Filippe De Borger leert Vlaamse vrouwen triatlon beoefenen

Image
Filippe De Borger uit Vrasene de oprichter van Irongirls.
VRASENE/WAASLAND.Waaslander Filippe De Borger is op weg om geschiedenis te schrijven op vlak van de damessport. Hij is de oprichter van 'Irongirls' dat exclusief dames wil doen starten in de triatlon. Hij is ook de coach voor de regio waasland. Op zondag 18 januari gaat het project van start en dat maar liefst op 7 locaties tegelijkertijd in Vlaanderen. Maandagmorgen stonden reeds 74 dames op de inschrijvingslijst.

Het uiteindelijke doel is gewoon om al die deelneemsters te laten deelnemen aan de kwarttriatlon van Brugge eind juni 2009 en hen bovendien ook de eindstreep te doen halen. Een kwart betekent toch 1000 m zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen. Na 10 weken nemen ze al deel aan een Aquathlon in Wachtebeke of 500 m zwemmen en 5 km lopen. Zes weken later starten de dames in Geel om een sprint triatlon uit te doen. Dat is 750 m zwemmen, 20 km fietsen, 5 km lopen Nog eens zes weken later nemen ze dan deel aan de kwart triatlon van Brugge.

Vrasenenaar Filippe De Borger is zelf een atleet met een sportverleden om ‘U’ tegen te zeggen. In triatlon had hij een stevige voet staan en het hield hem bezig om daar toch wat voor te doen. De idee van Irongirls groeide eigenlijk al een jaar of drie geleden toen Filippe toen hij voor de Bloso-actie “ Sporttak in de kijker” een ‘just for fun’ organiseerde in Sint-Niklaas. Misschien was dat toch de voorloper van Irongirls want hij zette toen een 10 weken-trainingsplan op om mensen van 0 naar een mini triatlon te brengen. En wat meer was, de opkomst van vrouwen daarvoor was niet onbelangrijk.

"Op het einde van de rit waren de vrouwen meestal nog kompleet . Bij de mannen waren er al een heleboel afgehaakt", herinnert Filippe zich. "Dit fenomeen herhaalde zich 3 jaren na elkaar. Daarboven zijn vrouwen gemakkelijker trainbaar. Ze zijn punctueler en doen wat je ze vraagt. De mannen hebben nogal gemakkelijk de neiging om alles beter te weten, wat dan uiteindelijk leidde tot blessures."
Dat maakte dat De Borger het meer had voor vrouwen die triatlon wilden beoefenen. En nu 2009, is het zo ver, hij heeft een fantastisch netwerk opgezet waar dames zich op weg kunnen zetten naar deze prachtige, maar weliswaar harde sport.

Image
Filippe als fietser tijdens een triatlon.
De bedoeling van de initiatiefnemer is dus gewoon meer vrouwen aan de start van triatlons te krijgen: "Momenteel staan er op een gemiddelde triatlon een 10 tal vrouwen aan de start. Dat komt omdat de organisaties niet vrouwvriendelijk zijn en het vooral een mannenwereld is. Een gebrek aan gescheiden sanitair, een aparte start, een volwaardig podium enz . dat zijn allemaal puntjes waar wij met ons irongirl label iets willen aan doen. Organisatoren kunnen ons label krijgen, maar moeten een vrouw vriendelijke wedstrijd organiseren."

Toch loopt ons land op het vlak van triatlon voor dames niet echt achterop. De grote aandacht voor dames in de sport bestaat in de Verenigde Staten al lang en sinds kort is men daar in Nederland ook mee begonnen. Nu komt België er aan.

"Iedere sportieve dame vanaf 18 jaar kan meedoen, dik, dun, klein of groot, heeft geen belang. Conditioneel mogen ze onder nul zitten. Ons schema is zodanig uitgebalanceerd dat iedereen de meet zal halen .Tijd is onbelangrijk... uitdoen wel", zo bekijkt oprichter Filippe De Borger het opzet. Hij gaat er van dat, wie reeds 250 meter kan zwemmen en een half uurtje kan joggen, een goed schema is om er aan te beginnen.

