Nieuwe organisatie van vogelbeurs vzw De Nachtegaal

Image
De organisatoren van een geslaagde vogelbeurs in Zwijndrecht: vlnr Frank Buys, Leon Jacobs en Flor Maes
ZWIJNDRECHT. In de polyvalente zaal van het Jeugdcentrum “Den Trechter” heeft de ornithologische vereniging "De Nachtegaal" na twee jaar onderbreking weer een vogelbeurs georganiseerd. Het werd eigenlijk een nieuwe start want voor het eerst vond de beurs plaats in het prachtige gemeentelijk gebouw. Voorzitter Flor Maes kondigde aan dat ook de jaarlijkse Vogelshow en tentoonstelling in "Den Trechter" zal plaatsvinden.

De vogelbeurs, waarmee al meer dan vijftien jaar geleden werd gestart op de eerste zondag van het jaar, laat aan de leden toe vogels te kopen, verkopen of te ruilen. Een 18 vogelkwekers bonden hun vogels aan. Naast bezoekers uit Zwijndrecht zelf waren er ook belangstellenden van bevriende clubs uit o.a. Gooreind, Kieldrecht, Sint-Gillis. Ook van over de landsgrens waren liefhebbers gekomen via de bevriende vogelvereniging uit het Nederlandse Zwijndrecht waarmee De Nachtegaal is verzusterd. Er waren een 150 tot 200 vogels aanwezig en dat was bijna de helft minder dan voorheen. Flor Maes: "De reden is wel dat we er twee jaar van tussen geweest zijn. Een eerste jaar mochten we niet omwille van de vogelgriep en vorig jaar waren er problemen met onze vaste zaal in het Gildenhuis. Voor ons is dat daar niet meer betaalbaar."

 

In het vogelaanbod zaten vooral kanarievogels en parkieten. Kwekers die vogels te veel hebben kunnen ze op de beurs te koop aanbieden aan een redelijke prijs. Een unieke kans dus voor mensen die ook eens een kanarietje in huis willen nemen. Er was keus genoeg en een man die ook een kanarie-border wou, kon maar niet kiezen en stuurde daarom zijn vrouw om de aankoopknoop door te hakken. "De Nachtegaal" kent nog steeds een intens verenigingsleven en telt nu 90 leden. Recent traden immers nog zes nieuwe leden toe. (Rolf Duchamps)