Terug in de tijd: Beveren dertig jaar geleden (7)

BEVEREN. We zetten onze tocht verder doorheen 1980 en stellen vast dat er op 30 jaar wel heel wat is gewijzigd. In de Gerard Van Gervenstraat 35 was er toen een dagcentrum voor niet-werkende meerderjarige mentaal gehandicapten. Het was een opvangcentrum voor werkonbekwame volwassen gehandicapten die er dagelijks terecht konden, doch waaruit zij terug naar hun gezin en naar de maatschappij terugkeren. In 1980 waren er 17 patiënten opgenomen afkomstig uit Beveren, Melsele, Burcht, Linkeroever, Zwijndrecht, Vrasene en Kieldrecht. Ze werden dagelijks opgehaald en teruggebracht met een minibus van et OCMW. ’s Middags werd hen een eetmaal aangeboden.

Volgens een Ministerieel Besluit uit 1977  werd een tussenkomst gevraagd per kwartaal: eerste kwartaal 116 frank per dag, tweede: 117 frank, derde 120 frank en het vierde 121 frank. Met de 17 aanwezigen was wel het maximum bereikt met het gevolg dat er een lange wachtlijst bestond. Maar het OCMW was toen al bezig met de administratieve weg af te leggen om van het Ministerie van Volksgezondheid de toelating te krijgen om over te kunnen gaan tot de aanbesteding van de nieuwbouwweken voor een dagcentrum en een home voor samen 45 niet-werkende meerderjarige mentaal gehandicapten. De toelating was binnen. Het nieuwe gebouw zou komen ‘rechts van het Hof ter Welle of Het Oud Geestelijk Hof. En dat is nu “De Bron” geworden.

Een andere instelling voor gehandicapten was de “Beschutte Werkplaats” in de Pareinlaan 1. Ze stond onder het beheer van de VZW “Wase Werkplaats” die soortgelijke werkplaatsen beheerde in Lokeren en Sint-Niklaas.  De werkplaats verleende werk aan een 50 –tal minder-validen. Hun voornaamste taken dertig jaar geleden waren: he dubbelen van jute zakken, inpakken van meubelbenodigdheden, boeken  e.d. in gespecialiseerde verpakking zoals krimpfolie en skinpack. Ook het stofferen van meubelen werd er gedaan.

Dertig jaar geleden werd een geboortepremie van 2.500 frank toegekend voor het derde en volgende kind. Kinderen die geboren waren uit een vorig huwelijk van één der ouders telden ook mee. De aanvraag diende uiterlijk te gebeuren op 15 januari volgend op het jaar van de geboorte. Nu bedraagt een geboorte^premie voor elk kind 75 euro (3000 frank).

Er was in 1980 ook nog het voorhuwelijkssparen. Wie huwde kreeg van de gemeente een premie van 10% op het totaal bedrag der gelden die door hem of haar gestort waren bij een erkend voorhuwelijksspaarkas.  Men moest wel minder dan 30 jaar oud zijnen tenminste zonder onderbreking, aangesloten zijn bij die dienst voor het sparen.

Gezinshoofden met een zwaar gehandicapt kind kon beroep doen op een premie van 3.000 frank per jaar. De invaliditeit moest minstens 66% zijn.  Kwamen daarvoor in aanmerking: kinderen tot 25 jaar.
Er waren ook terugbetalingen op nutsvoorzieningen aan grote gezinnen en sommige sociale categorieën van inwoners.  Een premie van 1000 frank kon bekomen worden door grote gezinnen met 3 kinderen waarvoor kinderbijslag werd ontvangen, door invaliden-gezinshoofden die werkongeschikt waren en sedert één jaar een invaliditeit van ten minste 66% hadden en bovendien 2 kinderen ten laste telden, voor de gezinshoofden die tewerkgesteld waren in een beschermde werkplaats met 2 kinderen ten laste, 1000 frank ook voor de weduwen die het genot hadden van een overlevingspensioen en tenminste 2 kinderen ten laste hadden, voor de kinderen die invalide of gehandicapt waren voor tenminste 66%. Konden ook 1000 frank tussenkomst krijgen op de nutsvoorzieningen: de personen ten laste die tewerkgesteld waren in een beschermde werkplaats. Deze premie moest elk jaar ten laatste op 31 maart aangevraagd worden.

meer premies

De premie voor nieuwbouw of aankoop van een sociale woning bedroeg 10% van de bouwpremie of aankooppremie die door ‘het rijk’ werd toegekend. Een saneringspremie bestond ook en die bedroeg 20% van de staatspremie en/of de provinciepremie. De slopingspremie stond op 10% van de staatspremie.

