Koken met kids: Verloren aardbeien

REGIO. Na een strenge winter is het eindelijk zover: de eerste zon. En net zoals vorig jaar ziet het er naar uit dat we al vroeg op het jaar verwend gaan worden met zonnig en warm weer. Ons hoor je natuurlijk niet klagen want met de zon erbij is alles eens zo prettig! Die eerste zonnestralen doen me ook altijd al vooruit kijken en dromen van de rest van de zomer. Jullie weten het misschien niet maar ik woon in Melsele, aan de grens van het Waasland. Melsele is bij uitstek dé aardbeigemeente dus zomer betekent voor mij ook altijd verse aardbeien. Deze zomer is er trouwens een feesteditie van de Aardbeifeesten en ten gepaste tijden gaan we daar zeker nog eens op terugkomen. Voor vandaag wil ik jullie al even laten wegdromen van zuiderse temperaturen met onderstaand dessert.

ingrediënten:

1 ongesneden briochebrood (luchtig, zoet brood)

250 g aardbeien

2 eieren

2 eetlepels vanillesuiker

1 vanillestokje

1 scheutje melk

1 eetlepel bloemsuiker

1 klontje boter

verse munt

1 scheutje sambuca (anijslikeur)

zwarte peper

extra: vanille-ijs

 

bereidingswijze

Neem een ruime mengschaal en breek hierin de eieren. Los de eieren even los met de garde.

Voeg een flinke scheut melk en de vanillesuiker toe.

Snij een vanillestok overlangs en schraap er met de tip van je mes de zaadjes uit. Voeg ze toe aan het eiermengsel.

Roer het mengsel grondig en zet het even opzij.

Snij het briochebrood in dikke sneden (zo’n 2 cm breed). Reken op 1 toast per persoon. Verwijder ook de korstjes.

Spoel de aardbeien even onder koud water.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien pas na de wasbeurt. Snij elke vrucht in kwartjes en doe ze in een mengschaaltje.

Hak de verse munt zeer fijn en doe ze bij de aardbeien.

 

Kruid de aardbeien met een beetje zwarte peper van de molen en strooi er de bloemsuiker over.

Druppel er een (zuinig) scheutje sambuca over. Alternatieven voor deze Italiaanse anijslikeur zijn bv. Anisette Marie Brizard of een scheutje Cointreau. Als je voor de kinderen kookt of gewoon geen alcohol gebruikt, dan kan je dit ingrediënt weglaten of vervangen door een klein beetje anijssiroop.

Meng de aardbeien voorzichtig en laat ze nog even marineren.

Smelt een klontje boter in een braadpan of koekenpan op een matig vuur.

Haal de broodjes even door het eiermengsel en leg ze meteen in de pan.

Bak het verloren brood aan beide zijden goudbruin en licht krokant. Controleer het vuur, zodat de boter niet verbrandt. Reken een baktijd van ongeveer anderhalve minuut per zijde.

Leg de gebakken toast op een bordje en schep er een flinke portie aardbeien over.

Presenteer het gerechtje als dessert met bv. een bolletje lekker vanille-ijs. (Kristof)

meer recepten op koken-met-kids.be

 

 

Lees ook:

REGIO. Volgende week zaterdag  is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. In de vorige eeuwen zijn er massaal veel Ieren geëmigreerd naar landen zoals de VS en Australie en...

REGIO. Vandaag is het een beetje een vreemde zondag vind ik. Het is grijs, een beetje dreigend zelfs, maar je voelt dat er iets in de lucht hangt. Mensen kruipen op de fiets, trekken hun...

2012 is een schrikkeljaar en dat wil zeggen dat we dit jaar weer een 29ste februari zullen hebben. Ik weet niet juist waarom maar toen ik mij bovenstaande bedenking maakte moest ik ineens aan...

MELSELE. Zondag 19 februari vieren we met zijn allen weer carnaval. Het is te zeggen, bijna met zijn allen. Met grote zekerheid kunnen we zeggen dat in Aalst, Ninove, Halle, enz. grote vieringen...

REGIO. Dinsdag is het Valentijn en naar goede gewoonte zal weer niemand er aan ontsnappen. Het is dé dag bij uitstek om, al dan niet anoniem, je liefde te verklaren aan die ene speciale...

REGIO. De Chinezen vieren nieuwjaar, in tegenstelling tot ons, niet op 1 januari. De reden hiervoor is omdat men voor Chinese feestdagen teruggrijpt naar een kalender die meer dan 4700 jaar oud is...