Gemeente plaatst eerste rookdetectoren in de jeugdlokalen

Image
Burgemeester, met rookdetector in de hand, in het chirolokaal
KRUIBEKE. Burgemeester Denert, de veiligheidsambtenaar Roger Weyn en de jeugdconsulent Pepijn Hanssens gingen deze week op stap naar jeugdhuizen om er rookmelders aan te brengen. Zo stapten ze het scoutslokaal in de Rupelmondse Priester Savijnstraat binnen. Langs donkere, duistere wegen werd het gezelschap naar de vergaderruimte in de kelder gebracht. Burgemeester Denert greep naar zijn baard. "Wat is me dat hier", fezelde hij en keek naar alle hoeken en kanten. Neen, hij was niet gelukkig in deze ruimte als het om veiligheid ging.

De burgemeester kon het haast niet geloven: een gaskachel tussen bijna aansluitende, stoffen zetels. "Dat kan toch niet", zei hij. En als er hier brand uitbreekt is de vluchtweg ook niet alles. Maar ’t moet toch te doen zijn vermits de brandweer dat heeft toegestaan. Denert schudde het hoofd: "Als het van mij afhangt, moeten ze dat hier sluiten"

Maar het Rupelmondse scoutsgebouw is méér dan die kelder. Er is ook nog een grote zaal op een bovenverdieping en daar kunnen ze een vluchtweg volgen via het aanpalende Gildenhuis. Maar in de hoogte op de tweede verdieping begint ook het dak sporen van ouderdom aan te nemen.

Image
Burgemeester Denert monteerde zelf een rookdetector.
Het ging nu over het plaatsen van rookdetectoren waar het gemeentebestuur zelf voor zorgt. In het scoutsgebouw moesten er een zestal worden geplaatst. Via subsidies is daar geld voor voorzien. Het is de bedoeling om de jeugdverenigingen te stimuleren zulke detectoren te plaatsen. De burgemeester was blij dat de actie nu kon gebeuren. Vorig jaar had hij al gezegd dat het moest gebeuren voor de veiligheid van de jeugd. Maar er kwam toen niets van.

In de kelder van de scouts werd de eerste rookmelder geplaatst. De burgemeester ging op een stoel staan en begon de schroeven in de houten plafond te draaien. Dat is de beste plaats want rook stijgt. Roger Weyn, de veiligheidsadviseur werkt het ding af. Het is gewoon een apparaat dat reageert op rookverschijnselen van een brand. Bij bepaalde concentratie van rookdeeltjes geeft het toestel een scherp geluidssignaal.

Toen het geplaatst was, moest het getest worden. Daar hoorde rook bij natuurlijk. Met een aansteker, werd gezegd. Die ging even in de hoogte en de vlam verscheen maar rook was er logischer wijze helemaal niet. De baard van de burgemeester zou die roken? Uiteindelijk nam Antoine Denert een stuk papier en stak het even in brand en liet het roken. Toen er stofdeeltjes genoeg waren weerklonk het alarm. Luid en scherp zodat men er best niet te dicht bij stond om het gehoor niet te beschadigen. Het moet zo luid zijn omdat alle bewoners het geluidssignaal moeten kunnen horen.

Image
Na de montage werd de detector uitvoerig getest.
Ja, die rookmelder kan levens redden. Dat was een eerste vaststelling. Dat is ook al uit heel wat onderzoeken gebleken in landen waar rookmelders bij wet verplicht zijn. De bewoners hadden er in geval van brand meer kans om aan rook en vuur te ontsnappen.

Pepijn Hanssens, de jeugdconsulent, droeg een volle doos van de toestellen. "Optische Rookmelder" stond er op. Het werkt met een batterij die na een jaar of zo moet vervangen worden. Een onderbroken geluidssignaal meldt dat dan.
Terwijl de burgemeester nog steeds niet was bekomen van die onveilige zetels vlak naast de kachel, besefte Jasper Smet, de afgevaardigde van de scouts, dat dit toestel goud waard was. Hoe sneller de brand ontdekt wordt, hoe groter de tijd en de kans om je uit de voeten te maken.

Er stond daar ook nog een televisietoestel. "Als dat ontploft", zei Denert. Maar Scout Jasper zei hem dat het toestel niet meer speelde. "Maar dan kan het nog ontploffen bij een brand hé", antwoordde de burgemeester.

ImageIn het najaar is er elk jaar een inspectie rond de algemene veiligheid in alle jeugdlokalen. Dat gebeurt al van in 2001. Het is de bedoeling om op die manier de leiding bij te staan op vlak van veiligheid. "Als ze weten dat we komen inspecteren dan zijn  alle lokalen wel in orde", zei Roger Weyn. Het zou dus beter zijn om onverwachts op bezoek te komen. Zoals nu in het scoutslokaal. Na de inspectie krijgen de verenigingen een verslagje. Volgens Roger zijn er in de gemeente maar een drietal lokalen waar er zeker problemen zijn. Jeugdhuis Ter Walle was daar bij maar omdat die bouwplannen hebben, zal het daar wel worden opgelost.

Ook de blusapparaten worden jaarlijks gecontroleerd. De gemeente betaalt er de bijhorende kosten voor. Bij alles wat er rond de jeugdlokalen gebeurt moet veiligheid primeren. Er wordt thans toch aangevoeld dat de verenigingen van hogerhand, vanuit het verbond, ook aangeraden worden om te investeren in veiligheid.

In het scoutslokaal krijgen een 100-tal leden hun onderkomen. Het gebouw is van de parochie. Zo is dat vroeger allemaal gegroeid, ook in andere dorpen. Burgemeester Denert zou het gebouw wel willen kopen maar daar is men op de parochie nog niet op ingegaan.

In een 12-tal jeugdlokalen zullen rookmelders komen. Met de nadruk op ‘rook’, want een sluipmoordenaar is deze die de Co-vergiftiging veroorzaakt en daar werkt het geplaatste toestel niet voor.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. In deze koude winterdagen zetten heel wat mensen de verwarming aan. In bepaalde omstandigheden is er dan een verhoogd risico op CO-vergiftiging. In Kruibeke kregen de hulpdiensten de...

KRUIBEKE. De laatste weken zijn er in onze gemeente verschillende oproepen bij de brandweer binnengekomen om een CO-meeting uit te voeren. En dat is maar best ook want en bestaat wel eens gevaar op...

Gemeenteraadslid Filip Vercauteren (CD&V) dringt bij het bestuur aan om in te spelen op de mogelijkheid om in particuliere woningen een rook- en CO-melder te plaatsen. KRUIBEKE. In de...

KRUIBEKE. De preventieadviseur van de gemeente Kruibeke, Roger Weyn, roept de bevolking op tot voorzichtigheid om CO-vergiftiging te voorkomen. Dinsdag werd in de gemeente een gans gezin...

BEVEREN. De Dienst milieubescherming stelt zich open om raad te geven over CO-vergiftiging. Harde cijfers zijn het die zeggen dat in ons land elk jaar 150 mensen daaraan sterven en 2000 met een...

KRUIBEKE. Burgemeester Denert wil de bevolking sensibiliseren om CO-vergiftiging te voorkomen. Hij was vorige week bijzonder gelukkig toen werd vastgesteld dat een echtpaar uit de Kruibeekse...