Tijdelijke werkloosheid in glasvezelfabriek Lanxess
LILLO/KALLO. Chemiebedrijf Lanxess gaat de productie in z’n glasvezelfabriek in Kallo terugschroeven. Dat heeft het management gisteren beslist op een speciale ondernemingsraad. Als reden wordt de economische crisis naar voren geschoven.
Sinds augustus 2008 heeft de Europese glasvezelmarkt af te rekenen met een nooit eerder vertoonde terugval. De voorraden verdubbelden en de verkoop zakte als een pudding in elkaar. En de situatie is sindsdien niet verbeterd. Niet alleen de verkoop aan externe klanten verloopt moeizaam, ook de interne verkoop gaat slecht. De Lanxess fabriek in Uerdingen, de voornaamste interne klant, draait op gedeeltelijke capaciteit. In Uerdingen maakt Lanxess versterkte plastic.
Begin december werd de productie in de glasvezelfabriek in Kallo al op een lager pitje gezet, nu worden de glasovens op halve kracht gezet. "Deze aanpak garandeert het minste risico langs technische kant en biedt tegelijk de grootste flexibiliteit om de productie indien nodig snel weer op te drijven.", klinkt het bij Lanxess.
32 jaar geleden gestart
De eerste smeltoven werd in 1976, toen nog onder Bayervlag, in gebruik genomen. Door de verhoogde vraag naar glasvezel werd in 1991 de capaciteit verhoogd door de ingebruikname van een tweede oven. Het glasvezel dat door Lanxess wordt geproduceerd, wordt gebruikt voor de versterking van kunststoffen, bijvoorbeeld in auto-onderdelen, plastic buizen of sportuitrustingen.
Een grondstoffenmengsel, met onder meer kwartsmeel en kalksteenmeel, wordt in de oven tot vloeibaar glas gesmolten. Langs verschillende kanalen loopt het glas over de spinbakken. Deze zijn voorzien van duizenden gaatjes waardoor het glas vloeit en met grote snelheid stolt. Bij dat stollen ontstaan er vezels die tot gesneden of gemalen glas worden verwerkt. In 2000 werd het nieuwe procedé ‘direct chop’ in gebruik genomen waarbij de vezels na het spinnen onmiddellijk worden versneden.
De glasvezelfabriek in Kallo is één van de drie productievestigingen van Lanxess in de Antwerpse haven. Er werken 188 arbeiders. (mb)