Peter Mariman specialist in ijssculpturen

Image
Peter brengt het model aan met een strijkijzer op het ijs.
BEVEREN. Tijdens de nieuwjaarsdrink op de Grote Markt kon het publiek genieten van het werk van ijssculpteur Peter Mariman. Hij schiep uit een blok ijs een prachtig beeld. Eigenlijk is Peter een Hammenaar en een merkwaardig man, in die zin dat hij vanuit de patisseriewereld in de kunstwereld stapte. Wat hij eerst in chocolade en marsepein kon boetseren zette hij om in het creëren van ijssculpturen. Peter is ook een leraar aan de Piva of het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen, waar ook opleiding voor bakker en banketbakker wordt gegeven.

Nu treedt Peter Mariman als ijsbeeldhouwer op in binnen- en buitenland. Hij is ook verhuisd naar Lebbeke. "Ik had vroeger een grote bakkerij en als promotie begon ik in suiker, marsepein of chocolade, grote stukken te maken, sculpturen eigenlijk en dat omdat beeldhouwen mijn hobby was. Op een bepaald moment ben ik beginnen ijsbeeldhouwen en dat kende direct heel wat succes", zo ging Peter ongeveer 20 jaar terug in de tijd.

Image
Peter Mariman bij de blok ijs waaruit hij een beeld gaat houwen.

In 1998 liet hij de bakkerij in Hamme over en ging fulltime lesgeven in de Piva. Als bijberoep behield hij wel ijssculptuur en dat groeide steeds meer en meer. In zoverre dat hij nu nog alleen avondschool geeft in

Image
Met de kettingzaag begint hij aan de sculptuur.
chocolade, pralines en suiker. Het gewone beeldhouwen vindt ook nog wel een plaatsje in Peters leven. "Ik moet wel zeggen dat ik er tegenwoordig niet veel meer aan toe kom. Ik werk ook regelmatig voor bedrijven zoals bv. Côte d’Or waarvoor ik grote chocolade olifanten maakte." Wanneer er op dat vlak beeldhouwwerk bij te pas komt, vinden ze de Hammenaar uit Lebbeke wel. Of het nu in chocolade is of in ijs, ’t is een kunst met een grote ‘K’ geworden.

Op Beveren markt was hij uitgenodigd door het gemeentebestuur. Hij mocht zelf een onderwerp kiezen. "Het maakt niet uit, de mensen mogen me zelf ook een opdracht geven. Meestal begin ik vanuit een tekening." Die had hij in Beveren ook bij en met een warm strijkijzer ging het over dat grote vel papier en zo drukte hij de tekening in het ijs. "Dat hoeft niet altijd zo te gaan want als ik een model in mijn hoofd heb, dan kan dat ook."

Image
Stilaan komt er leven in het beeldhouwwerk. Hier met gebruik van een handijszaag.

Een ijssculptuur maken duurt twee tot drie uren, al is de tijd afhankelijk van het gereedschap dat hij gebruikt. Ofwel doet hij het met elektrisch gereedschap zoals de motorkettingzaag ofwel is het gewoon met de hand en dan duurt het wel wat langer. Het weer speelt ook een rol. "Het mag wel iets meer vriezen", vond hij zondagnamiddag in Beveren, "het was gisteren beter. Iets kouder zou ideaal zijn. Dan blijft het natuurlijk ook langer staan." (Rolf Duchamps)