GP De Ster met Bart Wellens op vrijdag 2 januari

ImageWAASLAND. Om te zeggen dat het Waasland een streek van de veldrijders is hebben we echt niet het recht. Maar er wordt wel aan gewerkt, alvast dan toch op het vlak van organisaties. In Hamme zorgt Jurgen Mettepenningen er alle jaren voor dat de wereldtop naar Zogge komt in de ‘Bollekescross’ en de GP De Ster is dan weer het troetelkind van heel wat wielerclubs uit de Sint-Niklase regio. Kleinere organisaties in o.a. Moerbeke, Lokeren en Zwijndrecht moeten ook jongeren ertoe aanzetten om cyclocrosser te worden. Verdienstelijk is hierbij ook het werk van wielertrainer Dirk Onghena uit Kieldrecht die de Oost- Vlaamse opleiding verricht. Zijn zoon Matthias doet het trouwens ook goed in het veld.

Op vrijdag 2 januari komt de GP De Ster er weer aan. Bart Wellens, Erwin Vervecken, Niels Albert, Klaas Van Tornhout zijn er al zeker bij. Dus, de aantrekkingskracht voor het publiek is er.

Deze GP ontstond in 1994 toen op 2 januari 'De Zwaantjesvrienden' Sint-Niklaas inhet Recratiepark De Ster een wedstrijd organiseerde. Danny De Bie won voor Pascal Van Riet en Radomir Simonek de oude. Wie toen dacht dat de veldritsport was gelanceerd had het verkeerd voor. Er kwam geen tweede uitgave. Tot dan in 2002 toenmalig Schepen Urbain Vercauteren op stond en samen met enkele clubs het initiatief weer wakker schudde. En dat was meteen het begin van de GP De Ster zoals die nu nog steeds in het recreatiegebied wordt gereden. Op 2 januari 2003 stonden de veldrijders weer klaar voor hun wedstrijd. Maar ook de toeschouwers waren op de afspraak. Met een 4.600 zagen ze hoe Sven Nys kwam winnen.

Vorig jaar waren er 6.700 kijkers op De Ster. De jonge Rob Peeters reed als winnaar afgescheiden binnen. Radomir Simonek de jonge werd 2de en Dieter Van Thourenhot 3de.

Zo wordt het nu vrijdag 2 januari 2009 reeds de 7de editie en dat cijfer duidt ook wel aan dat de GP De Ster een vaste waarde aan het worden is.
"De wedstrijd past perfect in het profiel van 'het nieuwe Sint-Niklaas', het dynamisch streekcentrum dat heel wat te bieden heeft en waar altijd iets te beleven valt, ook op sportief vlak. Bovendien knoopt de stad daarmee aan bij een lange traditie: Sint-Niklaas heeft een hart voor de wielersport. De talrijke wielerwedstrijden die op het grondgebied worden georganiseerd, brengen steevast een groot aantal inwoners op de been.", klinkt het in Sint-Niklaas. Dat is een waarheid als een koe.

Het organisatiecomité maakt er elk jaar werk van en eerlijk gezegd het zijn stuk voor stuk ervaringrijke mensen die weten waar ze heen willen met hun organisatie. Dat zijn: Luc Declercq, Annick Strijbol en Géry Smet die reeds sinds de opstart meedraaien en Marc Janssens en Schepen Gaspard Van Peteghem die dit jaar de "anciens" kwamen vervoegen.

Maar alleen kan dat comité het niet klaren. Daarom leveren een tiental verenigingen maar liefst 147 manschappen die op vrijwillige basis alles kant en klaar voorbereiden. Belangrijk is ook de inbreng van de ex-prof Marc Dierickx uit Nieuwkerken die zich in de wereld van het veldrijden heeft opgewerkt tot een voornaam parcoursbouwer. Hij speelt op ’t Ster thuis en biedt dan ook een omloop aan die van hoog niveau is. De Marc is ook parcoursbouwer van de Wereldbekerwedstrijd in de GP van zijn boezemvriend Adri Van der Poel en van diverse WK's.

Het organisatiecomité mag op 2 januari een kwalitatief hoogstaand deelnemersveld aanbieden. Maar er is meer, ook de jeugd krijgt er kansen want de D-crossen samen te voegen kunnen oo nieuwelingen en juniores zich tonen.

En ook het ‘goede doel’ is op De Ster nooit ver weg. Dit jaar is de VZW Pinocchio op het domein aanwezig met een stand. De vzw Pinocchio behartigt de belangen en het welzijn van de verbrande kinderen en jongeren. Haar doel omvat twee aspecten: enerzijds verleent ze steun aan kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn geworden van brandwonden en anderzijds draagt ze ertoe bij om het brede publiek te sensibiliseren voor de problematiek van brandwonden bij kinderen en jongeren.

programma

Vrijdag 2 januari:
11u30: Afwachtingswedstrijd (Nationaal) - Categorie D Amateurs & Masters A
Wedstrijdduur : 40 minuten

11u31: Afwachtingswedstrijd (Nationaal) - Categorie D Masters B & C
Wedstrijdduur : 40 minuten

12u40: Afwachtingswedstrijd (Nationaal) - Categorie C
Nieuwelingen
Wedstrijdduur: 30 minuten

13u40: Afwachtingswedstrijd (Nationaal) - Categorie C
Juniores
Wedstrijdduur: 40 minuten

