Beveren huldigde drie Europese en drie wereldkampioenen

Image
Schepen van sport Dirk Van Esbroeck feliciteert Nick Ramael van Contact Karate voor zijn Europese titel.
BEVEREN. De Gemeentelijke sportraad mocht voor 2009 drie Europese kampioenen en evenveel Wereldkampioenen huldigen. Ook op dit niveau was de schuttersport, het boogschieten, doorgedrongen. Het boogschieten is altijd een fantastische volkssport geweest. Een mooie sport. Met Philippe Vermeulen kreeg Beveren, Vlaanderen en België een Europese Koning de Koningen op een kampioenschap dat in Merelbeke werd betwist. Philippe is lid van de Beverse vereniging Cordysport.

Uit de tennissport leverde TC Beckhand een Europese ploeg op bij de -14jarigen Het was de ploeg van Justine De Sutter samen met Klaartje Liebens. Zij waren echter niet aanwezig op de huldiging.
En tenslotte werd het trio Europese kampioenen rond gemaakt met Nick Ramael van Contact Karate Beveren als Europees Kampioen WAKO kickboksen -69 kg.

Op wereldvlak mocht de All Style Self Defense gevechtssport een wereldkampioen aanvoeren. Dat was Hendrik Heyrman die wereldkampioen werd in het Amarica Kenpo Fighting in Las Vegas. Hij won ook het team Fight America  Kenpo Fighting en werd eerste in Creative Weapon Form. De All Style Defense traint op dinsdag en vrijdag in de sporthal van Haasdonk.
De naam zegt het zelf: een pakket van verscheiden soorten krijgskunsten, met de ingrediënten van de American Kenpo, een moderne zelfverdedigingsstijl die werd ontwikkeld in Hawaï eind der jaren ’50 door Ed Parker ontwikkeld. 

Image
Betekenisvol: Indy Smet, amper 16 jaar, kijkt met bewondering naar vader Rudy die hem enkele jaren terug in het powerliften op de weg van het succes zette. Beiden werden in 2009 wereldkampioen nadat ze ook op het BK en EK de beste waren in het bankdrukken.
 De twee andere wereldkampioenen die in de hulde zaten waren vader en zoon Rudy en Indy Smet (16). Zij werden wereldkampioen zijn ‘powerlifters’ in het bankdrukken of ‘bench press’. Dat is liggend op een bank een gewicht overwinnen. Een drukbank is meestal voorzien van haltersteunen zodat een lange halter vanuit liggende positie gepakt kan worden. De halter wordt vervolgens omlaag gebracht naar de borst en raakt deze liefst kort aan en daarna wordt de halter met kracht weer omhoog geduwd.
Rudy en Indy werden ook Europees en Belgisch Kampioen. Omdat er twee stijlen zijn zorgden ze samen voor 4 wereldtitels en dat is toch een bijzondere prestatie.

De twee stijlen in het bankdrukken zijn unequipped en equipped. Unequipped wil zeggen dat de oefening wordt uitgevoerd volgens de reglementen voorgeschreven volgens de powerliftingfederatie, en gekleed in normale sportoutfit met loszittend T-shirt, korte stretch broek/pak, eventueel gewichthefferriem, en verstevigende polsbanden om blessures te vermijden.
Equipped is dezelfde oefening maar dan met heel nauw aanpassend T-shirt, het zogeheten bench-pak, op maat, dat zorgt voor een winst van ongeveer 20% in de prestatie.
Kunst van de discipline is, om een andere, meer technische, heftechniek te hanteren dan bij unequipped om meer gewichtswinst uit het bench-pak te halen.

wereldklasse

Image
Hendrik Heyrman wereldkampioen All Style Self Defense.
 Rudy Smet is begonnen met fitnessen net na de geboorte van Indy, 16 jaar geleden  en toen was hij  25 jaar. Nu zit hij reeds 15 jaar in de wedstrijden die in de regio maar weinig bekend zijn. Omdat het zo’n mooie sport is willen Rudy en Indy Smet dat er wat meer promotie komt voor het bankdrukken.
Rudy werd in de loop der jaren verschillende keren Belgisch kampioen, eenmaal Europees in 2004, en nu in 2009 voor het eerst won hij alle mogelijk haalbare titels. Tot het hoogste niveau.

