Willy Bettens zet er na 60 jaar voetbalsport een punt achter

Image
Willy Bettens en zijn echtgenote tijdens het overzicht van zijn voetbalcarrière.
BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd hulde gebracht aan Willy Bettens, een voetbalmonument uit de club en uit de gemeente. Willy beleefde de grootheid van het ter ziele gegane Waaslandia en de onbegrensde ambitie van het nieuw geborene Sporting. Hij was onderwijzer en voetballer. Een bekend figuur die Waaslandia naar derde klasse bracht en zelf ook nog bij Beerschot speelde naast de legende Rik Coppens. Meer dan 60 jaar was hij actief in het voetbal. Het afscheid in de kantine in aanwezigheid van het bestuur, de spelers, de sponsors, de vrienden, de sympathisanten en namens het gemeentebestuur sportschepen Kris Herremans, was een bijzonder hartelijk gebeuren. Volledig in de stijl van Willy Bettens die zelf steeds een aangename verschijning was.

Willy Bettens wordt 75 jaar en dat bracht hem dan toch tot het besluit dat hij zijn altijd zo gewaardeerde taak van voetbaltrainer der jeugd, zou stopzetten. Het was voorzitter Marc Claes die Willy als groot voetbaltalent en monument in de Burchtse voetbalgeschiedenis voorstelde.
Willy Bettens die op 20 met 1935 werd geboren, sloot als jonge knaap al aan bij KFC Waaslandia. Dat was helemaal niet vreemd want ook zijn vader Emiel en zijn familielid Jules Bettens speelden daar. De jonge Bettens kwam in een ploeg met nog meer talent en ze veroverden meerdere kampioenstitels zoals o.a. bij de scholieren in 1951 – 1952. Ook in die tijd bestond er in het voetbal een ‘talentenjacht’. Dat had tot gevolg dat hij eens moest gaan testen bij La Gantoise zoals het huidige A.A. Gent toen heette.

Image
Eddy De Vylder overhandigt namens het bestuur de trofee.
Omdat Willy werd verkozen tot beste jeugdspeler van de provincie Antwerpen mocht hij deelnemen aan het Internationaal Jeugdtornooi van de FIFA. Dat was meteen ook de sprong om als linksbuiten geselecteerd te worden voor de Nationale ploeg van de juniors voor een wedstrijd tegen Nederland op het veld van NAC-Breda. Het werd een tegenvallende wedstrijd maar in de pers werd geschreven dat er toch één lichtpunt was: de linksbuiten van België, Willy Bettens, die de fair –play hoog in het vaandel droeg. Verder speelde hij ook nog tegen de Engelse voetbalgrootheid Bobby Charlton en ook in Praag speelde hij met de Belgische nationale juniorenploeg.

Bij Waaslandia was hij uiteraard al in de eerste ploeg gekomen en hij deed het verre van slecht. Toen hij voor het eerst in het fanionelftal speelde op 16-jarige leeftijd, speelde Waaslandia al kampioen in 2de Provinciale. En Willy weet nog dat er toen op het feestmenu "Graankiekens" eten stond en "Bierke Gods" drinken.
De club bleef presteren op hoog niveau en het jaar nadien, in het seizoen 1952 – 1953, promoveerden ze naar bevordering in de nationale competitie. Maar dat werd een moeilijk seizoen al kon Waaslandia toch het vel nog redden.

In 1955 was de Burchtse ploeg er weer met een stunt want het kleine Waaslandia peromoveerde naar Derde Klasse. Ongelooflijk maar waar. Dat gebeurde na een schitterende 7-1 overwinning tegen de grote rivaal Ans. Willy Bettens scoorde het 5de doelpunt. Wat een luxe-herinnering!  Bovendien maakte Willy ook naam in het voetbal en zo kwam het dat Beerschot aanklopte om hem naar ’t Kiel te halen. In het seizoen 1956 -1957 speelde hij dus in Eerste Nationale in de ploeg van Rik Coppens. Maar na één seizoen keerde hij al terug naar Waaslandia waar hij als speler én als trainer actief werd.
Zo beleefde Willy alle gouden jaren van Waaslandia Burcht.

