Vriendenkring politie schenkt 1500 euro aan Ofsar vzw

BEVEREN. De politie is vooral bekend als bestrijders van de criminaliteit, drugs, inbraken. Maar ze hebben ook enkele aandachtsgebieden die ook de andere kant van het politiewerk omvatten, aandacht naar de mens toe. Een belangrijk punt daarbij is ‘maatschappij’ waar bv. sociale tewerkstelling, afvalbestrijding, energiebesparing hoor. Maar ook maatschappelijk ondernemen is één van de aspecten en precies daar is de actie 'Fotowandelzoektocht' van Vriendenkring van de Politie in thuis te brengen. Zonechef Leo Mares was er bijzonder gelukkig bij dat zijn korps, buiten de kernactiviteiten, jaarlijks dit nog kon ondernemen en daarbij nog een bijdrage kon leveren voor een goed doel.

Dat goed doel was dit jaar vzw Ofsar (Organisation for Fire Subaduatic and Archaeological Research) die onderzoek voert naar vuurgedrag, onderwaterarcheologie en de forensische onderwaterwetenschap in het algemeen.  Ofsar is een Beverse organisatie die samenwerkt met de Federale politie, het parket op vrijwillige basis. Dat is zo o.a. met Disaster Victim Identification team (identificatie van slachtoffers) waarvoor zij bijzondere technische kennis en middelen bezitten.
Ofsar speurt ook onder water naar vermisten of naar voorwerpen die gelinkt zijn aan misdaden. Op die manier levert het een bijdrage aan het sporenonderzoek, aan het verzamelen van bewijzen bij misdrijven en zetten zich ook in om vermisten sneller terug te vinden. Voor al hun knap werk mocht Ofsar een cheque in ontvangst nemen van 1500 euro of de opbrengst van de fotowandelzoektocht van de politie.
Deze zoektocht liep de voorbije zomer van 15 juni tot 15 september en werd al voor de 5de keer georganiseerd. Er kochten dit jaar niet minder dan 384 mensen een deelnemingsformulier en trokken dan op speurtocht in Melsele. Er wordt elk jaar meer en meer succes vastgesteld. Het is politie-inspecteur Luc Van Puyvelde die zorgt voor vragen  en foto’s. Twee burgers staan hem daarvoor bij. De voorbije jaren ging de opbrengst al eens naar Tarara, De Bron, De Klaproos en BOKS.

Burgemeester Marc Van de Vijver bracht gebeuren in verband met de pas voorliggende begroting die rond de 85 miljoen euro staat maar met de politiebegroting er bij toch bij de 100 miljoen euro bedraagt en dat is om en hij de 4 miljard oude Belgische franken. ’t Is daarom ook dat burgemeester Van de Vijver van andere gemeenten en collega’s hoort dat ze zeggen dat Beveren een 'rijke' gemeente is. "Ik zeg daar altijd op, Beveren is geen rijke gemeente maar een welvarende gemeente en dat is financieel zo. Maar dat het wel een rijke gemeente is, en ik bedoel daarmee niet het financiële, maar wel een rijke gemeente omdat wij over enorm veel vrijwilligers beschikken. En dát is de rijkdom, ondanks het feit dat men zegt dat in de maatschappij iedereen meer op zichzelf is aangewezen. Het verheugd mij dus dat we zoveel vrijwilligers hebben."

In die context legde hij de link naar de Vriendenkring van de Politie die zich dus niet alleen bezig houdt met organisaties voor de politiemensen zelf maar het veel ruimer bekijken. De Wandelzoektocht is daar een bewijs van. Er worden daardoor fondsen bijeen gebracht voor het goede doel en daarvoor kiezen ze dan verenigingen uit die op hun terrein baanbrekend werk verrichten.
De burgemeester waardeerde het werk van Ofsar en verwees naar de drama’s die de voorbije weken plaatsvonden met o.a. het vergaan van de baggerboot en waarvoor Ofsar voor net onderzoek ook medewerking aan verleende. Zij zorgen voor hun medeburgers en dat op een ‘gratuite’ manier. Dank ging zeker naar de sponsors omdat "de gemeente niet alles kan doen". De houthandel Van Acker (vertegenwoordigd door Guido Van de Perre), aannemingen Heyrman - De Roeck en firma De Rycke (vertegenwoordigd door Jo De Rycke).

Ofsar

Ofsar is een vrij onbekende vzw maar wat zij aan werk verrichten is van verrassend hoog niveau. Het begon allemaal toen de leden geregeld werden geconfronteerd met zoekacties, zowel onder water als in branden en toen zagen ze dat er wel een gebrek was aan een nieuwe technologie en moeizaam voor de openbare diensten om soms nieuwe technologieën heel snel en op korte tijd te ontwikkelen. Het tempo waaraan computers en camera’s worden ontwikkeld is inderdaad hoog wat men ook als burger ervaart. Het is moeilijk om alles bij te houden aan vernieuwingen.
Voorzitter Davy Van der Jeught: "En wij hadden de kennis en de ervaring om met die nieuwe camera’s en technologieën te werken. Toen zegden we: laat ons een stichting oprichten met een aantal mensen en kijken of we kunnen helpen."

