Gehoord op de nieuwe locatie van de gemeenteraad

Er moest aan de agenda een punt bij hoogdringendheid worden toegevoegd dat handelde over de onteigening van een perceel grond achter de huizen van de Adhémar Borinstraat richting AC. Die gronden zijn daar nodig voor de realisatie van een woonproject van de Zwijndrechtse Huisvestingmaatschappij, voor een openbaar plein, voor de uitbreiding van de parkzone, een doorsteek naar de Paul D’Haesestraat en achter de huizen wordt ook nog een garageproject uitgewerkt.
Het punt extra op de dagorde zetten kreeg felle tegenwind van de sp.a. Frans De Gendt vond het maar niets dat het er zomaar ineens werd aan toegevoegd zonder vooraf er een begeleidende verklaring bij te hebben gezien. Zijn fractie stemde neen maar bij de inhoud zelf van het punt rond de Borinstraat was er geen probleem.
Etsen van Fred Bervoets
De aankoop van 26 etsen van Fred Bervoets is al in kannen en kruiken gekomen in december 2008. De gemeente heeft er nu weer 25 gekocht uit diezelfde verzameling van de heer Van Kerckhove uit Lokeren. Er zijn nu een 17 werken bij die in Burcht kunnen gesitueerd worden. Ook een grote ets die Fred maakte naar aanleiding van de dood van kunstschilder Jan Cox is er in opgenomen. De gemeente bezit trouwens al 'de vogelman' uit deze serie. Voor de aankoop was een budget voorzien in de begroting.
Voor Walter De Wulf (open vld) was deze aankoop echt niet nodig gezien dat het financieel wat minder gaat met Zwijndrecht. Hij onthield zich bij de stemming. Hij is nochtans niet tegen kunstwerken want Kunst en Cultuur moéten er zijn maar een kunstpatrimonium opbouwen op kosten de gemeenschap dat kan volgen hem niet.
Burgemeester Minnebo wees er op dat er voor kunst 7.500 euro staat ingeschreven en dat het dus wel de bedoeling is er iets mee aan te kopen. "We doen met de aankoop van de werken van Fred Bervoets zeker geen slechte zaak", aldus de burgervader.
Aankondigingsborden
Denise Melis-De Lamper (sp.a) ging wel akkoord met de aanpassing van het reglement op het gebruik van de gemeentelijke aankondigingsborden maar ze hoopte dat niet elke keer dat het reglement wordt aangepast, de prijs niet wordt vermeerderd. “Anders swingt het de pan uit”, vreesde ze. Schepen Andre Van de Vijver stelde haar gerust want de prijsaanpassing was gewoon een gevolg van de afronding van 7,45 euro naar 7,50 euro. Prijs die er was gekomen bij de overschakeling van Belgische Frank naar euro. Er zijn dus geen vooruitzichten op te slaan wanneer er iets aan het reglement wijzigt.
Dexia
De begroting werd door de Vlaamse overheid, agentschap voor binnenlands bestuur, afdeling Antwerpen, nagezien en er kwamen enkele opmerking. Ook zo naar de dividenden van Dexia waar Zwijndrecht normaal een 57.000 euro zou van moeten binnen krijgen. Raadslid Frans De Gendt wees erop dat hij ook al die opmerking zelf had gemaakt en zich had afgevraagd of dat bedrag wel had mogen ingeschreven worden, gezien de benarde situatie bij Dexia.
Burgemeester Minnebo begreep de bezorgdheid van De Gendt en zei voorzichtig te zullen zijn en alles in de gaten te houden. Maar financieschepen An Van Damme nam dan het woord en opeens werd het blauwe lucht met volle zon, want zij deelde mee dat het zelfs een bedrag zal worden, dat meer is dan dat wat ingeschreven was. Het zou op ongeveer 64.000 euro komen!
Fietsenstalling aan drukbezochte zaken

Het parkeren kan er wel eens moeilijk zijn ook al kan momenteel nog gebruik gemaakt worden van de vroegere speelplaats van de school.
