Oud-soldatenbond Daknam krijgt naam 'Koninklijk' en bestaat 100 jaar

LOKEREN. Wie zondagvoormiddag 9 november langs de pittoreske deelgemeente Daknam passeert, zal er niet kunnen naastkijken: de Oud-soldatenbond Daknam viert zijn eeuwfeest!
 

 

historiek


Begin vorige eeuw kwamen in Daknam enkele oud-soldaten samen, die nog gediend hadden onder de eerste Belgische koningen Leopold I en II. Een vereniging werd opgericht, en de eerste retributie bedroeg 13,50 frank, zoals blijkt uit een kasboek van 1908.


Door de jaren heen zijn er in Daknam blijkbaar altijd soldaten geweest die de daaropvolgende koningen dienden, en de soldatenbond is dus altijd blijven bestaan.


Zij bleven altijd bijzonder gehecht aan hun dorp. De wet op de gemeentefusies maakte Daknam in de jaren 1970 tot een deelgemeente van groot-Lokeren, en dat kwam voor hen hard aan. Na verhitte discussies waren zij toch bereid om het lidmaatschap van de bond uit te breiden tot geïnteresseerden van 'Groot-Daknam, Lokeren inbegrepen', maar de naam van de vereniging bleef wel naar Daknam verwijzen. Zelf konden we ervaren dat bestuursleden van de Lokerse deelgemeente er nog steeds aan houden om het postnummer 9160 te laten volgen door 'Daknam'.


Ondertussen kunnen ook oud-rijkswachters en oud-politie-inspecteurs lid worden van de bond. Nu er ook vrouwelijke militairen zijn, kunnen ook zij toetreden, evenals echtgenotes van oud-militairen.

 

feest


In maart 2008 kreeg de bond het predikaat 'Koninklijk', met brevet, uitgereikt door André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen. En begin november is er de viering van het 100-jarig bestaan.


8 november om 11 uur: officiële ontvangst op het stadhuis.
9 november:
- 09.00 uur: Optocht door Daknam, begeleid door militaire voertuigen, en voorafgegaan door de Koninklijke Fanfare De Moedige Vlamingen van Lokeren-Heiende
- 10.00 uur: in kerk Daknam: misviering, opgedragen door Monseigneur Van Looy, bisschop van Gent
- 11.00 uur: Bloemenhulde op kerkhof Daknam
- 11.30 uur: op de Middendam: onthulling van gedenkplaat door burgemeester Anthuenis


De feestelijkheden worden afgesloten met receptie en maaltijd in restaurant Tybeert, waarna het in Daknam weer vredig rustig wordt… (jdw)