Nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie officieel geopend

Image
een zicht op een deel van de installatie
BEVEREN. Het was maar meer dan logisch dat de weermaker had gezorgd dat er regen hing boven de Nerenhoek waar de rioolwaterzuiveringsinstallatie werd ingehuldigd. Het ging daar immers over rioolwater, afvalwater, zuiver water en regenwater. Dat moest wel in een waterweertje gebeuren. Bij de talrijke genodigden waren ook de burgemeesters van Beveren en Sint-Gillis, Marc van de Vijver en Remi Audenaert, aanwezig. Burgemeester Denert van Kruibeke was wel aangekondigd maar bleef afwezig. Uit heel wat gemeenten waren er ook schepenen gemeenteraadsleden aanwezig naast verantwoordelijken van de technische diensten. Deze zuiveringsinstallatie is immers van zo’n grote orde dat het afvalwater zuivert van Beveren, Vrasene, Sint-Gillis-Waas, Nieuwkerken, Haasdonk en Melsele.

 

Image
De genodigden brengen een bezoek aan de installatie in een passend weer: regenwater, afvalwater, zuiver water…
RWZI Beveren is het teamcentrum  van team Beveren, een bemande installatie van 5 personen en van hieruit worden ook de RWZI’s van Burcht en De Klinge plus een 8 rioolpompstations bedient en onderhouden. Verder behoren ook de RWZI’ Lokeren, Temse en Bornem tot het team Beveren.


Bij droog weer verwerkt de RWZI Beveren ongeveer 7.500 m³/dag maar bij regenweer kan het gaan tot maximum 77.064 m³/dag. Het gezuiverde water komt dan in de Beverse Beek en uiteindelijk komt het nadien in de Schelde.

 

Het was Dirk De Waele, directeur Infrastructuur Aquafin, die het welkomswoord uitsprak en meteen de bedoeling van de installatie toelichtte. De rioolzuiveringsinstallatie is het doel van de talrijke werken die Aquafin in Beveren heeft uitgevoerd sedert 2000. Maar het was toch al in 1996 dat het Vlaamse Gewest aan Aquafin de bouw van RWZI van Beveren opdroeg. Maar het vinden van een passende inplantingplaats bleek niet zo gemakkelijk en zo kon pas in 2005 met de bouw worden begonnen. Maar in al die tussentijd werd wel al begonnen met het aanleggen van de nodige collectoren die het afvalwater uit de gemeentelijke riolen moesten opvangen.

 

"Ook de gemeente leverde hier heel wat inspanningen voor en stemde haar investeringen af op de onze om een zo goed mogelijk resultaat op korte tijd te krijgen", loofde de directeur de gemeente Beveren.

 

Image
Directeur Dirk De Waele van Aquafin en de burgemeesters Remi Audenaert (Sint-Gillis) en Marc Van de Vijver (Beveren) onthullen de gedenkplaat van inhuldiging.
 


Er kwamen 4 collectorprojecten die goed waren voor een investering van 6 miljoen euro. Maar ’t  was de moeite want nu kon het afvalwater van 40.000 inwonersequivalent worden verzameld. Het gevolg daarvan was dat, toen in maart van 2008 de RWZI werd opgestart aan de Nerenhoek, de zuiveringsgraad van Beveren plots steeg van 10 % naar 62 %. Die oorspronkelijke 10 % kwam er eigenlijk vanuit de reeds bestaande zuivering van Kieldrecht. Directeur De Waele wees er op dat Aquafin ook elders in Vlaanderen steeds nieuwe RWZI’s en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties bouwt. In Tervuren wordt momenteel de laatste installatie gebouwd van meer dan 10.000 inwonersequivalenten. Het is het sluitstuk voor Vlaanderen voor het eerste deel van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Dan komt het tweede deel dat zich richt naar de sanering van kleinere agglomeraties, tussen 2.000 en 10.000 inwonersequivalenten. Er is dus zeker nog werk aan de winkel voor Aquafin.

 

Zelfs als alles gebouwd is blijven de taken van Aquafin niet gering. De nadruk zal dan meer liggen op een optimalisatie dan op de uitbouw, wat dan bovengemeentelijk zal zijn. Heel wat installaties krijgen volgens Dirk De Waele, nog te veel regenwater binnen en dat is compleet nutteloos en bovendien nadelig voor de natuur én voor het zuiveringsproces zelf. "Het zal een uitdaging zijn om in de komende jaren zoveel mogelijk grachten en verharde oppervlakten af te koppelen van het rioleringsstelsel.", aldus De Waele.

