Uitzonderlijk transport via Rupel en Schelde naar Hoboken

REGIO. Een mooie bewijs van de waarde van een waterweg, wordt woensdag en donderdag geïllustreerd  door het transport van een vermogenstransformator vanuit Mechelen naar Hoboken.  C.G. Holdings Belgium NV. Waterwegen en zeekanaal wil er ook mee onderstrepen dat een waterweg   de handigste, veiligste en milieuvriendelijkste modus voor dergelijk uitzonderlijk transport. Deze transformator is een belangrijk onderdeel voor het Belwindproject, het energiewindpark in de Noordzee. 

Donderdagvoormiddag zal het transport kunnen bekeken worden tussen Rupelmonde  en Kruibeke op de Schelde want de vermogenstransformator van 120 ton en 3,5 meter breed en ruim 5 meter hoog en lang, zal in Mechelen woensdagmorgen worden geladen aan het Keerdok op de Dijle op een Kempenaar  (Een Kempenaar is een binnenschip geschikt voor kleine waterwegen) en dan koers zetten naar de Rupel en de Schelde.  Verwacht wordt dat de Kempenaar rond 11u30 zal aanmeren in Hoboken aan Fabricom –GTI.  Iets daar voor zal hij te zien zijn op het traject Rupelmonde-Bazel-Kruibeke (Hoboken).

De transformator zal in Hoboken op een off shoreplatform worden geplaatst.  Het afgewerkte geheel zal op haar beurt in augustus 2010 via het water naar Zeebrugge worden gebracht als belangrijk onderdeel voor het Belwindproject.
In een eerste fase voorziet dit project in de bouw van 55 windturbines die zich situeren op 46 kilometer van de kust. De opgewekte energie is vergelijkbaar met die van een elektriciteitscentrale, goed voor het leveren van elektriciteit aan 175.000 gezinnen.

De Vlaamse waterwegen zijn naast het transport van bulk- en containergoederen, o.m. geschikt voor uitzonderlijk transport. Dit transport van grote en ondeelbare voorwerpen via de weg kan leiden tot verkeersproblemen en kan de veiligheid van de andere weggebruikers in gevaar brengen. Het gebruik van de binnenvaart verkleint het risico op schade aan de weginfrastructuur en houdt ook een milieuvoordeel in. 

Via een milieuvriendelijk middel (de waterweg) en met een milieuvriendelijk doel (windenergie) slaan C.G. Holdings Belgium en W&Z twee vliegen in één klap en zetten zij in op een leefbaar en duurzaam Vlaanderen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Ir Wim Dauwe en ir Leo Clinckers stelden dinsdagmiddag de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV anno 2008 voor. Het Waasland kreeg in de werking een belangrijke plaats.REGIO. Omdat het...

BEVEREN. De gemeenteraadszitting van dinsdagavond heeft nog maar eens de miserabele toestand van Doel onderstreept. Nadat Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) smeekte om aan de Maatschappij...

TEMSE. Vandaag starten de heiwerken van de stalen buispalen in de Schelde. De buispalen vormen de aanzet van de definitieve brugpijlers van de nieuwe Scheldebrug.

DOEL. De Scheldewijdingsfeesten, ooit een groots visitekaartje van de gemeente Beveren, krijgen voor 2005 een vermindering van de gemeentelijke subsidie van 9.800 euro naar 8.000 euro.

TEMSE. Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft zijn beleidsoptie bekend gemaakt voor de aanpak van de problematiek rond de Scheldebrug te Temse/Bornem....

TEMSE. Als het van Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Temse Marc Cordeel afhangt, dan moet de nieuwe brug over de Schelde al in 2008 gerealiseerd zijn en niet in 2009, zoals bevoegd...