En zo ontstond een nieuwe vereniging in Beveren in november 2008. Voorzitter Van der Jeught woonde in Beveren en vond het zijn goede plicht om het hier op te richten. Hij was ook trots in Beveren te zijn komen wonen na zijn huwelijk, tien jaar geleden. Hij is afkomstig van Overmere maar Beveren was voor hem een schitterende gemeente. En toen kwam de vzw: "De kracht van de vzw is momenteel specialisatie in het algemeen naar gerechtelijke diensten, lokale en de federale politie, in het kader van zoekacties, wedersamenstellingen. We zijn daarbij eigenlijk gespecialiseerd in het filmen onder water waar eigenlijk het menselijk oog of zelfs een lamp geen bereik meer heeft. Wij kunnen daar tot een meter beeld creëren dat dan kan gebruikt worden in het kader van het onderzoek als ondersteunend bewijsmateriaal. Dat gaat van wagens  tot lichamen en wapens. Een heel breed gamma eigenlijk."

Ofsar heeft dan ook instrumenten die hoog technologisch zijn. De camera’s worden bestuurd van op de oever waar ook iemand van het parket of de gerechtelijke politie live kan meekijken hoe de duiker met de camera opereert onder water. Zo wordt dan een concreet beeld bekomen van de situatie.  Dat kan zo voor bijvoorbeeld een auto die in het water is terecht gekomen na een diefstal. "De procureur kan zich afvragen hoe die auto in het water is geraakt en hoe ziet die er uit in de eerste fractie. Wij kunnen dat vaststellen in een live-situatie", aldus Davy Van der Jeught, "Het is altijd beter zo te wreken dan hem eerst boven te halen uit het water want dan kunnen er sporen weggespoeld worden"

De samenwerking met het gerecht is niet van dag op dag gekomen. Dat groeide uit een vertrouwensband. Ofsar kreeg een aantal grote zaken en zo steeg het vertrouwen in hun degelijkheid. Ze hadden zelf ook heel veel proeven gedaan en kregen de steun van iemand die volledig achter hen stond: Johan De Winne van het Disaster Victim Identification Team (DVI) dat als opdracht heeft de stoffelijke resten van slachtoffers van rampen, incidenten, accidenten en in bepaalde omstandigheden ook van moord terug te geven aan de nabestaanden zodat hun de kans wordt gegeven een afscheidsritueel te organiseren als ondersteuning van het rouwproces. Ondertussen is De Winne met pensioen maar hij was de man die begon te geloven in het project van Davy en Jimmy Van der Jeught en Ronny Olemans en hen zei dat er toekomst in hun werk zat en stuurde aan op een verdere uitbouw.

"Mijn twee collega’s en ik waren oorspronkelijk begonnen in de brandbestrijding, specifiek industrie- en scheepsbrandbestrijding in Nederland. We zaten toen in Rotterdam waar we lid waren van een hulpteam voor scheepvaart. Het groeide uit en uiteindelijk kwamen we in de Antwerpse haven terecht voor hulp aan een Grimaldiboot waarop brand was ontstaan. Brandweer Beveren wist er van dat wij actief waren en we werden voor de eerste keer ingezet. Toen dachten we: als we branden kunnen filmen, dan kunnen we dat ook onder water wel doen want dat is daar vaak even erg. Toen begonnen we alles verder uit de ‘dokteren’" zo vertelde de voorzitter.

Vorige week nog werden ze in eerste instantie opgevorderd door de cel vermiste personen om mee te werken bij de scheepsramp op de Schelde ter hoogte van Doel waar de tanker Crystal Topaz in aanvaring kwam met en baggerschip van Jan De Nul en waarbij drie personen slachtoffer werden. (Eén opvarende werd snel gevonden maar twee, waarbij de Kieldrechtenaar Eddy Fierens bleven vermist). De duiker bij Ofsar is Ronny Olemans.

Tot slot kunnen we ook nog zeggen dat de vzw ook een onderzoeksplatform aanbiedt voor mensen die willen doctoreren in archeologie, vuurgedrag en forensische onderwaterwetenschap. De Vriendenkring van de politie overhandigde aan voorzitter Davy Van der Jeught  een cheque van 1500 euro (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Luc Van Puyvelde van de Vriendenkring van de politie wordt voor het initiatief gelukgewenst door burgemeester Van de Vijver.BEVEREN. In de polyvalente zaal van het politiegebouw werd aan de...