Waasland in beeld (48)

We vonden de voorbije weken toch weer enkele onderwerpen om in beeld te brengen. En dan is er een reeks beelden die de viering van 11 november als Vredesfeest en herinnering aan de EersteWereldoorlog. We volgden daarvoor een plechtigheid in Zwijndrecht en Burcht die zeker een illustratie is van wat er in zoveel Wase gemeenten op die dag gebeurt.

Wanneer er een regenboog in de lucht hangt dan heeft die een grote aantrekkingskracht op iedereen, jong en oud. Ook wel op voetballers maar lang kunnen die daar toch niet naar kijken want dat moeten ze doen naar de bal.

 

Een vuil hoekje dat zowat in alle gemeenten wel ergens te vinden is. De gemeentelijke diensten spannen zich in om vuilbakken te plaatsen en om ze ook regelmatig te ledigen maar er zijn nog altijd mensen die afval uit het huishouden in een plastieken zak ook in deze openbare containertjes komen dumpen en dan zit die uiteraard snel vol. Is een vuilniszak dan toch te duur?

 

In Melsele zijn er werken begonnen aan de rioleringen vanuit het centrum naar de polders toe. Het is de tweede fase van de heraanleg van de Molenbeek, nl. het gedeelte tussen de Sint-Elisabethstraat en de Burggravenstraat.  Door deze werken zal het gedeelte van het Duvelsdammeke tussen de Sint-Elisabethstraat en de Kalishoekstraat worden afgesloten. Het Duvelsdammeke blijft wel toegankelijk tussen de Sint-Elisabethstraat en de Burggravenstraat. De graafwerken zullen ongeveer 100 werkdagen duren.

 

Vanuit Beveren-polder heeft men een bijzonder beeld op de Waaslandhaven en de koeltorens van Kerncentrale. De haven is niet ver weg, ’t is een stuk van Beveren.

 

Bij de aanwezigen zijn er afgevaardigden van de militaire en gemeentelijke overheid en afgevaardigden van de Vaderlandslievende verenigingen.

 

 

Hulde brengen met het strooien van bloemen aan het monumentje op het kerkhof.

 

 

De schooljeugd had mandjes gevuld met bloemblaadjes en strooiden die rond het oorlogsmonument.

 

 

Traditioneel houdt de burgemeester een passende toespraak waarin de nadruk ligt op ‘vrede’.

 

De burgemeester legt ook een bloemenkrans neer namens het gemeentebestuur.

 

 

In veel gemeenten bevinden zich op heel wat begraafplaatsen knappe monumenten ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Zoals hier in Burcht.

  

Vaak vinden we sprekende kunstwerken bij de monumenten.

 

De 11- novemberviering 2010 gebeurde in een heuse stormwind. Die wind blies de bloem uit de krans.

 

De optocht wordt begeleid door de fanfare. Naast de afgevaardigden van de militaire en gemeentelijke overheid en de Vaderlandslievende verenigingen komen maar weinig of geen burgers naar buiten. (Verzameld door Rolf Duchamps)