Koken met kids: Verloren brood en een gewonnen dag

2012 is een schrikkeljaar en dat wil zeggen dat we dit jaar weer een 29ste februari zullen hebben. Ik weet niet juist waarom maar toen ik mij bovenstaande bedenking maakte moest ik ineens aan verloren brood denken. Het één heeft natuurlijk niks met het ander te maken maar geef toe, verloren-gewonnen, het heeft iets.  Schrikkeljaren zijn er al vanaf het begin van onze jaartelling en zijn ingevoerd om te voorkomen dat ons kalenderjaar te veel zou afwijken van de seizoenen. De regel is dat elk jaartal dat deelbaar is door 4 een schrikkeljaar is(*) en dat we in een dergelijk jaar dus een 29 februari hebben. Tot zover deze inleiding en korte geschiedenisles.

Vandaag stel ik jullie graag een klassieker voor die echt iedereen al eens gegeten heeft. Het is zo’n typisch gerechtje dat mensen maken als ze niks in huis hebben of als ze weinig tijd hebben: Verloren Brood. De naam komt van uit de tijd dat voedsel nog schaars was en dat men niks weggooide. En gelijk hadden ze! Oud brood, suiker, een beetje melk en wat eieren. Meer heb je niet nodig om een heerlijk gerecht op tafel te zetten waar niemand genoeg van krijgt.

ingrediënten voor 4 personen

- 2 eieren

- 8 sneetjes oud brood

- 20 cl melk

- 50 gr kristalsuiker

- boter

 

bereidingswijze

Doe de eieren in een kom en klop ze los samen met de melk en de suiker. Dip elk sneetje brood langs beide kanten in het mengsel en bak het mooi goudbruin in een pan met wat boter.

Doe de boterhammen per twee in een pan en zorg dat ze niet verbranden. Vervang daarom telkens je boter na twee boterhammen.

Je kan met dit recept oneindig variëren. Bestrooi de boterhammen met suiker, doe er confituur op, snij er een paar aardbeien bij, enz. Het maakt niet uit, zolang het maar lekker is.

Nog een paar weetjes:

In het Antwerpse wordt dit ook wel ‘gebakken bokes’ genoemd. Verder is het ook bekend als Gewonnen brood en Wentelteefjes.

In Amerika kan je op de menu kaart “French Toast” tegenkomen. Klinkt chique maar eigenlijk zijn het ook maar doodgewone verloren boterhammen zoals wij ze ook maken!

 

(*) behalve eeuwjaren die zijn enkel een schrikkeljaar als ze deelbaar zijn door 400

meer recepten: koken-met-kids.be

 

 

Lees ook:

MELSELE. Wat een week he! Net als iedereen ben ook ik zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen in Zwitserland. Op zo'n moment lijkt lekker eten en recepten uitzoeken zo banaal. Bij deze wil ik...

REGIO. Volgende week zaterdag  is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. In de vorige eeuwen zijn er massaal veel Ieren geëmigreerd naar landen zoals de VS en Australie en...

REGIO. Vandaag is het een beetje een vreemde zondag vind ik. Het is grijs, een beetje dreigend zelfs, maar je voelt dat er iets in de lucht hangt. Mensen kruipen op de fiets, trekken hun...

MELSELE. Zondag 19 februari vieren we met zijn allen weer carnaval. Het is te zeggen, bijna met zijn allen. Met grote zekerheid kunnen we zeggen dat in Aalst, Ninove, Halle, enz. grote vieringen...

REGIO. Dinsdag is het Valentijn en naar goede gewoonte zal weer niemand er aan ontsnappen. Het is dé dag bij uitstek om, al dan niet anoniem, je liefde te verklaren aan die ene speciale...

REGIO. De Chinezen vieren nieuwjaar, in tegenstelling tot ons, niet op 1 januari. De reden hiervoor is omdat men voor Chinese feestdagen teruggrijpt naar een kalender die meer dan 4700 jaar oud is...