Architectuurprijs voor Groepswoningbouw op komst

WAASLAND. Bouwmaatschappijen en projectontwikkelaars kunnen deelnemen aan  een architectuurwedstrijd voor een Prijs voor Groepswoningbouw. De Vlaamse minister bevoegd voor Wonen, Marino Keulen, lanceert een open oproep tot het indienen van projecten voor de organisatie van een prijs voor groepswoningbouw, voor de realisatie en begeleiding van de communicatie rond deze wedstrijd met de bedoeling een breed publiek te informeren en te sensibiliseren over de mogelijkheden en kwaliteiten van 'groepswoningbouw'.

 

De minister wenst een geïntegreerd project te subsidiëren dat de voordelen van 'groepswoningbouw' op een positieve manier onder de aandacht brengt en het draagvlak voor de gegroepeerde bouw van woningen effectief verruimt.

 

Onder groepswoningbouw "dient te worden verstaan het gelijktijdig oprichten van meerdere gebouwen bestemd voor bewoning die één samenhangend geheel vormen".  Belangrijke criteria in deze omschrijving zijn de gelijktijdige bouw, de bestemming voor wonen en het feit dat de woningen een samenhangend (ruimtelijk) geheel vormen.  Vallen daar dus niet onder: een klassieke verkaveling, oprichting van gebouwen die geen woonbestemming hebben,... .
 
Verenigingen/ondernemingen met rechtspersoonlijkheid of instellingen erkend door een openbare overheid kunnen een project indienen. Voor deze initiatieven houdt minister Keulen een enveloppe van 409.000 euro aan projectsubsidies ter beschikking.


De projecten kunnen starten vanaf 31 oktober 2008 en dienen uiterlijk te worden afgerond op 31 oktober 2009.

Wie een projectaanvraag wenst in te dienen, moet het ingevulde aanvraagformulier met alle bij te voegen bewijsstukken uiterlijk op 10 september 2008 per post verzenden naar de afdeling Woonbeleid van het Departement Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Koning Albert II-laan 19, bus 21, 1210 Brussel.

Daarna worden alle ontvankelijke projectaanvragen onderzocht en beoordeeld door de afdeling Woonbeleid. Minister Marino Keulen zal het resultaat bekendmaken rond eind oktober 2008 en de prijzen zullen uitgereikt worden op Batibouw 2009.(Rolf Duchamps)