Zoon Indy had uiteraard een goed voorbeeld in huis en hij was 12 jaar toen hij er zich ten volle op toelegde. Op zijn 14de, eind 2007,  trad hij de fitnessaal binnen om er te gaan trainen zodat hij begin 2008 aan de wedstrijden kon gaan deelnemen. En wat een groei kende deze sportman uit Stekene: in 2009 was het de tweede keer op rij dat hij zowel Belgisch, Europees en Wereldkampioen werd. En hij is, notabene, toch maar 16 jaar! Bij die resultaten moeten we dan ook nog meerdere records toevoegen die hij verwezenlijkte.

Het BK unequipped vond in 2009 plaats in Stekene, het BK  equipped in Aiseau (Charleroi) het EK un-en equipped in Bourbon-Lancy (Frankrijk) en voor het WK un-en equipped moesten Rudy en Indy Smet naar Bradford (Manchester – Engeland)
Beide atleten zijn aangesloten bij een sportbond die het motto ‘dopingvrij’ hoog in het vaandel draagt.  Dat is de Belgian Drug Free Powerlifting Federation (BDFPF). Rudy Smet heeft daarin een functie als afgevaardigde voor de Belgische Federatie in het Internationaal disciplinair comité. Dit houdt in dat de Waaslander, als er iemand uit Engeland, Rusland, Amerika, Kroatië, ... betrapt wordt op dopinggebruik, hij samen met afgevaardigden van andere landen mee moet beslissen over de strafmaat van de desbetreffende atleet. Dus wel een vrij belangrijke taak. (Rolf Duchamps)

Image
De Europese kampioenen en Wereldkampioenen van Beveren verzameld: Philippe Vermeulen, Nick Ramael, Indy Smet, Rudy Smet en Hendrik Heyrman.
 

Image
De wereldkampioenen bij de schepen van sport: vlnr Indy Smet, Rudy Smet en Hendrik Heyrman.
 

Image
Schepen Van Esbroeck en Philippe Vermeulen, Europees kampioen boogschieten en Nick Ramael Europees kampioen Kickboksen juniors.
 

 

 

Lees ook:

Nele Deyaert tijdens het gelegenheidsinterview in de Melseelse sporthal waar haar carrière begon als speelstertje van Basics Melsele.BEVEREN.De gemeentelijke sportraad heeft basketspeelster Nele...

De Beverse belleman leidde de sporthulde in.BEVEREN . De hulde van meer dan 220 sportkampioenen in de sporthal van Melsele, heeft het bewezen hoe intens en welk hoog niveau er in Beveren aan sport...

BEVEREN.De hulde van de sportlaureaten van Beveren bracht alle provinciale kampioenen samen uit het basket, de zwemsport, het volleybal, judo, atletiek, boogschieten, voetbal en turnsport....

Directeur Rudi Leys van de sportiefste school, mocht vertellen wat er nu met de 1000 euro op zijn school kan gebeuren op vlak van de sport. Schepen Claus luistert aandachtig mee.BEVEREN. Tijdens de...

BEVEREN. In Melsele in sporthal ’t Wit Zand was heel wat talent verzameld uit de Belgische kampioenenwereld. De aanwezigheid daarbij van zeer veel jongeren wijzen een rooskleurige toekomst...

BEVEREN. Ter gelegenheid van de huldiging van de sportkampioenen werd door de sportraad ook aandacht besteed aan de sportverdienstelijke figuren van de voorbij sportjaren. Dit jaar ging de eer naar...