"Of iedereen daarmee akkoord zal gaan is wat anders", antwoordde de burgemeester. "Weldra zal parkeren aan de vroegere school ook niet meer mogelijk zijn want het is daar terrein van de Regenboog én van de Parochiale Werken." Het zou dus niet opportuun zijn in de Statiestraat parkeerplaatsen af te nemen. Aan de Sporthal is anders ook plaats genoeg met meer dan tweehonderd plaatsen .
Toch heeft Ronny Dobbeleir gelijk: aan de bakker en de beenhouwer is voor voetgangers vaak te weinig ruimte. De burgemeester wees er op dat er 1m20 vrij moet gehouden worden maar dat is niet altijd zo. Hij vond dat de zaakvoerders het aan de cliënten moeten duidelijk maken dat ze hun fiets ‘normaal’ moeten plaatsen.
Maar fietsenstallingen plaatsen op de parkeerplaatsen, neen, dat zag Minnebo toch niet zitten? Goed beklante zaken zullen dan bevoorrecht worden en in Burcht kunnen dan ook winkeliers komen aandringen om voor hun zaak de wagens weg te houden en er fietsenstallingen in de plaats in te richten.
Tenslotte verwees de burgemeester ook naar het nieuwe mobiliteitsplan dat in opmaak is en waarschijnlijk in september zal worden voorgelegd. "Alles zal hierin aandacht krijgen", voorspelde Willy Minnebo.
Grof- en huisvuil
Omdat het grof vuil niet meer zal worden opgehaald, verwacht raadslid Guy Van Criekinge (VL.B.- VLOTT) dat het wel eens zal worden gedumpt. Schepen Irène Hoppe stelde orde op zaken door de juiste toedracht nog eens voor te leggen. Iedere burger kan bij Ibogem 4 keer per jaar een telefoontje doen om de ophaling van grof vuil te doen. Het komt niet meer op de ophaalkalender.
Het is nog net zoals anders maar men moet nu zelf een seintje geven. Van Kriekinge stalde dan voor om het dan bijvoorbeeld met een paar buren samen te doen. De nieuwe werkzijze zal worden geëvalueerd.
Ook Walter De Wulf (open vld) bleef even bij het huisvuil. Hij had al meerdere maanden geleden gevraagd erop aan te dringen om geen huisvuil op te halen tijdens de spitsuren. Het is langs de N70 vaak oorzaak van filevorming. Op dit ogenblik is er nog niets gewijzigd. Schepen Hoppe zei dat er al over gepraat werd en dat de aannemer beloofde het uurrooster aan te passen. Maar hij deed dat nog niet en Walter De Wulf ziet die grote wagens nog altijd het verkeer stremmen. "We zullen blijven aandringen", beloofde Irène Hoppe.
Burgemeester Minnebo verwees naar Beveren waar dat langs de N70 niet gebeurd en ook in Kruibeke wordt langs de gewestweg het huisvuil gewoon opgehaald. Waarmee hij wilde vragen: houden ze daar dan het verkeer niet op.
Raadslid De Schepper (VL B- VLOTT) had het over de steeds maar dunner geworden grijze huisvuilzak. Bij het dichttrekken aan de lintje kan hij heel gemakkelijk openscheuren. "Gaan ze nog dunner worden?", vroeg ze zich af."Ze zijn wel duurder geworden. En met een tape mag men ze niet herstellen. Men moet gewoon een nieuwe zak nemen en dat is wat te duur."
Schepen Hoppe wist dat er dit jaar nieuwe grijze zakken in omloop zullen komen die dikker zijn en beter te behandelen zullen zijn. Maar voorlopig moet eerste de huidige voorraad nog worden weggewerkt.
Wat niet zoveel meer aan de orde komt is het pikken van de stickers die aan de groene GFT-containertjes moeten gekleefd worden willen ze meegenomen worden. Vroeger gebeurde dat wel eens maar dat wordt nu minder vastgesteld. (Rolf Duchamps)