Week van de Smaak: Lotte met aardbeien uit het Waasland

WAASLAND. Tijdens de Week van de Smaak (18-25 november) proberen we elke dag een ander Waas recept voor te stellen. Vandaag het recept voor Lotte met aardbeien uit het Waasland.

ingedriënten voor 4 personen:

 750 gr lotte
 900 gr Wase aardbeien
 100 gr frambozen
 50 gr verse roze peper
 visgraten
 laurier, kruidnagel
 wortel, ui
 peperkorrels
 een glas droge witte wijn
 5 eieren
 1 citroen
 300 gr boter
 1/2 liter koffieroom
 100 gr peterselie
 200 gr tuinkers
 zout
 6 halve maantjes van bladerdeeg
 800 gr Parijse aardappelen

 

Bereiding:


Bereid een visbouillon van de visgraten, de laurier, kruidnagel, wortel, ui, peperkorrels en witte wijn. Vul dit met water aan tot u 1 liter vloeistof bekomt. Laat het vocht op een laag vuurtje minstens 30 minuten trekken en zeef het. Pocheer de vis ca. 20 minuten op een zacht vuur in 2/3 van het vocht. Leng de resterende 1/3 visbouillon met de koffieroom aan. Voeg er daarna de roze peperbollen bij en laat alles inkoken. Mix de frambozen met 225 gr aardbeien, zeef dit mengsel en doe het bij de saus. Bind de saus eventueel nog iets met in water aangelengde bloem. Laat voor de presentatie de vis uitlekken en leg hem op een voorverwarmde dienschaal. Giet er wat van de saus over en versier met een streepje fijngehakte peterselie. Schik de tuinkers rond de vis. Leg de halve maantjes aan de buitenkant van de schaal, met telkens een hele aardbei in de halve opening. Versier de vis op het bord als volgt: Leg langs iedere kant een streepje peterselie. Leg vervolgens langs de ene kant een schep aardbeienpuree en langs de andere kant een schep mousselinesaus, bereid van 5 eieren, een weinig citroensap en 300 gr boter. Leg bovenaan een half maantje met een hele aardbei. Leg onderaan links wat tuinkers en rechts enkele in frituurvet bereide Parijse aardappelen. Giet op de lotte nog een schepje saus en strooi er wat peterselie bovenop. Drink er een glas Dendermondse Benedicta vruchtenwijn bij. (Bron: webchef.be)