Sporting Burcht zit reeds in een eerste lustrum

Image
Voorzitter Marc Claes sprak tijdens zijn speech over het wel en wee van Sporting Burcht.
BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie gehouden voor spelers, trainers, sponsors en alle medewerkers. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door schepen van sport Kris Herremans. Het werd opnieuw een avond om in te kaderen want er werden bijzondere klemtonen gelegd door voorzitter Marc Claes die ook niet negeerde het minder mooie dat een sportvereniging vaak moet verwerken, te onderstrepen. Sporting Burcht keek op naar het 5-jarig bestaan want het was op 25 oktober 2004 dat de vereniging werd geboren.

In het eerste lustrum werden reeds drie titels behaald: bij de knapen en de scholieren die de grote eer binnen bracht na de laatste wedstrijd van de competitie te winnen tegen de concurrent. Diezelfde ploeg won dan ook nog de VACLA beker ('Vereniging Antwerpse Clubs van Lagere Afdelingen')

Image
Eddy De Vylder die een sterke hand heeft in de renovatiewerken in de infrastructuur van Sporting.
Wat de seniors betreft,  die een seizoen later van start gingen,  viel vooral de integratie op van de eigen jeugd en de soms memorabele wedstrijden die werden gespeeld. Verder heeft Sporting, naast de knappe toernooiorganisaties en de culinair hoogstaande sportweken, ook op bestuurlijk vlak veel geleerd. In de voorbije vijf jaar werd de club ook in rouw gedompeld door het overlijden van Alice Maris en de bij een auto ongeluk overleden mede oprichter en Sportingbezieler Alain Conté.

Op het sportieve vlak gaf de voorzitter toe dat het bij de jeugd, waar een aantal leeftijden moeten overbrugd worden, momenteel niet zo goed gaat. "Laat ons echter de lichtpuntjes  die er hier en daar wel degelijk zijn, koesteren, en er zeker verder werk van maken", aldus Marc Claes.
Hij kon over het eerste elftal toch erg positief praten want de start van de huidige competitie was wel grandioos. Sporting won immers de eerste tien wedstrijden en de periodetitel werd behaald. De voorzitter bleef wel realistisch naar de toekomst toe: "Alhoewel het sindsdien iets minder was moeten we ons hieraan toch optrekken, en ook nu de nodige competitiepunten trachten te pakken.  Verder zullen we in de eindronde ons maximaal trachten te bewijzen. Wij zullen hier ook op anticiperen in ons transferbeleid en zullen alles in het werk stellen om de ploeg te versterken, zodat wij hopelijk, bij een eventuele promotie via de eindronde, in derde Provinciale mee een rol van betekenis kunnen gaan spelen."

Een club die pas vijf jaar ter wereld is moet ook het financiële in de gaten houden want daarmee staat of valt alles. Voorzitter Claes mocht op dat vlak meedelen dat  het budget volledig onder controle is. Hij verduidelijkte: "Hiermede bedoelen we dan niet dat, zoals in de stad Antwerpen of op federaal niveau, de put gekend is, doch dat we financieel een waarlijk gezonde club zijn."

Image
Bij de aanwezigen ook de schepen van sport Kris Herremans (uiterst rechts)

negatief-positief

De voorzitter bleef ook realistisch en aarzelde niet om te zeggen dat lang niet alles rozengeur en maneschijn was. Hij hield geen blad voor de mond, viseerde niemand, schoot niet op individuen en sprak: "Zonder te willen veralgemenen leeft er bij een aantal medewerkers,  of zou ik zelfs tegenwerkers moeten zeggen, nogal wat na-ijver.  Sommigen scheppen er blijkbaar plezier in om elkaar de duivel aan te doen. Anderen vinden dat of de jeugd of de seniors te kort wordt aangedaan, nog anderen vinden vooral zichzelf te kort gedaan, en nog anderen vinden vooral dat tegenover elke prestatie een compensatie moet staan."

Hij voegde er echter onmiddellijk aan toe dat er gelukkig een grote groep medewerkers is die daar  niet aan meedoet. Toch zijn sommige bestuurders de onterechte bakken kritiek beu en dat deed voorzitter Claes ook nog zeggen:
-"Als zelfs de meest elementaire regels van de beleefdheid of de basisregels van onze club:  ‘interne opbouwende kritiek op de vergaderingen maar niet in ’t openbaar’, met de voeten wordt getreden, kan dat gewoon niet langer !"

Image
Voor de genodigden stond een oesterbar klaar.
Zo neemt in elk geval bestuurder René Artois op het einde van het seizoen toch al afscheid en daaruit mag dan toch worden besloten dat die rotsfeer die wordt geschapen door sommigen wel pijn doet. -"Het kan zo eenvoudig zijn indien iedereen werkt voor die ene club die we zijn, aldus Marc Claes, "Wees ervan verzekerd dat vanaf heden het clubbestuur sneller op zijn strepen zal staan.  In dit kader kunnen we u nu al mededelen dat Danny De Vooght het vzw-bestuur zal vervoegen.  We heten hem in deze functie van harte welkom en wensen hem veel succes toe."

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat er alarm klinkt bij Sporting. Verre van zelfs. Kijk maar eens naar de infrastructuurwerken die werden en worden uitgevoerd. De aanwezigen kregen via een projectie een beeld welke stap in de modernisering reeds werd gezet.
De drijvende kracht achter de renovatiewerken is 'werfleider' Eddy De Vylder en hij kreeg voor het geleverde werk dan ook een dik applaus. Ook Guido Blijweert, die op tal van vlakken enorm heeft geholpen, deelde in de lofbetuigingen. Verder werd ook niet vergeten de gemeente te danken voor de financiële steun in het kader van het vernieuwingsproject.
Er komt nu een tweede fase met vooral het verder zetten van de betegeling en de douchewaterverdeling.

In zijn slotwoord zei Marc Claes ook nog: "Dat het niet altijd even plezant is, zal iedere vrijwilliger wel al eens vastgesteld hebben. Maar laten we met zijn allen er voor zorgen dat de globale balans zeker voor iedereen positief blijft.  Neem van mijnentwege deze waarschuwing ernstig. En zoals het spreekwoord zegt:  een gewaarschuwd man telt voor twee. En…  als we daarmee nu nog de kantine-inkomsten kunnen verdubbelen, dan zijn we pas goed bezig." (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BURCHT. Sporting heeft tegen VE Stabroek een verdiende overwinning behaald en de 4-0 is eigenlijk nog een mild resultaat voor de bezoekers. Natuurlijk, hun uitstekende doelman voorkwam zeker zoveel...

BURCHT. Sporting heeft aan huis een 0-1 nederlaag opgelopen tegen Achterbroek Kalmthout en de gele en rode kaarten. Beide ploegen begonnen scherp aan de wedstrijd en na welgeteld 6 minuten stonden...

BURCHT. Sporting heeft tegen Brecht geen punt kunnen pakken. In een gelijkopgaande wedstrijd maakte één ploeg de kansen af, een 0-2-overwinning voor SK Brecht dus. Sporting miste eigenlijk ook wat...

BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd vrijdagavond het nieuwe seizoen voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van schepen van sport Kris Herremans . Voorzitter Marc Claes leidde de...

De affiche waar men in Burcht niet naast kan kijken. De opbrengst van de actie gaat naar de vernieuwing van de kleedkamers. De actie eindigt in mei 2009.BURCHT. Het gaat goed bij Sporting Burcht dat...

Willy Bettens en zijn echtgenote tijdens het overzicht van zijn voetbalcarrière.BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd hulde gebracht aan Willy Bettens, een voetbalmonument uit de club en...