Image
Ex-onderwijzer én voetbalmonument Willy Bettens tijdens zijn toespraak.Het bestuur en de afscheidnemende jeugdtrainer Willy Bettens.
Zelfs later bij de veteranen, bleef hij de opgemerkte figuur. Maar ook zijn grote aandacht voor de jeugd, niet verwonderlijk als onderwijsmens natuurlijk, bracht zijn voetballeven op een andere weg. Wel 40 jaar lang heeft hij de jeugd leren voetballen, sjotten. Hij was een gedreven trainer en daar kunnen zeer veel Burchtenaars die ooit bij Waaslandia en later bij Sporting waren aangesloten, over mee praten.

In 1979, ook al meer dan dertig jaar geleden,  was hij medestichter van het oudercomité en zorgde zelf mee om de kosten zoveel mogelijk te dekken om de jeugd aan het werk te houden. Zelfs als presentator op een sportavond of een kerstfeest was trainer Bettens paraat.

Willy Bettens lag heel veel jaren aan de basis  van het succes van de jeugdtornooien die werden georganiseerd en van de goede resultaten die de Burchtse jeugd in het voetbal behaalde.
Dat Willy nu zijn activiteiten stopzet, daar heeft iedereen veel begrip voor. Waar is er nog een gedreven trainer van 75 jaar?  Maar feit is, ze zullen hem daar op Sporting zeker missen. Hij was jeugdcoördinator en tot een maand geleden trainde hij nog mee de microben. Elke maandagavond, dinsdagavond, woensdag, zaterdag en zondag was hij enthousiast bezig de jeugd van Burcht te leren voetballen.

Willy Bettens was zeer vereerd toen Eddy De Vylder hem namens het clubbestuur een trofee overhandigde. Hij kreeg ook een geschenk.  Veel zei hij niet in zijn gelegenheidstoespraak. "Ik heb mijn hele leven graag de jeugd iets aangeleerd. En voetbal is altijd mijn passie geweest. Ik had het geluk in de club deze twee dingen te kunnen combineren", aldus de jeugdvoetbaltrainer. Hij dankte de club voor de vele mooie momenten en zei dat hij veel gegeven had maar dat hij er ook zeer veel voor terug kreeg. "En zoals jullie weten, ben ik onderwijzer geweest. Vandaar dat ik nog graag één gouden tip meegeef: hou het simpel voor de jeugd en zorg dat ze plezier hebben in het voetballen."

Image
bestuur van Sporting Burcht

Tenslotte sprak Willy ook een bijzonder dankwoord uit tot zijn echtgenote Maria die het meestal achter de schermen volgde. Hij besloot: "En aan iedereen, hartelijk bedankt en nog veel succes met de club en met de jeugdwerking." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Sporting heeft tegen VE Stabroek een verdiende overwinning behaald en de 4-0 is eigenlijk nog een mild resultaat voor de bezoekers. Natuurlijk, hun uitstekende doelman voorkwam zeker zoveel...

BURCHT. Sporting heeft aan huis een 0-1 nederlaag opgelopen tegen Achterbroek Kalmthout en de gele en rode kaarten. Beide ploegen begonnen scherp aan de wedstrijd en na welgeteld 6 minuten stonden...

BURCHT. Sporting heeft tegen Brecht geen punt kunnen pakken. In een gelijkopgaande wedstrijd maakte één ploeg de kansen af, een 0-2-overwinning voor SK Brecht dus. Sporting miste eigenlijk ook wat...

BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd vrijdagavond het nieuwe seizoen voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van schepen van sport Kris Herremans . Voorzitter Marc Claes leidde de...

De affiche waar men in Burcht niet naast kan kijken. De opbrengst van de actie gaat naar de vernieuwing van de kleedkamers. De actie eindigt in mei 2009.BURCHT. Het gaat goed bij Sporting Burcht dat...

Voorzitter Marc Claes sprak tijdens zijn speech over het wel en wee van Sporting Burcht.BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie gehouden voor spelers,...