Man met het grote kinderhart Nonkel Wally overleden

SINT-NIKLAAS/BEVEREN. Wally Laureys, door duizenden kinderen bekend als Nonkel Wally, is niet meer. Hij overleed op 4 februari na een hartaanval en wordt zaterdag in Sint-Niklaas om 12.30u begraven in de Kristus Koningkerk. Hij werd 61 jaar.

Wally was van opleiding leraar plastische opvoeding en wetenschappelijk tekenen maar nadat hij even van het poppenspel proefde bij 'Oekedoeleke' startte hij 39 jaar geleden Poppentheater "Pomponneke en Poepoel". Ieder weekend en vakantiedag werd er gespeeld. Het bleef Wally's droom om voltijds met poppen bezig te zijn. In 1995 realiseerde hij deze droom door samen met zijn partner Riet Lacres Figurentheater Het Koffertje op te richten . Eerst werkten ze nog deeltijds in het onderwijs. Maandag,dinsdag, woensdag waren de schooldagen en de andere vier dagen werd er gespeeld.


In 1998 kon Wally op 'schoolpensioen' en werd "Het Koffertje" een voltijdse job met daar bovenop "Pomponneke en Poepoel" in de weekends. Op dit ogenblik stonden op het repertoire 8 kleuterstukken en 4 lagere school stukken. Maar Wally deed nog meer. Hij was Clown Jojo, een graag geziene gast bij vele evenementen o.a. in het UZ Gent voor het Kinderkankerfonds. Hij was ook directeur  van het alom gekende Sint-in- de-Piste waar Sinterklaas jaarlijks in zijn residentiestad duizenden kinderen gelukkig maakt en ook als Nar Cocquinette zat hij 5 jaar in het middeleeuws gebeuren in Brugge.


Zijn collega en vriend poppenspeler Ronny Aelbrecht van Vlinders & Co was diep onder de indruk. In hun Pop en Top van de zondagmatinee stond Nonkel Wally voor de elfde keer geboekt op 17 april. Ronny kreeg zelf, toen hij 14 was, nog les in wetenschappelijk tekenen  van Wally toen ik 14 was. Hij getuigt: "Mijn allereerste poppen van Toepeneus zaliger, heb ik nog gemaakt in een cursus van Wally. Sinds Het Koffertje er is, heb ik hem nog meer als mens en vriend leren appreciëren."


Als herinnering aan Nonkel Wally citeerde Ronny Aelbrecht een leuke speling van woorden bij een voorstelling van Wally en zijn dame Riet in een Pop en Top-matinee in Beveren. Wally stond nog achter de coulissen en Riet vooraan.
Riet : Wally waar ben je ?
Wally : Hier
Riet : Dat kan niet want ik ben hier
Wally : Nee, nee ik ben hier en jij bent daar...
Riet : Nee jij bent daar en ik ben hier...


Zo evolueerde het woordenspelletje even door tot het bijzonder grappig werd...Nu is het helaas de realiteit ...
Riet en Wally waren de laatste veertien jaar altijd 'hier' samen. Nu zijn Riet, en wij allen, 'hier' en is  Wally 'daar'
Maar Wally zal voor altijd 'hier' in ons hart zijn tot wij zelf ook op een dag 'daar' zijn. Tot daar Ronny Aelbrecht. (F)