Robby De Bock met een rijke racebagage naar 2011

MELSELE. Uit een overzicht van het seizoen 2010 kunnen we de zekerheid halen dat Robby De Bock, de Melselenaar die op de grens met Haasdonk woont, in 2011 in de categorie van de elites zijn mannetje zal staan. Op zich zal er weinig veranderen vermits zowat elke wedstrijd beloften en elites samen starten.

Kijken we naar 2010 nog eens. Na een succesvolle winter volgde een finetuning op het teamcamp aan de Cote d’Azur, meteen ook zijn eerste rit op de Cannondale. De eerste wedstrijden in de Wallonia Cup gingen goed, met een podium in Dinant en een belofte-overwinning in Mons. Eind april kwam Robby na de examenperiode, pas echt op dreef. Net als het jaar voordien kon/mocht hij niet deelnemen aan de wereldbeker in Houffalize, dus ging hij maar met succes voor een tweede overwinning in de open wedstrijd.

"De positieve toon was gezet en tien dagen later haalde ik na een beklijvende slotronde mijn eerste podium ooit op Beneluxniveau, bij de Belgacom Cup in Gooik. Enkele dagen later kwam ik sterk voor de dag in het Duitse Heubach, 6de in de proloog, na vijf profs en 7de in de Bundesliga cup. Ik verdiende mijn eerste uci-punten en kwam zo in de top1000 wereldranking. Nog een lange weg te gaan."

Tussendoor reed hij naar goud en zilver in respectievelijk de kleinere wedstrijden van Theux en Moerbeke. De volgende UCI-wedstrijd werd Verviers waar hij na een matige start lange tijd samenreed met Nederlands kampioen Thijs Al. Na hevige regenval kon hij op techniek van hem wegrijden en werd zo 5de scratch na Paulissen, Nys, Wubben en Bas Peters, allen renners die vlot de top 40 in World Cups halen! Een eerste gesprek met de bondscoach volgde wat de motivatie alleen maar deed toenemen.

Na de examens en nieuwe Belgacom GP podia in Averbode en St-Vith trok De Bock voor het eerst met de nationale selectie naar het buitenland. "Ik werd immers geselecteerd voor het Europees Kampioenschap te Haifa, Israel! In tropische temperaturen startte ik er van op de laatste rij waarna ik na een lange inhaalrace uiteindelijk als 19e finishte. Aan de concurrentie te zien was dat een logische uitslag, al had ik het gevoel dat er meer in zat. Ik miste echter de ‘overdrive-modus’. Ik scoorde echter opnieuw 18 belangrijke uci-punten dus de hele onderneming was een succes", aldus de Wase biker.
Tien dagen later vond het nationaal kampioenschap plaats in Malmedy, een zwaar parcours met enkele technische afdalingen in, hij kon het niet beter treffen. In vroegere BK’s had hij enkel als nieuweling een toptien behaald, nu ging hij resoluut voor podium. Robby bracht het in herinnering:
"Na de start reed een vijftal weg, al kon ik hen één voor één remonteren tot ik op zo’n 15 sec van latere winnaar Carabin naderde. Na twee ronden was de race nog volledig open, maar toen brak echter mijn ketting en verloor ik kostbare tijd. Vanuit 7de positie kon ik in de laatste ronde Tom Meeusen nog remonteren om op de 3de plaats te finishen. Ook hier had er dus meer in gezeten, al was ik deze keer wel immens tevreden, een nationaal podium en 40 UCI-punten achter mijn naam."

Opnieuw merkte bondscoach De Bie hem op en mocht hij in nationale tricot zijn eerste World cups ooit, meerijden; Champery in Zwitserland en Val di Sole in Italie. Door allerlei kwaaltjes was Champery een grote teleurstelling, in Italie liep zijn ketting al snel af en kwam hij nooit in een goed ritme, opnieuw teleurstelling dus en 2x een uitslag rond 125.
"De wereldbekers waren heel leerrijk", vertelde Robby, " Ik merkte evenwel dat ik nog maar weinig voorstel op wereldniveau qua kracht, weerstand en techniek, werkpunten dus. Tussendoor werd ik nog 2de in Waregem na Rabobanker Aernouts, maar daarna was het opnieuw tijd voor (her)examens, september zou dus voor een mooie afsluiter moeten zorgen."
 
Als voorbereiding op de UCI-meerdaagse een week later, trok Robby na een weekje vakantie naar de Vulkanbike marathon. Typisch Duits en dat lag hem iets minder; amper technisch, zelden steil klimmen en vooral.. high speed. Toch kon hij van een 8ste plaats halfweg,nog opschuiven naar het podium, een verrassing. Nog meer verrassing de volgende dag toen hij daags nadien de Cityrace in Gent kon winnen, net als in Waregem voor Belgische elitekampioenen Van Hoovels en Vermeulen.

Het gevoel was duidelijk in orde en dat bevestigde hij in de Trans-Zollernalb, een driedaagse waar hij dagelijks tot het einde kon aansluiten bij de selecte kopgroep met daarin o.a. de Wereldkampioen, Duitse en enkele Belgische kampioenen. De laatste dag werd een topprestatie waar Robby in de slotklim nog net Carabin kon voorblijven om zo 5de te worden, goed voor een 10de plaats in de einduitslag en 20 UCI-punten rijker. Andere positieve noot was zijn tussensprintpodium naast wereldtoppers Lakata en Käss. 

En nu naar het einde van het seizoen toe: "Ik was klaar om nog tweemaal te schitteren, Beringen en Gieten waren nog twee belangrijke xc-wedstrijden waar ik kostbare UCI-punten kon verdienen. Beringen werd een lange inhaalrace nadat ik na de eerste passage aan de finish lek reed en 1km moest lopen tot de bevoorrading. In Gieten liep het voor geen meter, allicht een gevolg van mijn te enthousiaste trainingen omdat ik na Beringen vond dat ik iets goed te maken had."
Maar het Waasland kan in elk geval fier zijn op deze mountainbiker voor wie de toekomst straalt. Bikers met een doos vol UCI-punten rijden er hier niet rond! Hij nam er uiteraard een rustperiode bij om dan weer aan het trainen te beginnen. Daar is hij nu al intens mee bezig. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Robby De Bock in zijn kampioenentrui op de Heirbaan voor zijn woonst.MELSELE. Robby De Bock heeft het seizoen dan toch nog kunnen afsluiten met een trui van Vlaams kampioen die hij in Oostende op de...

Robby De Bock die in de Beachrace van Oostende Vlaams Kampioen werd.MELSELE. Robby De Bock werd in Oostende bij de beloften Vlaams Kampioen. Een titel die hij terecht verdiende na een bijzonder goed...

MELSELE. Robby De Bock nam in Bouillon deel aan de 'Grand Raid Godefroy' waarvoor op zaterdag was een proloog over 9,6 km was voorzen en op zondag een marathon van 90 km wasaangekondigd. De...

Robby De Bock (archieffoto)MELSELE. Mountainbiker Robby De Bock blijft het schitterend doen. Na de Wallonia Cups in Dinant (4e, 2e belofte) en Thieusies (6e, 5e belofte) werd de Wallonia Cup in Mons...

Robby De Bock (Melsele) die te Gooik tussen de grote jongens voor het eerst op een internationaal podium stond.MELSELE. Krijgt het Waasland met Robby De Bock weer een mountainbiker van top niveau?...

Robby De BockMELSELE. Na zijn podium in Gooik trok Melselenaar Robby De Bock  met vleugeltjes maar el met zware benen naar Heubach, nabij Stuttgart. Het parcours was er ontzettend zwaar en...