Wielerclub Sportherleving stopt na 65 jaar

NIEUWKERKEN. De wielergemeente kreeg een klap te verwerken in die zin dat ‘Wielerclub Sportherleving “ de activiteiten heeft stopgezet. Daarmee verdwijnt een monument uit Nieuwkerken want het was de oudste wielerclub van de gemeente. Gelukkig zijn de mannen van Gemeentebelangen, de andere plaatselijke club, onmiddellijk op hun organiseerpaard gesprongen en zulle nu in galop de koers voor EZC & Beloften op tweede paasdag overnemen.

Gemeentebelangen zal deze wedstrijd, een ware traditie voor Nieuwkerken, organiseren op maandag 25 april 2011. Daarmee zal de vlijtige secretaris Robert Felix toch meer werk aan de winkel krijgen want zijn Gemeentebelangen blijft in september ook weer uitpakken met het interclubkampioenschap der Beide Vlaanderen (zaterdag 10 september) en op maandag 12 september EZC & Beloften.

Sportherleving organiseerde tijdens het Paasweekend altijd twee koersen: eerst kwamen de juniores naar Nieuwkerken-centrum op zaterdag en ’s maandags dan de ‘liefhebbers’. In 2005 nog vierde Sportherleving het 60-jarig bestaan. De club was in 1945 ontstaan onder impuls van een apotheker (Bruyneel). Hun eerste wedstrijd werd georganiseerd op 11 september 1945 ter gelegenheid van Nieuwkerken-kermis. Ze wisten van aanpakken want reeds in 1946 kwam er een allereerste wedstrijd voor beroepsrenners maar het bleef toch maar bij één experiment want in 1947 reden de juniores en vanaf 1948 werd definitief overgeschakeld naar liefhebbers.

Het boegbeeld sedert dat jaar was Georges Declercq die waarschijnlijk in het Waasland de man was die de langste periode secretarisfunctie van alle clubsecretarissen op zijn naam had staan. De Koninklijke Belgische Wielerbond overhandigde hem nog het Ereteken van 50 jaar lidmaatschap. En in 2002 kreeg Georges de ‘Medaille Vlaams Minister van Sport voor inzet als Vrijwilliger’ (Rolf Duchamps)