Beveren verdubbelt premie thermische zonnepanelen

Image
Zonnepanelen, de weg naar een duurzaam energiebeleid.
BEVEREN. De gemeente legt meer geld klaar om de inwoners te steunen bij de installatie van thermische zonnepanelen. Het moet zeker een stimulans zijn om meer gezinnen aan te zetten om een installatie op hun dak te zetten.

Een thermische zonnecollector voor verwarming van het sanitair warm water heeft ook in Vlaanderen een hoge energetische opbrengst. Een goede installatie levert ongeveer 375 Kwh per m² per jaar op. Ter vergelijking, de vandaag zo populaire fotovoltaïsche zonnepanelen brengen slechts 125 tot 150 Kwh elektriciteit op per jaar. Uiteraard is elektriciteit een hoogwaardiger energiebron.

Beide systemen komen in aanmerking voor een fiscale aftrek van 40% van de kostprijs. Maar fotovoltaïsche zonnecellen zijn vandaag financieel rendabeler omwille van de hoge ondersteuning via de groene stroomcertificaten.

Om het verschil in ondersteuning zoveel mogelijk weg te werken gaat de gemeente Beveren de premie voor een thermische zonne-installatie verdubbelen tot 30% van de kostprijs met een maximum van 1.000 euro per woning of  bedrijf. Ook Eandis geeft vandaag nog altijd een premie van 300 euro per woning bij nieuwbouw en 525 euro voor een bestaande woning.

Zo gezien moet het mogelijk zijn om voor een netto kostprijs van 1000 euro, een zonnepaneleninstallatie te plaatsen. Een goede installatie laat toe jaarlijks 100 tot 150 euro aan gas besparen. De installatie kan dan ook op zeven tot tien jaar worden terugverdiend.

Schepen Luc Maes voegt aan die positieve vooruitzichten nog toe: "Ik wil met deze maatregel bereiken dat op termijn een goede zonneboiler uitgroeit tot een basisinstallatie voor elke nieuwe of vernieuwde woning. Nu verbranden wij heel de zomer gas om ons te wassen terwijl de warmte overvloedig op ons hoofd straalt.  Deze maatregel is niet alleen goed voor het milieu en het gezinsbudget op lange termijn maar ook voor de lokale economie."
Inderdaad, de verwarmingsinstallateurs zullen sterker gestimuleerd worden om zonnecollectoren aan te bieden zodat hun rendabiliteit en de tewerkstelling stijgt. Kortom; goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor de commercie.

Schepen voor energiebeleid Luc Maes besloot: "Zeggen we nog dat uit budgettaire voorzichtigheid en om de mensen te prikkelen om snel te handelen, de verdubbeling beperkt is tot eind 2010. Maar een feit is wel dat een gemeentelijke premie van 10000 euro voor een zonneboiler bijna zeker uniek is in Vlaanderen."(Rolf Duchamps)