Gemeentelijke premies en energiebeleid

Voor zonneboilers warden 45 premies uitbetaald, voor regenwaterputten 58 en voor gevelrenovatie 112. Samen met een aantal kleinere premies voor een totaal bedrag van 230.000 euro.
Voor de nieuwe premie voor lage energiewoningen en passiefwoningen werden nog maar twee premies uitbetaald. Hoewel deze premie kan oplopen tot 8.000 euro voor mensen die de woning zelf betrekken, blijven de aanvragen zeer beperkt. Mensen zijn zich duidelijk nog niet bewust van de toekomstige meerwaarde van een uiterst energiezuinige woning. Ook in de sociale woningbouw komt het passiefwonen meer aan bod.
Passiefwoningen zijn uiterst energiezuinig. Ze zijn dermate geïsoleerd dat er eigenlijk geen bijkomende verwarming nodig is. De kostprijs van een passiefwoning is ongeveer 25 procent duurder dan die van een klassieke sociale woning. Dit scheelt niet alleen bij de uitstoot van CO2-gassen, maar voor de sociale huurder kan dit financieel een enorme slok op de borrel zijn.
Minister Marino Keulen daarover: "De huurders van sociale woningen zijn vaak mensen met een bescheiden inkomen, waar elke euro energiewinst financiële ruimte schept voor andere noodzakelijke uitgaven."
Samen met alle andere premies voor een passiefwoning loopt de ondersteuning vandaag op tot 25.000 euro terwijl de meerkost onder de 30.000 euro is gedaald. Men moet toch niet lang rekenen als men weet dat jaarlijkse 800 euro aan gas wordt bespaard en de woning in de toekomst een belangrijke meerwaarde heeft door de invoering van het energieprestatiecertificaat bij verkoop of verhuur.
Het juiste aantal passiefhuizen in België is niet exact gekend, gezien er heel wat lopende projecten zijn. Bovendien gebruiken sommigen de benaming voor een gebouw dat niet helemaal aan de gangbare definitie voldoet. Een pand met een verwarmingsketel of kachel (hoe klein die ook is) mag zich hooguit lage-energiewoning noemen, maar niet passiefhuis.
Voor balansventilatie en superisolerende ramen werden in Beveren 24 premies uitbetaald ter waarde van 18.500 euro. Een aantal premies voor renovatie en isolatie werden afgeschaft op 1 juli omdat ze ondertussen vervangen waren dor hogere premies van de distributiebeheerder Eandis en de Vlaamse Gemeenschap. Voor de uitdovende premies werd nog 240.000 euro uitbetaald terwijl Vlaanderen alleen voor Beveren 815.000 euro uitbetaalde aan renovatiepremies en aanpassingspremies.
Luc Maes: "Naast dit stimuleringsbeleid probeert onze gemeente ook de eigen gebouwen aan te pakken bij renovatie. Ik heb dit ook op het begrotingsdebat in de gemeenteraad uiteengezet. Kort samengevat komt het neer op het resoluut kiezen voor een passiefstandaard in enkele nieuwbouwprojecten. Zo is vandaag reeds beslist dat de kleuterschool in Haasdonk en het nieuw administratief centrum volgens dit superzuinige principe zal gebouwd worden."
Ter zijde wees schepen Maes er ook dat het gemeentebestuur een aanvraag heeft ingediend voor een subsidie voor de uitbreiding van het Doornpark. Deze subsidie kan de gemeente alleen krijgen als de ondernemingen die er gevestigd worden, CO2 neutraal werken inzake elektriciteit.
"Uiteraard is het de bedoeling dat we de ondernemers begeleiden om dit op een efficiënte manier te bereiken zodat de eventuele meerkosten snel worden terugverdiend en hun concurrentiepositie op lange termijn hierdoor verbeterd. Ook het gebouw voor de gemeentelijke technische diensten dat hier gevestigd wordt, zal volgens deze principes moeten ontworpen gebouwd en gebruikt worden", zo besloot de schepen van Energiebeleid.(Rolf Duchamps)