Verkeersbordendatabank niet ver meer weg

Image
Er is geen verkeersbord in Vlaanderen of het zal in de verkeersbordendatabank zitten.
BEVEREN/VLAANDEREN. Door heel Vlaanderen toert momenteel een auto met een speciale camera op zijn dak. Die fotografeert alle wegen, en vooral: alle verkeersborden langs die wegen. De wagen met panoptische camera zal elke verharde weg in Vlaanderen aandoen. Om de 5 meter zal hij een 360 graden-foto nemen. De auto kan de foto's nemen terwijl hij tegen normale snelheid rijdt.

Met de miljoenen foto's maakt de Vlaamse overheid een gedetailleerde online verkeersbordendatabank van heel Vlaanderen. Elk verkeersbord moet erin. Het Vlaamse Gewest wil alles inventariseren van alle verticale verkeerssignalisatie op alle wegen die niet beheerd worden door het Gewest. Deze gegevens komen, samen met gelijkaardige informatie over de gewestwegen, terecht in een 'Verkeersbordendatabank'.

Deze verkeersbordendatabank is de webtoepassing die toelaat alle geïnventariseerde verticale verkeerssignalisatie op alle Vlaamse wegen te bekijken en te bevragen en de verkeerssignalisatie op het grondgebied van de gemeente toe te voegen, te verwijderen of te wijzigen. Bij verticale verkeerssignalisatie moet verstaan worden alle verkeersborden en verkeerslichten.

Zo'n databank biedt tal van mogelijkheden, voor inwoners en gemeentebesturen. Ze vormt een Dorpsvriendelijk gps-systeem want de gegevens in de databank worden doorgeseind naar de navigatiesystemen. Via de GPS  krijgt de weggebruiker de informatie op het moment dat hij die nodig heeft. Zo kan de GPS steeds aangeven hoe snel je ergens mag rijden. Grote vrachtwagens zullen zeer goed weten op welke plaatsen er welke tonnagebeperkingen of hoogtebeperkingen zijn en zich, op zoek naar een alternatieve route, niet langer vastrijden in woonkernen en jaagpaden. Ze weten welke verkeersborden er in de gemeente staan.
 

Maar er hangt ook een beter wegbeheer aan vast. De verkeerstechnische dienst en andere diensten van een gemeente kunnen via de databank voor het eerst werken met een perfect overzicht van alle borden op het grondgebied, wat de planning en het onderhoud veel makkelijker maakt. En er kunnen ook betere verkeersplannen gemaakt worden. Plannen die werken want ook de sturing van de verkeersstromen kan overzichtelijker worden aangepakt, bijvoorbeeld bij het vermijden van sluipverkeer. Op deze manier wordt ook duidelijk waar er verkeersborden te veel of verkeerd staan.

De data van de eerste gemeenten komen in het voorjaar van 2009 online. Eind 2010 moet de databank van het hele Vlaams Gewest online staan.Door de Vlaamse overheid werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.
Het Vlaamse Gewest zorgt in overleg met de gemeente voor de inventarisatie en laat hiervoor een projectplan opmaken door een aannemer.
De gemeente zorgt ervoor dat ze elke wijziging die ze aan de verticale signalisatie op haar grondgebied aanbrengt bijhoudt en invoert in de door het Vlaamse Gewest ter beschikking gestelde toepassing.

Beveren

Daarnaast wordt bij uitbreiding van de overeenkomst aan de gemeenten de mogelijkheid geboden om de basisinventarisatie, die betaald wordt door het Gewest, uit te breiden met bijkomende attributen. O.a. het type ophanging, vrije hoogte van de opstelling, enz. van de verkeersborden. Voor de gemeente Beveren is de kostprijs van deze uitbreiding berekend op 42.828 euro. De prijs van de extra inventarisatie wordt onder meer berekend op basis van het aantal kilometer wegen in de gemeente. Gemiddeld kost de extra inventarisatie, 90 euro/km.

De Vlaamse Regering heeft, op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt, voor de realisatie 11 miljoen euro vrijgemaakt voor de periode 2008-2010. In totaal vergt dit project in die periode een investering van om en bij de 15 miljoen euro van de Vlaamse overheid. Het project is een belangrijke schakel in de verhoging van de verkeersveiligheid en krijgt dan ook bijzondere aandacht.

Maar er was in Beveren geen goed advies om er in te stappen. Het project werd besproken met de GIS-cel, (GIS staat voor Geografische Informatie Systemen), Technische Dienst Wegen (TDW) en dienst informatica.  Deze diensten adviseren om de uitbreiding niet te nemen wegens te duur ten opzichte van het belang ervan. Er wordt geopteerd om deze kenmerken zelf in te geven naarmate de borden vervangen worden, wat ook in de aangeboden mogelijkheden zit. De gemeente dient immers zelf, na de inventarisatie, de databank up to date houden.

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld de overeenkomst over de samenwerking tussen het Vlaamse Gewest en de gemeente Beveren voor het opmaken en bijhouden van een verkeersbordendatabank af te sluiten, exclusief de uitbreiding van de basisinventaris. Alle gemeentebesturen in Vlaanderen krijgen immers gratis toegang tot de verkeersbordendatabank. (Rolf Duchamps)