Terug in de tijd: Beveren dertig jaar geleden (5)

BEVEREN. Dertig jaar geleden was er een Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling in de Kloosterstraat 33, waar ook ‘den dop’ was. Het Ministerie van Financiën, of de belastingsdienst was op de Grote Markt 10 met als diensten de controle, het ontvangkantoor, de BTW-registratie en domeinen, de controle van de BTW en ook het kladaster was er gevestigd in het grote gebouw op de hoek van Vrasenestraat - Oude Zandstraat.

Ook de Post was goed vertegenwoordigd: in Beveren aan het Stationsplein en in de andere deelgemeenten in de Pastorijstraat Doel, Keizerstraat 11 te Haasdonk, Fabriekstraat 19 Kallo, Acacialaan Kieldrecht , Kerkplein 3 Melsele, Verrebroekstraat 6A Verrebroek en Brugstraat 3 Vrasene. Waar is de tijd naartoe, de meeste zijn verdwenen. Stap vooruit of achteruit?
Het R.T.T. -kantoor (Regie Telefoon Telegraaf) had een onderkomen in de Van Gervenstraat 37 (kant Viergemeet).

De jaarmarkten gingen in 1980 ook hun gang en de gemeente voorzag een totaal bedrag van 740.000 frank voor de veeprijskampen. Er waren 11 jaarmarkten waarvan vier in deelgemeente Beveren met deze van Vastenavond, de Onze-Lieve -Vrouwparochie, de julikermis en oktober. Samen ging hier 102.000 frank naartoe. Doel, Haasdonk, Melsele en Vrasene kregen 60.000 frank voor hun jaarmarkt maar Verrebroek slechts 50.000 frank, Kallo 70.000 frank en Kieldrecht 62.000 frank. In dat jaar kreeg Haasdonk meest dieren op de prijskamp met 228 stuks, Kieldrecht volgde met 190 en Melsele met 167.
Bij de uitgaven voor de jaarmarkten behoorde ook de 48.000 frank die aan de juryleden of de keurders werd betaald en de helpers mochten 18.000 frank verdelen. Met de keurders en de afgevaardigden van de gemeente, ging men achteraf ook eten en dat kostte 100.000 frank.

Het Jaarmarktcomité anno 1980 werd voorgezeten door schepen Camiel Bolsens en ook de schepenen Paul Goossens (Vrasene) en  Robert Blommaert (Melsele en is nog steeds gemeenteraadslid CD&V) zetelden in het comité. Verder de gemeenteontvanger Georges Van Geystelen en de verslaggever was Georges Van de Vijver die in de oktoberjaarmarkt 2010 te Beveren nog steeds tussen de paarden liep. In het comité zaten ook veearts Jozef D’Hondt (Beveren), Emiel Buysrogge (Doel), Arthur Boeye (ooit nog burgemeester van Haasdonk)en Omer De Jonghe (Haasdonk), Honoré Onghena (ooit nog burgemeester van Kallo), Gerard Pauwels (Kieldrecht), Jozef Baukeland (Melsele), Maurice Van Eynde en Jozef Van Remoortel (Verrebroek), Karel Taelman (Vrasene) en Gust Weemaes die zelfs uit Meerdonk was. Jozef van Remoortel is thans zaakvoeder van het bekende Frietbedrijf “Remo Frit” uit Verrebroek.


Voor de elektriciteitsproductie en alles wat er mee te maken had werd in 1980 gesproken over EBES en nog niet van ‘Elektrabel’ De centrale van Kallo heette de Ebes-centrale en die stond op een bedrijfsperceel van 35 ha en er was 30 ha van in gebruik. De kerncentrale van Doel had een oppervlakte van 57 ha waarvan ook nog maar 30 ha in gebruik was.
De bedrijven die al op het grondgebied Kallo en Doel stonden waren naast EBES en de Kerncentrale, Bayer, Johann Haltermann, Rhône Poulenc nv Kallo, Henkel Belgium aan de Geslechtstraat t  2 te Doel,  nv Chevron Oil Belgium aan de Quarick (nu Kwarikweg) te Melsele.

Het onderwijs in 1980

Op vlak van onderwijs werden in de 30 jaar heel wat wijzigingen uitgevoerd. Het gemeentelijk lager onderwijs had in Beveren een school die bestond uit twee afdelingen: de Centrumschool in de Bosdamlaan en de Thijskenshoekschool in de Lindenlaan. Deze laatste kende steeds maar minder leerlingen en kwam in 1980 zelfs beneden de 100: Van 118 (1977), 116 (1978), 100 (1979) naar 95.  Samen had het gemeentelijk onderwijs er 271 in de lagere school. Gemeentelijk kleuteronderwijs was er helemaal nog niet. Doel-Kieldrecht telde 211 leerlingen, Kallo-Melsle 302 en Vrasene 146.

