Basketvedetten van weleer thuis in Sporthal Fortlaan

ZWIJNDRECHT. In de Sporthal aan de Fortlaan is er elke vrijdagavond van 18 tot 19u basketfeest in die zin dat dan basketgrootheden van weleer er komen trainen en spelen. 'De Geuzen' heet hun vereniging maar in competitie spelen doen ze niet. Mannen als Ronny en Paul Bayer,  Etienne Geerts, Jef Claes e.a. hebben nochtans wel een degelijke fysieke conditie maar wat wil je, hun gemiddelde leeftijd is nu al een stuk boven de 50 jaar. In Zwijndrecht voelen ze zich nu echt thuis en na hun training, die steeds in grote stijl verloopt, wordt gezellig nagekaart. Nu het weer het toelaat zitten bestuur en spelers gezellig op het terras met uitzicht op… het basketterrein dat de gemeente er heeft aangelegd tussen het AC en de Sporthal.

'De Geuzen' bestaan eigenlijk al van in 1973 en speelden in de Expohal in Deurne en daarna in de Olympia om nu al heel wat jaren in de Zwijndrechtse sporthal te vertoeven. "We zijn hier altijd goed ontvangen en trainen elke vrijdagavond  met allemaal oud-basketters waar heel veel ‘goei’bij zijn", aldus voorzitter Albert Pluym, zelf ook oud-basketspeler, "We hebben hier zo Etienne Geerts die toch driekeer speler van het jaar was, Paul Bayer, René Stevens die nog prof was in Israël, Jef Claes, Danny Verlinden. Allemaal internationale spelers."

En dat allemaal voor de sfeer. Iedereen betaalt lidgeld en ze organiseren een paar feestjes per jaar. Een pintje drinken na de training in Zwijndrecht hoort er bij als een ring bij het basket. Reeds twee jaar na elkaar speelden ze het veteranentornooi van Zonhoven en dat zonder ook maar één verliesmatch, ook al zijn dat telkens 5 wedstrijden. Kan ook niet anders met zo’n talentenverzameling. Al is trainen voor de vedetten het belangrijkste of gewoon recreatief bezig zijn.
Toch liggen ze nog goed in de markt bij de sponsors: "Het is opvallend voor ‘De Geuzen’ dat ze gesponsord worden door typische cafés uit Antwerpen. ‘Den Engel’ en café ‘De Vismijn’ bijvoorbeeld. Zo beschikken we over een prachtige uitrusting en dragen we allemaal dezelfde sportzakken en vesten. Echt zoals professionals maar dan wel bij de veteranen. Maar iedereen betaalt wel zijn lidgeld."

Naast de spelers zijn er ook nog gewone leden bij ‘De Geuzen’. Bij die mensen troffen we nog eresenator Marcel Schoeters aan. Hij is thans erevoorzitter van de basketclub. Ook Martin De Volder zate re bij. Hij is voorzitter van de Belgische Transportarbeidersbond.

Image
Zittend vlnr: Etienne Geerts, François Suetens, Dirk Dom en Mike De Wulf. Staande vlnr: Bob Janssens Frank Declerq Rene Stevens Ronny Verlinden en Georges Aertssen. Ouderdomsdekens zijn Etienne Geerts en Aertssen Georges (63)

At de oude basketgloriën in Zwijndrecht terecht kwamen was een gevolg van het feit dat meerdere spelers op Linkeroever woonden. Toen de Olympia de deuren dicht deed werd rond gezocht naar een nieuwe zaal en zo viel de keuze uiteindelijk op de sporthal van Zwijndrecht, toch ook maar op een vrijworp van ’t stad gelegen.
De Geuzen overdrijven helemaal niet met matchen te spelen. Als er een uitnodiging komt proberen ze er wel op in te gaan. Ze beschikken over 17 spelers en het probleem is volgens voorzitter Pluym wel, dat ze niet allemaal kunnen meedoen. En dat vindt het bestuur erg ambetant om te moeten zeggen "Ge kunt niet meespelen…"
Voorzitter Pluym besloot: "We hangen zeer goed aan elkaar en dat is alle vrijdagen zo. Plezant."(Rolf Duchamps)