Nieuw streekbier: 'De Vedelaar'

Image
Bij het nieuwe bier hoort ook een kruik
SINT-PAUWELS: Naar aanleiding van de dorpsfeesten van Sint-Pauwels van 14 tot 17 augustus, werd een nieuw streekbier 'De Vedelaar' op de markt gebracht. Dit jaar staan de feesten in het teken van de Rode Ridder en de middeleeuwen. Het nieuwe streekbier dankt zijn naam aan het nieuwe 220ste album van De Rode Ridder. Een Vedelaar bespeelde in de middeleeuwen een soort viool.

De legende zegt dat er een tunnel loopt tussen de kerk van Sint-Pauwels en Hof te Voorde, richting Stekene. Door af te dalen in de tunnel en op het instrument te spelen, hoopte hij dat men hem kon blijven horen en terugvinden. De Vedelaar is echter nooit meer teruggezien.

Het bier zal gedurende een jaar worden verdeeld in de café's uit de streek. Er werd 10 hectoliter van gebrouwen en het wordt geschonken in een kruik, waarvan er 500 op de markt verschenen. Brouwerij De Cock, bekend van het streekbier Sint-Palsken, voegde bietensap toe aan het bier, waardoor het een typische rode kleur heeft gekregen. Toch heeft het bier geen zoete fruitsmaak.

Het programma van de dorpsfeesten ziet er spectaculair uit. Op de dries komt een grote namaakburcht en daar zullen volkspelen, optredens, riddergevechten en markten worden georganiseerd. Ook de kerk en de Roomanmolen staan decor voor heel wat middeleeuws spectakel. De middeleeuwse groep Pendragon zal zelfs enkele dagen in Sint-Pauwels kamperen om alles nog echter te doen lijken. De toegang tot alle activiteiten is gratis. (Tony De Wilde)

Image
Het feestcomite van Sint-Pauwels