Waasland in beeld (49)

REGIO. Beelden zeggen soms meer dan twintig bladzijden tekst. We proberen weer enkele wetenswaardigheden via een beeld in het daglicht te plaatsen. In Kruibeke heeft de Socialistische Harmonie ‘Arbeid & Kunst’ het 90-jarig bestaan gevierd. De muziekvereniging begon met 16 muzikanten die speelden op geleende instrumenten. In de loop der 90 jaar kende de harmonie maar 7 dirigenten. De huidige is Kevin Verlaeckt die sedert 2007 het stokje hanteert voor de 50 muzikanten. Ze promoveerden in Oost-Vlaanderen naar de categorie ‘Uitmuntendheid’

De inbraak in de burelen van de sportdienst van Zwijndrecht liet serieus wat sporen na. Met een slijpschijf probeerden de dieven de brandkast te kraken. Het ijzervijlsel was tot tussen mappen, documenten en folders gevlogen. Maar de rookontwikkeling zette het stille alarm aan en hop, daar stond de politie maar een wacht staand hulpje verwittigde zijn kompanen en die konden snel de benen nemen. Schepen van sport Kris Herremans kwam de schade aan de brandkast bekijken.

 

Fietsen langs de Kruibeeksesteenweg op de weg Kruibeke - Burcht (net voorbij Argex) is geen lachertje. Als het geregend heeft ligt de fietsstrook onder de modder plus zijn er gaten in het beton die best vermeden worden. Hopelijk duurt het niet zo lang meer dat deze weg wordt aangepakt. Als de overheid aanzet om meer te fietsen, dan moet ze ook zorgen dat fietsen niet gelijk staat aan ‘modderploeteren’. 

 

Het zou toch mogelijk moeten zijn om te beletten dat te Burcht de gebouwen van de vroegere school die Jeugdhuis Barst werden en onderdak bezorgden aan het Rode Kruis, verder groeien naar ruïne. Het houten gebouw links werd ooit door het RK gebruikt maar hout kan rotten en zo is het nu niet meer te betreden. Het RK heeft gevraagd aan de Vlaamse Gemeenschap, de eigenaar, of ze er geen lokaal mogen bouwen.

 

De mensen van Groen! hebben ook oog voor het klimaat en naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Cancùn, reed kamerlid Kristof Calvo rond met zijn klimaatmobiel. Hij bezocht ook Zwijndrecht dat een degelijk klimaatbeleid volgt en een selectie kreeg als één van de toen goede voorbeelden. Merkwaardig: voorbijganger konden zich kandidaat stellen voor ‘’klimaatminister met ambitie’. Burgemeester Willy Minnebo was de gastheer.

 

In het rusthuis Herleving te Burcht heeft een personeelslid tijdens een kerstmarkt aldaar, getoond tot wat creativiteit kan leiden. Gedurende een gans jaar werkte ze aan kerst- en nieuwjaarskaarten. Ze gebruikte daarvoor alle mogelijke gerecycleerde materialen maar het resultaat was verbluffend. Fabienne Roos (links) kijkt niet naar televisie en de tijd die ze zo bekomt besteed ze aan het maken van sierstukjes. Wat meer is, ze zet anderen aan om het ook te proberen. Zee zou een heerlijk standje kunnen vullen op ‘Week van de Amateurkunsten”.

 

In de Laarschool te Zwijndrecht werd een mega-kerstmarkt georganiseerd. Het hele schoolgebouw werd ingenomen door vele standen waar een grote verscheidenheid van cadeautjes en lekkers te bekomen was. Voor de leerlingen was het iets onvergetelijk en of er ooit al eens meer volk in de school aanwezig was, valt te betwijfelen. De centrale figuur was uiteraard de Kerstman die de kinderen bedacht met een geschenkje.

 

In Burcht werd voor de 10de keer de ZWAT Kerstloop georganiseerd. Vroeger heette het wel de Swin-loop. Opvallend was toch dat er zoveel kinderen meeliepen. Zelfs waren er bij die hun kleuterschoenen nog droegen. Maar ja, het niet voor niks dat de atletieksport in Zwijndrecht-Burcht hoge toppen scheert. Zelfs Tia Hellebaut is lid van ZWAT en als voorbeeld kan dat al tellen. Het beeld toont de start van de kinderloop doorheen de straten van het centrum, 1 km lang.

