Koken met kids: Koninginnedag

MELSELE. 30 april is voor elke Nederlander dé feestdag van het jaar. Zowieso is het een nationale feestdag in Nederland maar het is meer dan dat. Iedereen maar dan ook iedereen doet er aan mee. Het is zo één van die dagen dat het woord ‘Oranjegekte’ wel eens naar boven komt. Op haar feestdag maakt de koningin er een zaak van om twee gemeentes of steden te bezoeken samen met zoveel mogelijk leden van de koninklijke familie. In praktijk is dit meestal een zeer klein dorpje en een grote provinciestad. Dat het ook wel eens misloopt bleek in 2009 toen één of ander gek met zijn auto een aanslag op de koningin wou plegen.

De gewone Nederlander doet ook mee! Typisch is dat je op die dag overal vlooienmarkten vind. Daarnaast heb je natuurlijk overal drank en oranje vlagjes.

Omdat we uiteindelijk toch wel wat sympathie hebben voor onze noorderburen wil ik deze week ook graag een gepast gerechtje voorstellen: het Koninginnehapje (bij ons vooral gekend als 'volauvent').

ingrediënten

1 kip

1 liter water

1 soeplepel kippenbouillonpoeder of 1 blokje kippenbouillon

1 prei

1 stengel selder

1 ui

peper en zout

250gr gehakt

1 citroen

bloem

champignons

peterselie

Voor de saus

75gr boter

75gr bloem

1/4 liter melk

3/4 liter kookvocht

2 dooiers

2dl melk

 

bereidingswijze

1.Doe 1 liter water in een kom met (bij voorkeur) dikke bodem

2.Leg hierin de kip in z'n geheel

3.Doe er de prei, selder en ui in zijn geheel in.

4.Voeg de kippenbouillon bij en kruid goed met peper en zout.

5.Laat 45 minuten doorkoken

6.Rol met het gehakt balletjes ter grootte van een knikker (zorg dat ze allemaal even groot zijn) en rol ze door de bloem.

7.Haal na 45 minuten de kip en de groenten uit het kookvocht (kookvocht niet weggieten, maar drie kwart liter in een ander pannetje gieten)

8.Kook de balletjes in het kookvocht geduren 10 minuten

9.Ontbeen de kip en snij in middelgrote stukken

10.Maak een roux van boter en bloem

11.Doe er de melk en het kookvocht bij en roer goed met een garde

12.Doe het sap van een halve citroen bij de roux

13.Doe er de kip, de schijfjes rauwe champignons en de balletjes bij

14.Klop in een aparte kom 2 eierdooiers en 2dl melk losjes door elkaar

15.Vlak voor het serveren meng je dit door de rest van mengsel

 

extra tips

Gebruik een hele kip, en niet enkel kippeborsten of billen. Het vel en de beenderen geven die extra smaak

Haal de balletjes door de bloem zodat ze meer aan elkaar blijven plakken

Kook de balletjes apart in het kookvocht, zodat ze gekookt bij de roux komen

De eitjes en de melk er achteraf bijvoegen zorgt voor een vol au vent die meer gebonden is.

(kl)

meer recepten: koken-met-kids.be