Zo heeft Filippe ook Mieke Suys kunnen aanwerven als trainster. En dat is niet zomaar een triatlon dame. Zij was op de Olympische Spelen van Sydney en Athene. Ze kan ook getuigen: "Ik doe mee aan Irongirls.be omdat ik al m’n gehele triatloncarrière heb moeten opboksen tegen de vooroordelen ten opzichte van vrouwen in de sport. Daarom wil ik het sportmilieu voor vrouwen sterk helpen verbeteren en is Irongirls.be hiervoor de ideale springplank."

Het plan van Irongirls omvat een trainingsschema over 22 weken, vanaf 3 à 4 trainingen per week. Wekelijks is er 1 begeleidde training in de eigen regio. En modern is alleszins dat er ondersteuning is via email en het Irongirls.be Forum gedurende de 22 weken. Tips en tricks van ervaren coaches ontbreekt evenmin. De prijs staat op 170 euro waarin is begrepen het Irongirls.be starterspakket ter waarde van 50 euro. Maar er wordt nog meer aangeboden aan de sportieve dames want er zijn ook groepstrainingen voorzien in elke regio net als clinics en workshops specifiek voor triatlon. Een Irongirls.be kledinglijn willen ze ook aanbieden om zich aldus te kunnen profileren als een Irongirl.

Het Waasland is één van de regio’s. De bedoeling van Filippe De Borger is dat er wordt samengewerkt met trainers uit bestaande clubs. Op die manier wordt ook bijgedragen tot de verdere groei van de sport én de clubs. Voor het zwemmen trainen ze in Sint-Niklaas en Wachtebeke. Lopen fietsen doen de girls meestal zelf met uitzondering van de workshops die De Borger maandelijks geeft.

Image
Elk jaar neemt Filippe zelf nog deel aan een vijftal triatlons.
Beroepshalve is Filippe De Borger manager in de Informatie Technologie maar zijn hobby en lifestyle is triatlon. Reeds van in 1994 beoefent hij deze sport en sinds augustus 1999 heeft hij ook een eigen club met het 'Waaslands Triatlon & Duathlon Team' (WTT). Filippe is er voorzitter. Hij is eveneens trainer B en geeft 5 van de 7 dagen van een week training. De Vrasenenaar is tevens ook voorzitter van de Provinciale cel Oost-Vlaanderen van de Vlaamse Triatlon Liga en hij zetelt eveneens in de Raad van Beheer van de Nationale Bond. Als organisator kennen we De Borger ook want niet minder dan 18 wedstrijden tekende hij mee uit en daarbij waren toch ook 5 Belgische Kampioenschappen voor ploegen. De grootste triatlon van ons land is dat.

Zelf zwemt, fietst en loopt hij ook nog mee in triatlons, een vijftal per jaar. In 2006 stond hij nog aan de start in het WK ½ triatlon in Florida USA. Het is van 2000 geleden dat Filippe ook aan de start stond van het EK in Tsjechië. Zijn beste plaats ooit was een 2de plaats op de triatlon van Ursel waar hij 2de werd.

Met Irongirls.be wil Filippe De Borger nu uitgroeien tot de grootste coachingorganisatie in België enkel bedoeld voor vrouwen. Het moet een kwaliteitslabel worden voor sportevenementen die zich toespitsen op vrouwelijke deelnemers. Daar bovenop proberen zorgen voor triatlonwedstrijden met een volledig aparte vrouwenreeks. Wie wil inschrijven kan de weg vinden op irongirls.be (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

96 Irongirls treden morgen aan in BruggeVRASENE. Irongirls, met wortels in de Beverse deelgemeente Vrasene, coacht sportieve vrouwen tot ze klaar zijn om aan triathlonwedstrijden deel te nemen. In...

REGIO. Irongirls, de triathlon en duathlonclub voor vrouwen werkt sterk aan een tweede seizoen. 2009 was het startjaar voor de sportclub die exclusief voor vrouwen is voorbehouden. In zes...