Er was in die tijd ook een premie om de plaatsing, aansluiting en huurprijs van een telefoontoestel te verzachten. Dat was voor hen die genoten van een sociaal telefoontarief en bovendien zich niet konden verplaatsen zonder de hulp van derden. Ze kregen een toelage van 75% op de plaatsings- en aansluitingskosten van de RTT (Regie Telefoon Telegraaf) en voor de huurprijs van het toestel was dat een premie van 50% op de prijs die de RTT vroeg. Dat was zo 30 jaar geleden!

Ook voor ‘sociale promotie’ werd toen geld gegeven en dat was 50% op de toelage die door de Staat werd toegekend. Kwamen daar toen voor in aanmerking de jonge werknemers, zelfstandigen en helpers tussen 16 en 40 jaar die cursussen volgden “om hun intellectuele, morele en sociale vorming te vervolmaken” . En de werknemers, zelfstandigen en helpers die met goed gevolg in een inrichting van de Staat of in een gesubsidieerde of erkende inrichting met avond – of zondagonderwijs, een cursus met succes hadden beëindigd.

Jeugdverenigingen die een lokaal wilden bouwen konden daarvoor een premie bekomen van 15% van het bedrag der bouwwerken. Deze werken werden forfaitair vastgesteld op 5000 frank per m² maar de te subsidiëren oppervlakte werd wel beperkt tot 250 m². Ook voor verbouwings- en saneringswerken werd een betoelaging toegekend van 25%  op de meerwaarde die beperkt was tot 500.000 frank

huisvuil

Op vlak van leefmilieu werd voor Beveren en Haasdonk het huisvuil opgehaald door François Kegels uit De Klinge  en kreeg er 4,35 frank per zak voor. De huisvuilzak van 50 liter kostte 5 frank. In Doel, Kieldrecht, Verrebroek en Vrasene werd het huisvuil opgehaald door Amedee Kegels uit Verrebroek. Hij kreeg er iets meer voor: 4,77 frank per zak. In Kallo haalde Amedee ook de zakken op maar hier werd hij per woning betaald aan 341,38 frank plus 6% per jaar. Op 31 december 1980 liep het contract er af en moest een nieuwe aannemer worden aangesteld.
Het was raar, maar in Kallo verkocht de gemeente geen zakken noch vuilnisbakken. Dat was ook zo voor Melsele waar de ophaling gebeurde tot 30 juni 1980 door Roger Van Vlierberghe uit Kruibeke en die werd betaald aan een eenheidsprijs die aangepast was aan “de lonen vastgesteld door de bevoegde paritaire commissie”

Amedee Kegels, nu nog steeds gemeenteraadslid, zorgde vanaf 1 juli 1980, voor de ophaling van huisvuil in heel Beveren Een opdracht die hij kreeg tot 31 december 1985. Om daar aan te geraken had hij een offerteaanvraag moeten binnen brengen. Er waren 8 inschrijvingen voor. Kegels haalde het en kreeg voor zijn job 310 frank per woongelegenheid per jaar wat neerkwam op 3.994.350 frank per jaar. Kallo, waar hij nog een contract had lopen, hoorde daar nog niet bij.
Het gewoon huisvuil diende in een polyethyleen zak gestopt te worden die 5 frank kostte. Winkeliers konden ze verkopen als ze dat wilden doen. Het gewoon huisvuil werd toen gestort in de verbrandingsoven van Ibogem te Melsele.
Voor de ophaling van het grof huisvuil werd in 1980 besloten om dat 4 keer per jaar te doen. In dat jaar kon het reeds 2 maal worden gedaan. Dit grof huisvuil werd naar de stortplaats van de Intercommunale Land van Waas gebracht te Kemzeke.
Er was verder ook een bijzondere dienst die het nijverheidsvuil ophaalde bij de winkeliers. Dat moest worden aangevraagd en kostte voor een kwartaal 750 frank of 3000 frank per jaar. Er was ook ‘extra-vuilnis’ waarmee werd bedoeld, afval dat bij particulieren niet in een vuilnisemmer of -zak kon gestopt worden. Dat moest wel aangevraagd worden en de prijzen waren vastgesteld op een originele manier: 100 frank voor kleine hoeveelheden, 250 frank voor 1/4de vrachtwagen, 500 frank voor 1/2de vrachtwagen en 1000 frank voor een volle vrachtwagen. (Verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...