WSC De Poldervrienden vieren 50 jarig bestaan of meer?

PROSPERPOLDER. In het Jeugdcentrum werd door de gemeentelijke overheid, aangevoerd door burgemeester Marc Van de Vijver, het 50-jarig bestaan van WSC De Poldervrienden gevierd. Ze bestaan 50 jaar maar toch werd al de 54ste Grote Polderprijs gereden in het Kieldrechtse gehucht waar een mens nog eens tor rust kan komen. Tenminste als het zwaar geschut voor de aanleg van het overstromingsgebeid aan de Hedwigepolder niet in de buurt is. Akkers, weilanden, dijken en aantrekkelijk boerenhoven, zo hebben we Prosper altijd gekend.

 De herinneringen aan de ‘koers van Prospeer’ zullen bij velen altijd bijblijven. Nooit eerder hadden we het meegemaakt dat de kloosterzusters én de pastoor premies aan de renners kwamen schenken. Hoe de man met de micro er boven op een boerenkar stond  en daarna ook gezelschap kreeg van de afgevaardigden van de BWB want de witte streep was getrokken ter hoogte van de boerenkar. De koers van Prosperpolder lokte de supporters ook naar het Nederlandse grondgebied waar ferm aan de jeneverkes werd gezeten. In al de jaren van het bestaan was het met veel vreugde dat de wielerliefhebbers naar het gehucht kwamen en genietend het parcours ‘deden’.

Burgemeester Marc Van de Vijver, schepen van sport Dirk Van Esbroeck en schepen Peter Deckers hadden tijdens de viering dan ook niets dan lof voor hetgeen in Prosperpolder nog wordt verwezenlijkt.  Zij weten ook wel dat er nog steeds mensen in Kieldrecht en Prosperpolder wonen die zich volledig inzetten om het leven rond de Sint-Engelbertuskerk te animeren. Een wielerkoers blijft traditie en zoals het steeds is: een kermis voor de kleine dorpsgemeenschap. Maar men mag toch niet te veel naar de toekomst kijken voor het verder bestaan. Er zijn kapers op de kust en schepen Peter Deckers zette enkele toekomstplannen op een rij. Daaruit bleek toch dat het Beverse gemeentebestuur er alles aan wil doen om hier de nodige levenskwaliteit te garanderen. Maar dat hoorden we destijds over Doel ook zeggen.

En als het koers is leeft Prosperpolder dubbel. Jeroom De Wilde zei ooit eens: "Rust en kalmte, een gelaten vrede heerst in ons gehucht. Hazen en konijnen, fazanten en patrijzen, eenmaal per jaar is dit het kader van de wielerwedstrijd ‘De Grote Polderprijs’. Er zijn hier minder dan 200 inwoners maar iedereen is op zijn manier betrokken bij het jaarlijks evenement dat deze Polderprijs is geworden."

De eerste wedstrijden die meer dan 50 jaar geleden werden gereden waren voor nieuwelingen en simpel was dat daar niet omdat de Poldervrienden door twee landen moest rijden en door drie gemeenten: België en Nederland en Kieldrecht, Doel en Nieuw -Namen. Ze moesten er telkens de toelatating gaan vragen en dan waren er nog douanen ook die zich moeiden op het parcours. De grenzen waren toen niet open en het smokkelen van een kilootje boter, was nog in.

Reeds eind der jaren ’50 was er een criterium op uitnodiging en dat bestond uit 50 ronden van 2 km. De Nederlander Van der Borcht klopte toen in de spurt Martin Van Van den Bossche, de latere grootheid uit Klein Brabant die nog een rit won in de Tour en vooral als meesterknecht van Eddy Merckx in de geschiedenisboeken staat. In 1956 won José Colman uit Sint-Niklaas in de spurt voor Richard Buckaki (Sint-Gillis). Die Colman kwam het jaar nadien jammerlijk om het leven tijdens zijn legerdienst.
In 1957 was het tot een sport gekomen met vijf, gewonnen met een paar millimeters door René Pijnen voor ... Richard Buckaki  en Kieldrechtenaar Roger Beelaert, Rini Wagtmans en Steendorpenaar Frans Blijweert. In 1958 ging de zege naar Cees Priem, ook een naam met faam in de jaren die daarna kwamen.
Wat we ook niet zijn vergeten is de strijd tussen de twee Wase grootheden Jan Bogaert en Benny Vermeulen in een Grote Polderprijs. Vooral hun supportersclans brachten leven in de Polder. Benjamin Vermeulen werd toen winnaar. Franky Weemaes zagen we er winnen in 1993. Er zijn ook twee renners die tweekeer kwamen winnen. Peter Ruymakers en de Beverenaar Gunther De Bauw flikten dat.

Image
Het huidig bestuur van de WSC Poldervrienden met vooraan Raymond Onghena die er van bij het begin bij was betrokken en zelfs nopg als coureur mee reed in Prospeer.

Eén van de eerste winnaars was Hector Middelkamp, zoon van Wereldkampioen Theo. Wie er toen ook bij was heette Raymond Onghena. En hij is er nog steeds bij, de vader van wielercoach Dirk Onghena.  Voor zijn jarenlange inzet voor WSC De Poldervrienden, van bij het prille begin, en nu nog steeds als voorzitter, werd Raymond Onghena in de kijker geplaatst. Een monument is hij geworden na al die jaren. Hij is één van de stichters, vooraan in de zeventig, een toonbeeld van inzet en uiterst actief binnen de vereniging.   Namens zijn bestuur ontving hij een korf met verschillende bieren.
Burgemeester Marc Van de Vijver overhandigde hem namens het gemeentebestuur bij deze bijzondere gelegenheid een prachtig aandenken in Delfts blauw, dat symbool staat voor de fusiegemeente met afbeeldingen van gekende locaties uit elke deelgemeente, zoals natuurgebied De Grote Geule in Kieldrecht. 

Het was een aandenken voor alle medewerkers en zeker de overige bestuursleden: ondervoorzitter Rudy Van Dorsselaer, secretaris Eddy Vercruyssen, penningmeester Etienne Gillis, en de bestuursleden Paul Staes, Linda Nijs, Edward De Saegher en Guido Lis.  Ze zijn allen even actief en hebben één doel voor ogen: vrijwillige en geweldige inzet voor de vereniging.  De vereniging bestaat verder uit een 40-tal leden, die zich inzetten voor zowel de koers als de Polderfeesten.

De ‘Koers van de Polder" doet ons ook terugdenken aan Georges Van Dorsselaer, dat vinnig heertje dat voorzitter was en voor zijn koers alles over had. Raymond Onghena was toen ondervoorzitter en Jeroom De Wilde speelde secretaris en dan waren er nog Fons Van den Berghe en Gerard Volleman. Waar is de tijd naartoe, is de vraag die hier bij hoort.

WSC De Poldervrienden deed en doet ook meer dan  de jaarlijkse wielerwedstrijd organiseren. Er zijn de Polderfeesten die dit jaar ook aan hun 45ste uitgave toe zijn begin september.  Nu al staat vast dat er een barbecue is op zaterdag 4 september, de topdag (samen met de jaarmarkt) van zondag 5 september en het afsluitend gedeelte op maandag 6 september.  In herinnering hebben we hier ook de optredens van Vader Abraham, Nico Haak, Conny en de Rekels, Anja, Mieke, Albert West, Conny Neefs, Bonnie St.Claire… Ook hier weer de vraag: Waar is de tijd naartoe dat ze van verre naar Prospeer kwamen? (Rolf Duchamps)