Logo’s Oost-Vlaanderen ook in het Waasland bij de zaak

REGIO. Eigenlijk is het woord ‘logo’ bij het grote publiek zeker niet verbonden aan een organisatie die werkt rond de gezondheid van de bevolking. En toch staat ‘Logo’ voor Lokaal GezondheidsOverleg en  is een netwerk van organisaties die zich engageren om een bijdrage te leveren aan het Vlaams preventiebeleid en dit door te werken aan 7 thema’s namelijk de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en het thema milieu & gezondheid. De Logo’s worden hiervoor gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Door de lokale samenwerking en gedeelde strategie vergroot elke organisatie het effect van de eigen inspanningen, met als doel de gezondheid en de levenskwaliteit van Vlamingen te verbeteren. Vlaanderen telt 15 Logo’s met elk hun eigen werkingsgebied en hun eigen accenten binnen de wettelijke opdracht. Het Waasland is er één van en is gevestigd in Sint-Niklaas. Het is een VZW met een bestuur dat bestaat uit afgevaardigden van lokale organisaties. Logo Waasland omvat  Beveren, Sint-Niklaas, Sint-Gillis, Stekene, Kruibeke, Temse, Hamme en Waasmunster.
Partners zijn de Centra voor Leerlingenbegeleiding, scholengroepen en -gemeenschappen, consultatiebureaus, Kind en Gezin, Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, Huisartsenkringen, Lokale besturen en verenigingen, Thuiszorgdiensten, Ziekenfondsen.

Samen met die partners werken Logo’s aan een gezonde leefomgeving en het versterken van individuen in hun keuze voor een gezonder leven. Logo Waasland werkte ook mee aan de Roze lintjesactie ter sensibilisering van borstkankeropsporing. Er wordt ook nog gewerkt rond andere actuele thema’s: tabakspreventie waarbij het Logo in de eerste plaats werkt aan een drastische daling van het aantal rokers in Vlaanderen, van 28% naar 20%.

Logo -Waasland wil dat doen door gemeenten, scholen, gezondheidswerkers en andere partners te adviseren en te ondersteunen bij de integrale aanpak van tabakspreventie en rookstop op lokaal niveau.De wedstrijd ‘Rookvrije Klassen’ kadert in het Europese project Smokefree Class Competition en wordt op Vlaams niveau gecoördineerd  door het VIHeZ.
De doelstelling hierbij is: "Het realiseren van gezondheidswinst op bevolkingsniveau door tegen het jaar 2015 het gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs terug te dringen."

Andere thema’s zijn gezonde voeding en beweging, valpreventie bij senioren (BOEPS), verhoging van de vaccinatiegraad in de strijd tegen infectieziekten, preventie van depressie en zelfdoding met de doelstelling: "De sterfte door zelfdoding bij mannen en vrouwen moet tegen 2010 verminderd zijn met 8% ten opzichte van 2000." en milieu en gezondheid waarvoor sedert 2004 al 14 medisch milieukundigen in Vlaanderen actief zijn. Het kan daarbij gaan over een gezond binnenmilieu met schimmel, verf, schoonmaakproducten, ongedierte en CO maar ook buiten over asbest, verkeer, bodemverontreiniging, industriële activiteiten, stortplaatsen, GSM-masten. Kortom, alles waarmee de gezondheid zou kunnen geschaad worden.

Logo-Waasland vzw is gevestigd te Sint-Niklaas in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 26. De website logowaasland.be vertelt er meer over.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

REGIO. Zeven Wase gemeente- en OCMW-besturen hebben het charter 'Gezonde Gemeente' van vzw Logo-Waasland ondertekend. Met dit charter engageren Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas,...

SINT-NIKLAAS. Logo Waasland vzw heeft samen met acht Wase gemeenten de wandelbox '13 x 10 000 stappen in het Waasland' gelanceerd. De box bundelt een reeks wandelingen van welgeteld 10.000 stappen,...

De cover van het boekje ‘Asbest in en om het huis’ dat gratis te bekomen is bij de gemeenten of in de containerparken. Het werd uitgegeven door het departement Leefmilieu, Natuur en...