 

Een 50-tal steden en gemeenten, waarbij ook Beveren, hebben gekozen voor een samenwerkingsvorm met Aquafin om hun rioleringsstelsel verder uit te bouwen en te beheren. In Beveren werkt Aquafin samen in een overeenkomst  de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening onder de noemer 'RioAct'.

 

Image
Burgemeester Marc Van de Vijver mocht uit handen van Bekkenverantwoordelijke Operaties beneden-Schelde, Frank Delaere, een aandenken in ontvangst nemen
De directeur dankte burgemeester Van de Vijver voor het vertrouwen en hij voegde er aan toe: "Maar ook dank voor het belang dat u hecht aan een goed uitgebouwd rioleringsnet. RioAct gaat in samenwerking met uw diensten het bestaande rioleringsstelsel van Beveren, Vrasene, Kieldrecht en Verrebroek in kaart brengen en de inventaris ook actueel houden. Deze oefening zal resulteren in een riooldatabank op knoopbasis, die voortdurend zal aangevuld worden met bijvoorbeeld nieuwe rioleringsprojecten en nieuwe verkavelingen."

 

Burgemeester Marc Van de Vijver plaatste de opening van de rioolzuiveringsinstallatie in het kader van het vinden van duurzame oplossingen voor het milieu. Vooral dan het groot tekort aan drinkbaar zuiver water in de wereld, is volgens hem een groot maatschappelijk probleem. Beveren heeft alvast de voorbije jaren belangrijke stappen gezet op de weg naar zuiver water.  De rioolwaterzuiveringsinstallatie van de Nerenhoek is de bekroning van het werk dat samen met Aquafin werd geleverd.

 

Beveren heeft de voorbije jaren ook gezorgd dat er bij rioleringswerken steeds een apart rioolstelsel werd voorzien voor het regenwater en het afvalwater. Het resultaat was verbluffend wat door de spectaculaire stijging van de zuiveringsgraad werd bewezen: van 10% naar 62%. "Toen deze splinternieuwe zuiveringsinstallatie begin dit jaar in gebruik werd genomen, zuiverde Aquafin van dag op dag ineens het afvalwater van 30.000 mensen, vóór het in de waterlopen terecht kwam.", aldus Van de Vijver en hij maakte een berekening: het gemiddelde waterverbruik van een Vlaming staat op 150 liter per dag en dat voor 30.000 mensen maakt toch dat er in het zuiveringssysteem 4,5 miljoen liter rioolwater per dag terecht komt.

 

Wanneer Melsele dan ook nog zal worden aangesloten zal de zuiveringsgraag worden opgetrokken tot 79 % en ook in Kallo wordt thans goed gewerkt en na afloop van de werken daar, zal 83% van al het rioolwater van Beveren gezuiverd worden.  En zeggen dat dan ook nog Haasdonk binnen enkele jaren naar de Nerenhoek komt met het afvalwater. Dan is de zuiveringsgraad al 87%. Burgemeester Van de Vijver: "Om aan 100 % te geraken zal het gemeentelijk rioleringsstelsel nog verder uitgebouwd en geoptimaliseerd moeten worden. We weten voorlopig dus nog wat te doen."

 

Image
De belangrijkste personaliteiten bij de opening: vlnr directeur Aquafin Dirk De Waele, Bekkenverantwoordelijke Frank Delaere, burgemeester Marc Van de Vijver, burgemeester Remi Audenaert en Kurt Grillaert van het relatiebeheer van Aquafin.

 

Eén van die belangrijke opdrachten is te zorgen dat bij de woningen waar het huishoudelijk afvalwater nog samen met het regenwater naar het grachtenstelsel wordt geloosd, gescheiden wordt. Dat is dus op privé domein maar geen nood, het gemeentebestuur wil hierbij helpen en heeft een financiële ondersteuning klaar. Zo zullen werken tot 3000 euro betaald worden door de gemeente. De gemeente Beveren is zo de eerste Wase gemeente die deze kosten voor afkoppeling aan de inwoners betaalt. (ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

Het zuiveringsstation aan de Nerenhoek.BEVEREN/VRASENE. De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Beveren, gelegen aan de Nerenhoek 1 te Vrasene, zet op zondag 7 september haar...