Koken met kids: Koersen in de zetel

REGIO. Voor mij persoonlijk zijn het hoogdagen nu! Eerst de Ronde en de week erna Parijs-Roubaix. Voor een wielerliefhebber gaat er in het voorjaar niks boven die twee koersen. Mijn kinderen zijn natuurlijk nog klein maar ik probeer van ze van kleinsafaan de goede dingen van het leven bij te brengen en in mijn ogen is naar de koers kijken één van die dingen. Als ze wat groter zijn en effectief zelf al eens willen gaan fietsen is het nog beter natuurlijk. Een beetje lichaamsbeweging kan nooit kwaad. Voorlopig gebeurt alles nog van uit onze zetel en dat vind ik voorlopig ook best ok. Het moet ook allemaal niet te vlug gaan.

 

Lees meer...

Koken met kids: St. Patrick’s Day

REGIO. Volgende week zaterdag  is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. In de vorige eeuwen zijn er massaal veel Ieren geëmigreerd naar landen zoals de VS en Australie en daarom wordt ondertussen zowat overal ter wereld St. Patrick’s Day gevierd. De grootste feestparade ter wereld is trouwens niet in Dublin maar in New York. Als je bij jou in de buurt een Ierse Pub kent is het de moeite om op deze dag eens een kijkje te gaan nemen. Typische symbolen voor Ierland zijn het klavertje (de Shamrock) en de kleur groen. Op St. Patrick’s Day vind je deze symbolen overal! Daarnaast vind je tijdens de feestelijkheden overal standjes met Ierse bieren, Irish Coffee en typisch Ierse gerechten. Eén van deze gerechten is onderstaande Cottage Pie. Als je het runds gehakt vervangt door lamsgehakt heb je een ander typisch gerecht: Shepperds Pie.

 

Lees meer...

Koken met kids: Verloren aardbeien

REGIO. Na een strenge winter is het eindelijk zover: de eerste zon. En net zoals vorig jaar ziet het er naar uit dat we al vroeg op het jaar verwend gaan worden met zonnig en warm weer. Ons hoor je natuurlijk niet klagen want met de zon erbij is alles eens zo prettig! Die eerste zonnestralen doen me ook altijd al vooruit kijken en dromen van de rest van de zomer. Jullie weten het misschien niet maar ik woon in Melsele, aan de grens van het Waasland. Melsele is bij uitstek dé aardbeigemeente dus zomer betekent voor mij ook altijd verse aardbeien. Deze zomer is er trouwens een feesteditie van de Aardbeifeesten en ten gepaste tijden gaan we daar zeker nog eens op terugkomen. Voor vandaag wil ik jullie al even laten wegdromen van zuiderse temperaturen met onderstaand dessert.

 

Lees meer...

Koken met kids: quiche met tomaat feta en courgette

REGIO. Vandaag is het een beetje een vreemde zondag vind ik. Het is grijs, een beetje dreigend zelfs, maar je voelt dat er iets in de lucht hangt. Mensen kruipen op de fiets, trekken hun loopschoenen aan of gaan goed ingepakt wandelen in bossen en polders. Het is net alsof iedereen wil zeggen: "Het is goed geweest, het is tijd dat het lente wordt!" En het is ook zo he, laat ons eerlijk zijn. We klagen dikwijls dat we geen winters meer hebben maar dit jaar zijn we op winters gebied toch verwend geweest. Nu moeten we nog een paar weken een periode van twijfelweer overbruggen en de zon is terug. Onderstaand receptje is ook zo'n twijfel-geval. Het is een hartige taart maar de ingrediënten geven een onmiskenbare knipoog naar de zomer!

 

Lees meer...

Koken met kids: Volle maan

MELSELE. Wat een week he! Net als iedereen ben ook ik zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen in Zwitserland. Op zo'n moment lijkt lekker eten en recepten uitzoeken zo banaal. Bij deze wil ik dan ook aan alle slachtoffers en nabestaanden mijn medeleven betuigen. Hoe moeilijk het ook is, het leven voor ons gaat gewoon verder. Ik heb voor jullie zoals elke week een recept van de website gekozen maar op één of andere manier kan ik enkel het meest simpele kiezen. Misschien heeft het ook te maken met de naam, 'Volle Maan', klinkt misschien een beetje symbolisch.

 

Lees meer...

Koken met kids: Verloren brood en een gewonnen dag

2012 is een schrikkeljaar en dat wil zeggen dat we dit jaar weer een 29ste februari zullen hebben. Ik weet niet juist waarom maar toen ik mij bovenstaande bedenking maakte moest ik ineens aan verloren brood denken. Het één heeft natuurlijk niks met het ander te maken maar geef toe, verloren-gewonnen, het heeft iets.  Schrikkeljaren zijn er al vanaf het begin van onze jaartelling en zijn ingevoerd om te voorkomen dat ons kalenderjaar te veel zou afwijken van de seizoenen. De regel is dat elk jaartal dat deelbaar is door 4 een schrikkeljaar is(*) en dat we in een dergelijk jaar dus een 29 februari hebben. Tot zover deze inleiding en korte geschiedenisles.

 

Lees meer...