Ook het Gemeentelijk Technisch Instituut uit de Europalaan was van de gemeente en daar liepen 476 jongens school. De avondvakschool of de ‘Secundaire Vak- en Nijverheidsleergangen telde er 153 wat toen een felle groei was.(134 in 1977). Tenslotte was er ook nog het gemeentelijk ‘Kunstonderwijs’ met 474 leerlingen in de Academie voor Schone Kunsten en 618 in de Muziekacademie die zomaar een kleine honderd leerlingen meer had dan in 1979.

Het kleuteronderwijs zat toen in het Vrij Onderwijs en helemaal niet in het gemeentelijk. De Sint-Annaschool in de Oude Zandstraat had 98 kleuters en als extraatje was er nog een afdeling in de Sint-Martenslaan met 57 kindjes. De Sint-Annaschool, ooit een begrip in Beveren-centrum, had in het lager ook nog eens 128 leerlingen ( in 1977 nog 172). Kleuters w aren er ook in de Heilig Hartschool in de Pstoor Steenssensstraat met 103 en in het lager nog eens 77.
Verder waren er in Beveren ook kleuters te gast in de Sint-Jozefschool in de Kasteeldreef met maar liefst 138 jongens en meisjes, in de Sint-Janschool in de Kasteeldreef achteraan met 85 en tenslotte nog in de Don Boscoschool op Gaverland met 79.
Het zogeheten Rijksonderwijs of de Staatsschool, zat met kleuters en het lager in de Donkvijverstraat met samen 368 leerlingen. Het bijschooltje op Gaverland had er 82 dat op de Puithoek (Kruibeksteenweg) ook nog 43.
In Doel was de kleuterschool in de Hooghuisstraat é met 31 leerlingen, in Haasdonk aan de Poerdam met 156, In kallo in de Gasthuissttraat 6 met 64 maar dit gebouw stata al jaren leeg en de Huisvestingsmaatschappij zal er appartementen zetten. In Kieldrecht konden de kleuters naar de school  aan de Kreek en er waren er 150. De tweede grootste kleuterschool was deze van Vrasene in de Kauwenstraat (nu de Zonnepit). Er waren er 164 en voeg daar dan ook nog 169 kinderen bij uit het lager en we konden spreken van een grote school.
De meeste kleuters kwamen in 1980 toch samen in Melsele met 180 in de school aan de St-Elisabethstraat , 49 in de Dweerse Kromstraat en 85 in de Gaverlandstraat. (De school Ponjaard in de Dweerse Kromstraat dient nu als kinderopvang).

Wat het lager betreft in het Vrij onderwijs in deelgemeente Beveren vormden de vroegere SintMartinusschool uit de Leon Labytstraat en de Broedersschool één groot geheel. Er werd toen gesproken van Broederschool Labytstraat (222 leerlingen) en Broederschool Stationsstraat (147 leerlingen) of ene totaal van 369 lagere schoolkinderen en enkel jongens. Alleen meisjes liepen school in Sancta Maria (Kallobaan 1) en dat met 274. Op de Kallobaan 3was toen ook al “Den BLO” Sint-Rafaël waar 1252 kinderen probeerden slimmer te worden.
Voor Haasdonk was 30 jaar geleden de school uit de Willem Van Doornyckstraat nog een Vrije school. Pas later werd ze door de gemeente over genomen en nu heet ze de gemeenteschool De Zeppelin. Ze telde samen met de lagere school van de Poerdam toch 318 kinderen.

In het secundair onderwijs bestond toen de Humaniora van de Broedersschool (185 leerlingen) maar vooral het Anna Piersinstituut in de Kloosterstraat was in 1980 een parel, waar maar liefst 430 meisjes les volgden. Nu is dat daar de Sint-Maartenscampus.
Middelbaar was er ook in Kieldrecht in het O.-L.-Vrouwinstituut Kreek 1 waar 51 leerlingen waren en in Melsele bestond het Onze-Lieve-Vrouw van Gaverlandinstituut nog  waar in het beroeps 250 studenten waren en in het algemeen secundair 319. Er was ook het Rijksmiddelbaar onderwijs in de Donkvijverstraat 30 waar de bevolking toch ook op 260 stond in 1980 (Verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...