Koken met kids: Verloren aardbeien

REGIO. Na een strenge winter is het eindelijk zover: de eerste zon. En net zoals vorig jaar ziet het er naar uit dat we al vroeg op het jaar verwend gaan worden met zonnig en warm weer. Ons hoor je natuurlijk niet klagen want met de zon erbij is alles eens zo prettig! Die eerste zonnestralen doen me ook altijd al vooruit kijken en dromen van de rest van de zomer. Jullie weten het misschien niet maar ik woon in Melsele, aan de grens van het Waasland. Melsele is bij uitstek dé aardbeigemeente dus zomer betekent voor mij ook altijd verse aardbeien. Deze zomer is er trouwens een feesteditie van de Aardbeifeesten en ten gepaste tijden gaan we daar zeker nog eens op terugkomen. Voor vandaag wil ik jullie al even laten wegdromen van zuiderse temperaturen met onderstaand dessert.

ingrediënten:

1 ongesneden briochebrood (luchtig, zoet brood)

250 g aardbeien

2 eieren

2 eetlepels vanillesuiker

1 vanillestokje

1 scheutje melk

1 eetlepel bloemsuiker

1 klontje boter

verse munt

1 scheutje sambuca (anijslikeur)

zwarte peper

extra: vanille-ijs

 

bereidingswijze

Neem een ruime mengschaal en breek hierin de eieren. Los de eieren even los met de garde.

Voeg een flinke scheut melk en de vanillesuiker toe.

Snij een vanillestok overlangs en schraap er met de tip van je mes de zaadjes uit. Voeg ze toe aan het eiermengsel.

Roer het mengsel grondig en zet het even opzij.

Snij het briochebrood in dikke sneden (zo’n 2 cm breed). Reken op 1 toast per persoon. Verwijder ook de korstjes.

Spoel de aardbeien even onder koud water.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien pas na de wasbeurt. Snij elke vrucht in kwartjes en doe ze in een mengschaaltje.

Hak de verse munt zeer fijn en doe ze bij de aardbeien.

 

Kruid de aardbeien met een beetje zwarte peper van de molen en strooi er de bloemsuiker over.

Druppel er een (zuinig) scheutje sambuca over. Alternatieven voor deze Italiaanse anijslikeur zijn bv. Anisette Marie Brizard of een scheutje Cointreau. Als je voor de kinderen kookt of gewoon geen alcohol gebruikt, dan kan je dit ingrediënt weglaten of vervangen door een klein beetje anijssiroop.

Meng de aardbeien voorzichtig en laat ze nog even marineren.

Smelt een klontje boter in een braadpan of koekenpan op een matig vuur.

Haal de broodjes even door het eiermengsel en leg ze meteen in de pan.

Bak het verloren brood aan beide zijden goudbruin en licht krokant. Controleer het vuur, zodat de boter niet verbrandt. Reken een baktijd van ongeveer anderhalve minuut per zijde.

Leg de gebakken toast op een bordje en schep er een flinke portie aardbeien over.

Presenteer het gerechtje als dessert met bv. een bolletje lekker vanille-ijs. (Kristof)

meer recepten op koken-met-kids.be