ACV positief over Sint-Gillis-Waas

SINT-GILLIS-WAAS. Het ACV, gestuwd door Regiopropagandist Bart Reyns die Sint-Gillis en Stekene als zijn werkgebied heeft, maakte werk van een zekere doorlichting van Sint-Gillis op het sociaal vlak. Het besluit is alvast dat de bevolking van Sint-Gillis-Waas bestaat uit hard werkende mensen. Dat is ook te concluderen uit een aantal statistieken. Met 3,83% werkloosheidsgraad heeft de gemeente de laagste werkloosheidscijfers uit de wijde omgeving.

Bart Reyns: "Als je door de gemeente trekt zie je overal grote bedrijvigheid en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Daarenboven is de Waaslandhaven vlakbij, dat zorgt ook voor werkgelegenheid.  Doe daar nog de uiterst geschikte ligging bij en je kan Sint-Gillis-Waas tot één van de meest werkvriendelijke gemeenten uit Oost-Vlaanderen noemen."

Dat alles straalt van rooskleurigheid is uiteraard utopie. Er leven dus ook heel wat mensen van een uitkering of een vervangingsinkomen. Ook waar het goed gaat zijn er groepen mensen die nood hebben aan ondersteuning door onze sociale zekerheid. Er zijn de mensen die al hard gewerkt hebben en die momenteel van hun pensioen genieten.
In 2007 waren de 65-plussers met 2968, dat is 16,34% van de totale bevolking. Maar in vergelijking met de jongere bevolking (-20j) is dit een laag cijfer. Het is al langer bekend dat Sint-Gillis-Waas de jongste gemeente van Oost-Vlaanderen is. Die kinderen geven recht op kindergeld, dus is ook hier een vorm van sociale zekerheid aan de orde.
Mar Bart Reyns kijkt naar de toekomst en stelt vast: "Toch zal de vergrijzing binnen enkele jaren ook hier heel erg voelbaar zijn. De groep 50+-ers is met 6393 mensen al 35,20% van de totale bevolking. En ja, de laatste weken zien we ook hier meer en meer mensen die tijdelijk werkloos zijn aan de loketten van het plaatselijke ACV-dienstencentrum. Dankzij de sociale zekerheid kunnen we hen tijdelijk opvangen."

De andere kant van de medaille is dan weer dat al die uitgaven aan sociale zekerheidsuitkeringen ergens ook moeten betaald worden. "De financiering van de sociale zekerheid is een redelijk ingewikkeld kluwen. Mensen doen al snel uitspraken over de onzin van de sociale zekerheid wanneer zij merken dat er iedere maand 13,07% van hun loon wordt afgehouden hiervoor. Maar waar zouden we staan zonder die sociale zekerheid? Komt ons systeem niet iedereen ten goede? Waar komen de andere inkomsten van de RSZ vandaan? Welke bijdragen betalen de werkgevers? Welke zijn de duurste takken van de sociale zekerheid? Hoe zit dat met de betaalbaarheid van de pensioenen? En ga zo maar door… Er zijn vele vragen over de sociale zekerheid te stellen.”"

Het ACV van Sint-Gillis-Waas hield half december in het ACV-lokaal een info-avond om alle vragen te beantwoorden. De opkomst was miniem maar de conclusies waren dat Sint-Gillis op vlak van werkloosheidsgraad, vergrijzing, leefloners, geboortes in gezinnen in armoede, enz. steevast laag scoort, steeds veel beter dan het gemiddelde in het Vlaams Gewest, bijna altijd het beste uit het Waasland. Als het over positieve statistieken gaat scoort de gemeente hoog: 2de hoogste inkomens, aantal jongeren, aantal werkenden, enz. "Toch merken we ook hier de economische crisis", stelt Reyns vast, "Oktober was nog een maand met een historisch lage werkloosheidsgraad van 3,68%. November is dit 3,83% en zijn dit 326 mensen. Nog steeds is dit de allerbeste uit de hele streek, maar het wil zeggen dat ook hier waar het allemaal goed gaat er toch barstjes beginnen komen."

De vergadering besprak ook de totale begroting op de sociale zekerheid voor werknemers in de privé-sector en waar alles naartoe gaat. Daarbij was de conclusie dat men eigenlijk vooral de gezondheidszorg en de pensioenen sponsort met een 13,07% bijdrage als werknemer.

Bart Reyns noemde Sint-Gillis een 'solidaire' gemeente, aangezien er hier meer jongeren wonen, meer werkenden zijn (procentueel) dan gemiddeld en dat wil dit zeggen dat wat hier aan BBP wordt geproduceerd voor een deel wordt omgezet in sociale zekerheidsbijdragen die dan 'verdwijnen' naar de gebieden waar er meer werkloosheid, meer zieken, meer gepensioneerden, zijn.
"Er gaat meer buiten dan er binnenkomt in de sociale zekerheid hier ter plaatse. Dat is de conclusie. Er komt automatisch altijd een discussie van, over interpersoonlijke solidariteit. Wij vinden dat de solidariteit niet stopt aan onze gemeentegrens, aan onze provinciegrens, aan onze gewestgrens.", klinkt het.

Het ACV heeft de intentie om het volgende thema te laten handelen over ‘mobiliteit en haven’.Binnenkort zal de Kluizenmolen (het lokale ambachtelijk bedrijventerrein) uitgebreid worden. Misschien dat men hierover dan een info-avond kan geven met de burgemeester of zo als spreker, want de verdeling van de kavels en dergelijke zorgt soms voor discussie bij de mensen. "Wat de leefbaarheid en dergelijke betreft: dit is iets wat we niet mogen loslaten! Ik denk dat wij, de Wase bevolking, ons al te vaak laten leiden door cijfers die 'als als als'-denken inhouden.", besluit Reyns.  (Rolf Duchamps)
 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. ACV bestaat 125 jaar en viert dat aanstaande zaterdag met een groots evenement op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Aan het begin van het feestjaar lanceerde ACV de fotowedstrijd...

SINT-GILLIS-WAAS. Gisteren, donderdag 3 maart, werkte Marc Deckers z'n laatste dag als dienstverlener in het ACV-dienstencentrum van Sint-Gillis-Waas. Deckers, bijna 57 jaar, is met brugpensioen....

KRUIBEKE. In Rupelmonde werd het eeuwfeest gevierd van het ACV Rupelmonde dat ondertussen is gegroeid naar de drie deelgemeenten. 100 jaar bestaan, het is voor de minste verenigingen weggelegd. Het...

KRUIBEKE. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van ACV heeft Fons Van Hoyweghen een schitterend overzicht gegeven van de geschiedenis van de werkgelegenheid in Rupelmonde en meteen ook van...

REGIO. ACV Waas en Dender en KAV Oost-Vlaanderen willen zich inzettten voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen. Maart is voor het ACV de maand van het gelijk loon. Dat is niet toevallig zo; een...

SINT-GILILS-WAAS. Op zaterdag 16 mei vierden een 170-tal leden de 90ste verjaardag van ACV Sint-Gillis-Waas. Op de viering kregen een dertigtal mensen een ereteken voor jarenlange lidmaatschap.