15u: Internationale veldrit Elite A - Categorie 1
Elite met contract, Elite zonder contract, beloften.
Wedstrijdduur: 60 minuten
Er zijn voor deze categorie A voor 3.500 euro aan prijzen.

parcours

De wedstrijden worden betwist op het “Recreatiepark De Ster” te Sint-Niklaas.
Het parcours werd voor het overgrote deel gecreëerd in de graszones rond de grote vijver en de visvijver. Verder is er nog een bosgedeelte (tussen doorgang 3 en 4 - 8 en 9) en een strandgedeelte (tussen doorgang 11 en 12). De totale afstand van het parcours bedraagt 2.750 meter.
De startplaats bevindt zich op het wandelpad ter hoogte van de E.H.B.O.-POST (ter hoogte doorgang 14).
De aankomstlijn bevindt zich op het wandelpad ter hoogte van de in- en uitgang (kant Brokkelinck - doorgang 1).

Het parcours is voor het overgrote gedeelte samengesteld met natuurlijke hindernissen en met uitzondering van het strandgedeelte en een zandberg met trappen volledig berijdbaar. Tussen doorgang 4 en 5 rijden de renners in een zone met kunstmatige hindernis (balkjes) Verder zijn er nog drie hindernissen met zeer beperkte moeilijkheidsgraad namelijk, schuine zijde aan de waterrand van de vijver, een dalende schans bij het oprijden van het strand en een opstap van drie treden bij het verlaten van het strand.

Op gelijke afstand worden twee materiaalposten in het parcours ingepland, namelijk :
Materiaalpost 1: betreft een klein voetbalveld waar 10 à 15 boxen gecreëerd worden.
Materiaalpost 2 : betreft het strandgedeelte waar eveneens 10 à 15 boxen gecreëerd worden.
Op beide materiaalposten is er voldoende watervoorziening voor het reinigen van fietsen
en materieel (per post 6 citerns van elk 1.000 liter). Er worden tevens bij elke materiaalpost 3 hogedrukreinigers ter beschikking gesteld van de begeleiders. Twee medewerkers (bediening toestellen + toegangscontrole) per post zijn voorzien.

parking

De parking voor het publiek is voorzien aan de hoofdingang van het recreatiepark ‘De Ster’ (kant van De Brokkelinck) in de Vossekotstraat. Er zijn circa 2.300 vrije plaatsen beschikbaar. De Parking voor de organisatie - Renners - officials - VIPS - Pers  is voorzien aan de ingang van het recreatiepark ‘De Ster’ (kant van de Lange Rekstraat) . (220 gereserveerde plaatsen).

tickets

De toegangsprijs staat voor volwassenen op 9 euro of 8 euro voor leden van de KBWB, kinderen vanaf 12 jaar houders van een ‘kansenpas’ en 65 +.
9 €: Volwassenen.
Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.
Voorverkoop bij de bestuursleden van GP De Ster, vanaf 20/12 aan
de kassa’s Lange Rekstraat van het Recreatiepark. Op 29/12
voorverkoop aan beide ingangen.

deelnemers

Er zijn al 57 renners uit 8 verschillende landen ingeschreven. De lijst:
Albert Niels Belg
Wellens Bart Belg
Vervecken Erwin Belg
Vantornhout Klaas Belg
Vanthourenhout Dieter Belg
Peeters Rob Belg
Willemssens David Belg
Commeyne Davy Belg
Soetens Jan Belg
Berden Ben Belg
Van Nuffel Tim Belg
Van Der Linden Wesley Belg
Berden Ben Belg
Verstraeten Jan Belg
Al Thijs Nederland
De Knegt Gerben Nederland
Groenendaal Richard Nederland
Simunek Radomir Tsjech
Dlask Petr Tsjech
Bina Martin Tsjech
Ausbuher Kamil Tsjech
Drucker Jempy Luxemburg
Trebon Ryan USA
Powers Jeremy USA
Team USA 12 renners USA
Franzoi Enrico Italië
Bianco Marco Italië
Gil Mariusz Polen
Cameron Molly Canada
Cauwelier Dries Belg
Van Grembergen Kendric Belg
Heirbaut Tony Belg
Penne Stijn Belg
Herpol Frederik Belg
De Caluwé Steven Belg
Galens Steven Belg
Ruwier Steve Belg
Bassez Patrick Belg
De Meester Freddy Belg
Mertens René Belg
Cobbaert Robby Belg
De schoesitter Steven Belg
Onghena Mathias Belg
De Decker Steven Belg
D’Hollander Kristof Belg
Lippens Brecht Belg

Alles wordt mogelijk gemaakt dank zij de medewerking van het stadsbestuur Sint-Niklaas, VZW Kon. Belsele Sportief - Belsele, Wielerclub Sportherleving - Nieuwkerken, Kon. Feest- & Sportcomité Molenhoek- Sinaai, KSC Gemeentebelangen - Sinaai, Albertsvrienden - Puivelde-Belsele, WTC Kontakt - Sint-Niklaas, VZW Kon. Stadsbelangen - Sint-Niklaas,  Vriendenkring Zwaantjesvrienden - Sint-Niklaas, Vriendenkring GP De Ster en Atletiekclub A.C. Waasland. (Rolf Duchamps)