Winnaars Karel Verleyenprijs bekend

ImageREGIO. Dit jaar wordt de Karel Verleyenprijs voor het eerst uitgereikt. Deze nieuwe prijs wordt gekozen door kinderen in vier leeftijdsgroepen (3-5 jaar, 5-7 jaar, 7-9 jaar en 9-12 jaar) die hun stem konden uitbrengen via langzullenwelezen.be.

 

Via het online stemformulier konden kleuters en kinderen (met een handje hulp van mama of papa) klikken op het boek van hun voorkeur, het boek punten geven en kort opschrijven waarom ze het een goed boek vonden.

Naargelang de leeftijdscategorie werden volgende boeken als beste verkozen:
Bij de kleuters: Rosalie is jarig van Brigitte Minne.
Voor de 1ste graad: Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede.
Voor de 2de graad: Fantasia van Geronimo Stilton
Voor de 3de graad: De stenen van Urû-Nog van Luc Embrechts.

 

De Karel Verleyenprijs is een initiatief van de Groep Kinderboeken Uitgevers (GroKi) en wordt door de kinderen zelf toegekend. De prijs werd in 2008 door de Vlaamse kinderboekenuitgevers in het leven geroepen en kreeg de naam van de bekende kinderboekenauteur Karel Verleyen, die in 2006 overleed. Met zijn vele boeken bezorgde Verleyen heel wat kinderen ontelbare uren leesplezier.

 

De volgende uitgeverijen namen deel aan deze leesbevorderingsactie: Abimo, Baeckens Books, C. De Vries-Brouwers, Casterman Editions, CEGO Publishers, Davidsfonds Uitgeverij, De Eenhoorn, Lannoo Uitgeverij, Standaard Uitgeverij/Manteau.

 

Het bijzondere aan de Karel Verleyenprijs is dat niet de auteurs maar wel de kinderen die meestemden in de prijzen vallen. Per leeftijdscategorie winnen 4 kinderen hun gewicht in boeken. Bovendien hebben zij voor hun klas ook een date met de auteur, illustrator of vertaler van het winnende boek gewonnen.

 

Naast de hoofdprijs winnen per leeftijdsgroep nog 10 klassen een mooi boekenpakket voor de klasbibliotheek. De prijzen worden tijdens de date door de auteur of vertaler op de winnende school uitgereikt. Bij de kleuters wint Sofie Verschuere haar 22,8kg gewicht in boeken.
Voor de 1ste graad ontvangt Mazarine Wallraf 30kg boeken.
Voor de 2de graad krijgt Nele Leeten 40kg boeken.
Voor de 3de graad krijgt Miel Goethals 38kg boeken.
(tdw)