Vlaamse premie voor inbouw roetfilter

Het is dus slechts een ontwerp en dat brengt mee dat de premie nog niet definitief kan gerealiseerd worden en dus ook nog niet kan aangevraagd worden. Het subsidiebesluit moet nog naar de Raad van State voor advies en wordt daarna definitief goedgekeurd. Pas dan treedt de premie in werking en kan de premie worden aangevraagd. Vermoedelijk is dit in de tweede helft van januari 2009.
Er is wel al geweten hoe de premie aan de autobezitter zal worden toegekend. Hij bedraagt 80 % van de installatiekost van de filter, maar wordt beperkt tot een maximum van 400 euro. De premie is enkel bedoeld voor particulieren.Overheden, vennootschappen en bedrijven kunnen de premie dus niet aanvragen.
Belangrijk is hierbij wel een filter te laten plaatsen die past bij de eigen dieselmotor. Elke garagist kan de roetfilter installeren. De premie dient voor de inbouw van een roetfilter in personenwagens of bestelwagens met een Euro 3 dieselmotor. Euro 3-wagens zijn meestal wagens met een bouwjaar tussen 2000 en 2006. Maar de Euro-norm van de wagen is te vinden op het inschrijvingsbewijs.
De roetfilter moet een Nederlands of Belgisch certificaat hebben dat aantoont dat de roetfilter voldoet aan de gestelde eisen. Zo moet de roetfilter minstens 30 % van het roet opvangen en het eventuele meerverbruik beperken. Ook wordt gegarandeerd dat de roetfilter effectief werkt, ook op langere termijn, en geen schade aanricht aan het type voertuig waarvoor het getest werd.
Het ziet er dus naar uit dat men vanaf vanaf midden januari 2009 de premie zal kunnen aanvragen. Men zal dat kunnen doen met een formulier (en stavingsdocumenten) dat door een bevoegde overheidsdienst wordt gecontroleerd.
De premie wordt uitgekeerd, uiterlijk twee maanden na de beslissing over de gegrondheid van de aanvraag en binnen de perken van de in de begroting opgenomen kredieten.
Goed om weten is ook dat en roetfilter geen zin heeft voor wie korte afstanden rijdt. Voor bestaande diesels (retrofit) zijn er half-open filters op de markt. Deze filters laten altijd een deel van de uitlaatgassen door, zodat het filter niet verstopt kan raken. Let wel, de filter zal niet werken en dus geen roet tegenhouden als je enkel korte afstanden rijdt waardoor de uitlaatgassen een onvoldoende hoge temperatuur bereiken om de filter te regeneren. Het heeft dus geen zin een roetfilter te laten plaatsen als je enkel korte afstanden aflegt. Je kan dan beter overwegen een (tweedehands) benzinewagen te kopen. Deze stoot geen fijn stof en veel minder NOx uit.
De roetproductie bij dieselvoertuigen is dusdanig groot dat een filter in de regel na 600-1000 kilometer totaal gevuld is met roet. Het opgevangen roet moet verbrand worden, anders verstopt het. Roet verbrandt als het voertuig met hogere snelheid rijdt, vanaf 70 kilometer per uur. De temperatuur van de motor wordt dan hoog genoeg om het roet te verbranden. In de file of in de stad haal je die temperatuur in de uitlaat niet. En zonder verbranding van de tegengehouden deeltjes kan de filter verstoppen. (Rolf Duchamps)