 

In Rupelmonde werd naar jaarlijkse traditie door de KWB weer een kerststal gebouwd vlak aan de voorgevel van de kerk.

 

De Carnavalvereniging ‘De Knuffelberen’ uit Burcht is in groot ornaat op de Kerstmarkt van het WZC Herleving verschenen. Ze brachten een bezoek aan de bejaarden en ze hadden ook een attentie bij voor hen en dat waren .. knuffelbeertjes.

 

In het park Hof in de Kerck Hoeck in het centrum van Kruibeke zijn ze ook langs geweest, de vandalen met de spuitbus. Het infobord kreeg een flinke laag. Foei.

 

De kerk van Zwijndrecht zag er tijdens de Kerstmarkt weer feeëriek uit. Als afsluiter had Dirk Van den Bergh van Orion weer voor een schitterend klank- en lichtspel gezorgd.

 

De glasbakmannen kwamen net langs. Ze waren bijzonder haastig (zoals meestal) en gooiden de glasbakken zomaar neer en wat een geluk, ze stonden op hun poten maar niet op hun plaats. De tijd dat ze onderste boven lagen, is voorbij. Voetgangers kunnen met een eenvoudig stootje tegen de bak, hem gemakkelijk opzij zetten en bewoners die niet thuis zijn kunnen zo rekenen op de goedhartigheid van de buren of de passanten. Alleen, als de glasophaalwagen langs is gekomen, is het straatbeeld op de voetpaden wel wanordelijk.

 

Een egel vond jammerlijk de dood toen hij onder een tuinhuis wou kruipen via een opening die veel te klein was. Het dier kon niet meer voor of achteruit en stierf een langzame dood. Verschrikkelijk jammer want het zijn dieren die best in de tuinen welkom zijn. De egel doet wel een winterslaap maar hij moet door de ene of ander reden toch ontwaakt en zijn nest hebben verlaten. Het is goed mogelijk dat hij onder het tuinhuis, dat op meerdere plaatsen wel openingen heeft die groot genoeg zijn, een nest had want hij heeft daar dorre bladeren, gras, mos en soms twijgen en de stengels van varens voor nodig en die waren aanwezig rondom het tuinhuis. Hij maakt er een holte in en legt dan een bladerberg aan en ook in het hol worden de bladeren opgestapeld tot 10 cm dik. De bladeren hebben een sterk isolerende werking.
 

 

Kris Peeters, secretaris van Natuurpunt WAL, kweekt zelf ook kiwi’s. Dit jaar was er weer een heel rijke oogst die net voor het vriesweer begon, werd binnen gehaald. Behalve deze die achter een hoekje bleven hangen. De boom bevindt zich recht naar het zuiden gekeerd en brengt elk jaar vruchten voort, tot verbazing van velen die van mening waren dat kiwi’s hier niet groeiden.

(Verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Twee foto’s die wijzen op de toestand van de fietspaden op vrijdagnamiddag 8 januari. Op de Krijgsbaan zijn fietsers verplicht op de rijbaan te fietsen met alle gevaar van dien....

TENTBAKKEN. Het ziet er naar uit dat de gemeente een record wil vestigen in 'het langst laten staan van materiaal'. De prachtige en stevige bakken waarin de tentjes zitten die tijdens de...

Kerstmarkt Rusthuis Herleving in beeld BURCHT. In het rusthuis Herleving werd traditioneel de kerstmarkt gehouden. Zoals steeds stonden er weer bijzonder verzorgde kramen met werk van de bejaarden....

WAASLAND. Dit weekend is Sint-Pauwels het toneel van Middeleeuwse ridderspelen tijdens de dorpsfeesten. In de dorpskerk is het gehele weekend een tentoonstelling over de rode ridder. We gingen voor...

buitenspeeldagIn Zwijndrecht namen veel kinderen deel aan de eerste buitenspeeldag. Op zes verschillende speelpleintjes die op wandelafstand van elkaar lagen , waren er activiteiten. Wie stempels...

een oud Bazels interieur uit 'Bazel in beeld'BAZEL. Simonne Buytaert heeft een pracht van een boek uitgebracht. 'Bazel in Beeld' heet het en toont de schoonheid van het dorp zowel met heden...