Stad bespaart 25.000 euro per jaar op openbare verlichting
SINT-NIKLAAS. De stad gaat besparen op de openbare verlichting. En nog geen klein beetje. Er zal 25.000 euro bespaard worden per jaar. Dat zal een gevolg zijn van de vermindering van de brand-duur. De openbare verlichting in de stad Sint-Niklaas bestaat uit ongeveer 10.000 lampen. De jaarlijkse kostprijs van hun energieverbruik bedraagt thans ongeveer 500.000 euro, wat een niet onaardige hap uit het budget is.
Om de kosten binnen de perken te houden gold voor 2.100 van die 10.000 lampen reeds een zogenaamd avond- en ochtendregime. Dit betekende dat deze lampen vanaf 23u werden gedoofd en om 5u terug werden ontstoken. Per lamp bespaart men op die manier 6 uur verbruik.
Recent heeft de stad ruim 30.000 euro geïnvesteerd om de brand-duur van de 2.100 lampen in het avond- en ochtendregime met nog eens twee uur te verminderen. Dit betekent dat deze lampen gedoofd worden om 22 (dus een uur vroeger) en terug ontstoken worden om 6u (dus een uur later).
Voor de inwoners is dit een maatregel die geen comfortverlies met zich meebrengt. Voor de stadskas is het resultaat echter niet mis te verstaan: jaarlijks wordt op die manier een bedrag bespaard van 25.000 euro. Naast dit financiële voordeel is dit natuurlijk ook positief voor het milieu, want minder verbruik is gelijk aan minder CO2-uitstoot. De twee bevoegde schepenen Urbain Vercauteren voor Financiën en Marc Heynderickx voor Milieu, zijn dan ook uiterst tevreden met deze resultaten.
De investering zelf wordt voor 18.000 euro gesubsidieerd met de REG-subsidies van Eandis (REG = Rationeel Energie-Gebruik). Dit forse bedrag is te danken aan de nieuwe formule waarmee de subsidie wordt berekend. Deze nieuwe formule kwam er op voorstel van gemeenteraadslid Mike Nachtegael, als ondervoorzitter van Intergem, en geldt vanaf 2009 voor alle Vlaamse steden en gemeenten.
Een rekensommetje maakt dan snel duidelijk dat de - op het eerste zicht hoge - investering van 30.000 euro op een halfjaar is terugverdiend: enerzijds ontvangt men 18.000 euro subsidie en rest er nog 12.000 euro, anderzijds heeft men op een half jaar tijd reeds de rest van het investeringsbedrag terugverdiend. Kortom, het project 'brand-duur-vermindering' kost de stad eigenlijk geen geld, maar resulteert elk jaar opnieuw in een besparing van 25.000 euro én in een beter milieu.
Belangrijk om op te merken is dat, in de straten waar dit regime van toepassing is, dit slechts op de helft van de lampen is. In elke straat van de stad brandt er ’s nachts dus steeds openbare verlichitng: ofwel door alle lampen, ofwel door de helft van de lampen. Deze maatregel leidt dus niet tot minder zichtbaarheid of minder veiligheid.(Rolf Duchamps)