de scheepsbouwers. (mb)