Nieuwe straatnamen op Rupelmondse CNR-site

Image
Paul Chardome een pionier van de Rupelmondse scheepswerf CNR
RUPELMONDE. De gemeenteraad van Kruibeke heeft maandagavond twee nieuwe straatnamen goedgekeurd voor de CNR-site die in volle uitbouw is. De namen brengen hulde aan de arbeiders en het patronaat. De nieuw aangelegde wegen op de terreinen van de vroegere scheepswerf CNR te Rupelmonde krijgen de namen 'Scheepsbouwersstraat' en 'Paul Chardomestraat'.

 

De keuze voor de naam ‘scheepsbouwersstraat’ ligt in de lijn van de voorstellen vanuit de cultuurraad. Een keuze om de arbeiders van weleer te eren die op deze werf heel wat boten bouwden. We denken aan binnenvaartschepen, sleepboten of de otters die er gebouwd werden. De beerotter bijvoorbeeld vervoerden het aal van Antwerpen naar de grote reservoirs nabij het Scheldeland te Rupelmonde.

 

De herinnering aan de 'Chantier Naval de Rupelmonde' is ook reeds vastgelegd door het behoud van de scheepshelling. De gemeente had door de eeuwen heen altijd te maken met de bouw van binnenschepen. De Scheepswerf CNR startte in 1913 en die Franse naam  Chantier Naval zette wel wat kwaad bloed. Maar de toenmalige burgemeester Adolf Roelens zorgde er voor dat het een moderne scheepswerf werd waarop de Rupelmondenaars hun boterham konden verdienen. Meer dan 80 jaar bleef CNR bestaan!

 

Het was na de Eerste Wereldoorlog dat Paul Chardome, een burgerlijk scheepsbouwkundig ingenieur in beeld kwam. Hij was geboren op 22 oktober 1885 in Verviers als zoon van een onderwijzer maar ging in Sint-Hubert wonen. Hij begon zijn loopbaan bij Cockerill maar onder de oorlog vluchtte hij met zijn familie naar Schotland. Toen hij terug kwam werkte hij nog even op Cockerill om dan naar Rupelmonde te komen en begon de Chantier Naval uit te bouwen tot een bedrijf dat bekendheid verwierf over gans de wereld.


Paul Chardome had in zijn privé-leven wel heel wat pech. Tussen 1920 en 1925 verloor hij twee vrouwen. Zijn eerste vrouw was Marthe Van den Bossche uit Gent en zijn tweede heette Henriëtte Leytens uit Antwerpen. Bovendien verloor hij ook twee kinderen. Toch bleef zijn ideaal CNR groot maken en dat gaf hem moed. Hij vond het als zijn taak te zorgen dat de mensen uit de streek werk hadden.

 

Hij hertrouwde nog eens in 1925 met Alice Durlet en kreeg er vier kinderen bij. Tussen de twee wereldoorlogen in, bouwde hij de Chantier Naval de Rupelmonde uit tot een benijdenswaardig bedrijf. Arbeid nog moeite waren hem teveel om orders binnen te halen, en de werf bekendheid te doen genieten in het buitenland. De heer Chardôme was ook de man die er in slaagde specialisaties in te voeren. Zo slaagde hij erin het patent naar Rupelmonde te halen van de kortstraalbuis, de bijna over de hele wereld gekende ‘Tuyere Kort’. ‘Kort’ was de naam van de Duitse ingenieur, die het patent van de uitvinding verhuurde aan de CNR. Door deze straalbuizen te plaatsen verhoogde de trekkracht van deze sleepboten aanzienlijk.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het weer de tegenslagen verwerken. Op de werf viel er zelfs een dode. Het werd erg zwaar toen de Duitse bezetters CNR verplichtte om ook voor hen schepen te bouwen. Jonge krachten werden weggehaald om naar Danzig in Duitsland te gaan werken. Na de oorlog kon Chardome zich verder inzetten voor de modernisering van de scheepswerf. Er kwamen ook terug bestellingen voor Belgisch Congo.

 

Paul Chardome ging met pensioen op 31 december 1960 maar bleef wel bestuurder tot in 1973. Het was Jean Verbraken, schoonzoon van Paul Chardome, die directeur werd. Op 23 augustus 1974 overleed Paul Chardome op 88-jarige leeftijd. Met deze pionier van de scheepswerf zijn naam te verbinden aan de CNR-site zal de herinnering aan deze plek aan de Schelde steeds levendig worden gehouden. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

RUPELMONDE. Zaterdag 11 en zondag 12 september leiden er ook wegen naar Rupelmonde waar het 'Weekend op de Helling' plaatsvindt aan de vroegere CNRwerf. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met...

De Askoy wordt het domein van de scheepswerf binnen gereden.RUPELMONDE. Precies op de geboortedatum (8 april 1929 in Schaarbeek) van Jacques Brel is het grote zeiljacht De Askoy II op de Rupelmondse...

BAZEL/RUPELMONDE. Directie, enkele leraars en leerlingen van het 6de jaar van de technische afdeling van het Sint-Jorisinstituut Bazel, bezochten de CNR-werf in Rupelmonde.  Ze kwamen er in het...

RUPELMONDE. A.s. zaterdag 29 oktober krijgt het scheepsrestauratieproject D'n Bruinen in Rupelmonde extra hulp uit... Brugge.  De Brugse scouts kwamen tijdens de Belgian Boat Show te Gent...