In memoriam Desire Van Riet, ereburgemeester van Temse

TEMSE. Op 1 juli overleed geheel onverwacht, op 82-jarige leeftijd, Désiré Van Riet, ereburgemeester van Temse. Hij gaat de geschiedenis van Temse in als een groot burgemeester en burgervader. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 9 juli, om 11 u., in de dekenale kerk van Temse.

Désiré Van Riet werd geboren in Grembergen op 23 maart 1923. Het gezin van Frans Van Riet-Lievens vestigde zich kort na Désirés geboorte in Temse, waar vader Van Riet directeur werd van het havenbedrijf. Hij liep lagere school bij de Broeders van Liefde in Temse en deed zijn humaniorastudies aan het H. Maagdcollege in Dendermonde in het voorbereidend jaar en het Sint-Ferdinandusinstituut in Jemappes. Aan de Universiteit van Leuven werd hij kandidaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen in 1946.


Na zijn huwelijk met Margot Laquay uit Horpmaal in Limburg in 1947, woonde hij tot 1956 in Schoten. Intussen was hij met zijn schoonvader actief geworden in verschillende bedrijven.
In 1953 verlegde hij zijn werkterrein naar Temse en werd hij directeur van het havenbedrijf. Als dusdanig werd hij jarenlang geïdentificeerd met de kaai en de havenactiviteiten.


Geleidelijk werd hij actief in het verenigingsleven, waar hij geschiedenis schreef bij het NCMV het huidig UNIZO, de harmonie Recht door Zee, de Christelijke Volkspartij e.a. Als industrieel was hij een gulle sponsor.
Als dusdanig ontpopte hij zich als een ideale figuur voor de politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 werd hij lijsttrekker voor de Christelijke Volkspartij. Van 1971 tot 1982 was hij schepen en van 1983 tot 1992 burgemeester. Een interne afspraak met zijn boezemvriend Luc De Ryck zorgde voor een burgemeesterswissel in januari 1993. Désié bleef gemeenteraadslid tot het einde van de 1989-1994. Onmiddellijk daarna werd hem de titel van ereburgemeester toegekend.


Ook na zijn afscheid van de politiek bleef hij bijzonder actief, zowel op plaatselijk als op arrondissementeel niveau. Hij was ondervoorzitter van de Bouwmaatschappij van Temse, arrondissementeel penningmeester van de CD&V, lid van de nationale en Wase werkgroep van de CD&V-senioren e.a.


Désiré Van Riet, die vaak al schertsend 'de laatste kaailoper van Temse' werd genoemd, is op de Wilfordkaai vereeuwigd in het monument 'De tuysscher en de azijnzeker' van Valeer Peirsman.
De jongste maanden was de gezondheid van Desiré Van Riet minder goed geworden en was hij vooral moeilijk te been, maar hij bleef actief. Zijn overlijden kwam dan ook totaal onverwacht. Désiré Van Riet en Margot Laquay hebben 2 kinderen: Nicole (°1948) en Didier (°1951).


Zijn palmares als politicus omvat een indrukwekkende lijst van realisaties. Een selectie daaruit leert ons dat hij het wegennet van Groot-Temse op punt stelde door het asfalteren van meer dan 100 nieuwe of vernieuwde straten. Hij was verantwoordelijk voor de aanleg van rioleringen bij alle nieuwe en herstelde straten en over het hele grondgebied vonden vernieuwingen, verbeteringen en uitbreidingen plaats van het waterleidings- en verlichtingsnet. Hij was de bezieler achter de aankoop van het Dacca-complex en de inrichting van de politielokalen, de Technische Dienst en de ruimten voor het Museum Heraldiek Benelux en het Rode Kruis. Hij zorgde voor de aankoop van een gebouw voor de Civiele Bescherming.


Van Riet realiseerde ook het 10-jarenplan voor de brandweer, waardoor dit korps de beschikking kreeg over een volledige, moderne uitrusting, met als sluitstuk: de bouw van een nieuwe brandweergarage. Verder lag hij aan de basis van de aankoop van De Watermolen.  Dankzij een investering in de wateropvang met pompkamers en de verhoging van de kaaimuur, die dankzij hem werd bespoedigd, is Temse sinds 1973 van wateroverlast via de Schelde gevrijwaard.


Als schepen van informatie startte hij in 1977 het driemaandelijks gemeentelijk informatieblad en de eerste informatiegids van Temse kreeg onder zijn beleid gestalte in 1974. Hij was de vader van Temses succesrijke carnavalgebeuren. Er mag gezegd worden dat ereburgemeester Désiré Van Riet een wezenlijk aandeel heeft in het hedendaagse aanschijn van Temse en hij zal dan ook de geschiedenis ingaan als een grote burgemeester.
De uitvaartplechtigheid, op zaterdag 9 juli om 11 u. in de dekenale kerk in Temse-centrum, zal muzikaal worden opgeluisterd door de harmonie Recht door Zee o.l.v. Eddy Chrisostomus. Van Riet was immers onafgebroken sinds 1965 verbonden aan de harmonie: 35 jaar lang als voorzitter en bezieler, de laatste jaren als erevoorzitter.
Namens het gemeentebestuur en de gemeenschap van Temse zal een hulderede worden uitgesproken door burgemeester Luc De Ryck.(F)