Zwijndrechtse Vakantietip: bezoek de beelden in de straat

In Zwijndrecht/Burcht kan het nu een aangename wandeling of fietstocht zijn langsheen de beelden of kunstwerken die zich langs de straten bevinden. Dat zijn er momenteel reeds 15. Over de smaak kan een zeer lange discussie worden gevoerd, wat in de gemeente dan ook vaak gebeurt. Zo is er momenteel hoongelach te horen over het roest ijzerwerk van kunstenaar Bart Decq, dat pas in mei werd ingehuldigd en zich bevindt naast de bibliotheek. Maar bij kunst hoort altijd, gisteren vandaag en morgen, de uitspraak 'smaken verschillen'.

Het eerste kunstwerk dat ooit werd geplaatst was dat van Haasdonkenaar Alfons Van Meirvenne met zijn 'Drie raven'. Het werd ingehuldigd op 16 juni 1991 en bevindt zich aan het pleintje aan de Zwijndrechtsestraat - Verbindingsstraat.


Het jaar nadien, op 14 juni 1992, werd aan het pleintje Laarstraat - Van Goeystraat  'Triptiek' van Mark Jambers ingehuldigd. Op 16 mei 1993 volgde ?Onder de Regen? van Tom Frantzen dat in juni 2005 werd heringehuldigd nadat het werd hergoten in brons. Het bevindt zich op de hoek van de Regenbooglaan-Schoolstraat.
'De Brug' van Tone Pauwels werd aan het Kaaiplein Burcht ingehuldigd op 19 juni 1994. In oktober 2005 zal het precies 10 jaar geleden zijn dat kunstenaar Camiel van Breedam in zijn bekende rode kledij, zijn 'Don Quichotte' mee kwam inhuldigen op het pleintje van de Reynerslaan ? Boomgaardstraat te Burcht.


'Verdiept in Droomwereld' is het knap beeldje dat op de hoek staat van de Melselestraat en de Sint-Annaboomstraat. Het werd gemaakt door kunstenares Inge Dewilde en werd ingehuldigd op 9 juni 1996.
Kunstenaar Frans Wuytack leverde het beeld 'De Tijd' voor het pleintje van de Ter Lochtlaan Burcht. Op 28 juni 1998 werd het ingehuldigd.


Op 6 juni 1999 volgde 'Als Boom de Sterren raken' van Paul Gees. Het kreeg een uitgelezen plaats in de Leo Verbeecklaan Burcht. Het kunstwerk met veel hout, 'Maten' van Marc De Roover kreeg een plaats aan de Kapellenkouter. Het werd officieel ingehuldigd op 25 juni 2000.


Met 'Ontsloten' kwam er aan de kerk van Zwijndrecht een kunstwerk op 23 december 2000 en dat was een schenking van de Antwerpse Water Werken. De kunstenaar was Emiel Uytterhoeven.
Aan het pleintje van de Alfred Oststraat-Burchtsestraat vormen de kleurrijke pilaren de 'Hommage aan Alfred Ost' van Renaat Ramon. De inhuldiging vond plaats op 8 december 2001.   


Het opvallend werk op het Binnenplein, vlak voor de bibliotheek is 'Era' van Liliane Vertessen. Het werd ingehuldigd op 25 mei 2002. Langs de kant van het administratief centrum op het grasplein, werd op 8 juni 2003 het beeld 'Evasie N', van Marc Cordenier ingehuldigd.


Het jaar nadien, 2004, kwam opnieuw Burcht aan de beurt met 'Zuil-steen' van Jef Mouton. Het kreeg een plaats aan de Seefhoeklaan sedert 20 juni 2004.


En tenslotte kwam het 15de kunstwerk,  'Zonder titel' van Bart Decq en zich bevindend aan het Binnenplein tussen de bibliotheek en voetbalveld.(F)