Camerabewaking moet fietsdiefstallen terugdringen

Image
Fietsenstallingen moeten beter beveiligd worden.
BEVEREN. Omdat camerabewakingssystemen een preventief afschrikeffect hebben en de identificatie achteraf vergemakkelijken, wil de gemeente er meer aandacht aan besteden. En er is meer, ze hebben ook een belangrijke signaliseringsfunctie voor de controlekamer in Beveren bij de politie. Zo kan een ploeg van de politie snel en efficiënt tussenbeide komen en wordt de pakkans groter.

In Beveren houden camera’s de omgeving in de gaten aan het zwembad in de Klapperstraat aan de fietsenstalling sporthal, aan het gemeentehuis bij de fietsenstalling Warande, aan het politiecommissariaat met fietsenstalling Polenlaan, aan Jeugdcentrum Togenblik en het Cultuurcentrum Ter Vesten aar ook fietsenstallingen zijn. In het park van Cortewalle staat ook een camera voor de fietsenstalling Koetshuis.

Er werden tot op heden bij controle van de beelden, hetzij real time hetzij na klacht, nog geen daders van rijwieldiefstal betrapt of geïdentificeerd, wel konden twee andere misdrijven worden opgelost  i.v.m. een vechtpartij. Vooral het zwembad, station en de tramterminal zijn heel gevaarlijke plaatsen. Aan de tramterminal kunnen de cijfers anders zijn omdat er ook een aantal mensen aangifte gaat doen in hun eigen gemeente, zoals Zwijndrecht en Kruibeke.

In 2007 werden 307 fietsdiefstallen geregistreerd waarvan 50 langs de Grote Baan, (waaronder tramterminal), 27 aan het stationsplein, 23 op de Grote Markt, 22 aan het Viergemeet en 7 in de Klapperstraat. Daar wordt, volgens de burgemeester, elk jaar melding van gemaakt in het jaarverslag van de politie, maar raadslid Nico Lauwaert had evenwel er niets in gevonden rond de werking g van de camera’s. Hij had dan ook bedenkingen en vroeg zich af waarom de politie deze cijfers nooit naar buiten heeft gebracht of intern iets aan gedaan heeft. "Pas na mijn vraag spreekt men van nieuwe camera's en andere mogelijkheden, hoeveel jaar weet men dit al. Bij de camerabeelden hoort wel dat de politie 24 uur beelden moet bekijken, dat men het verschil niet kan zien tussen, diefstal, prutsen aan een slot dat moeilijk gaat en verdachte handelingen."
 
In 2007 werden 307 fietsdiefstallen geregistreerd, maar bij de politie weten ze dat het werkelijk aantal veel groter is want de aangiftebereidheid daalt wat in een gemeentecommisie over het jaar 2006 -2007 werd gezegd en ook herhaald werd in 2008. "Maar sinds half 2008 mag de politie ons geen antwoord meer geven. Vroeger deden ze dit graag, maar de burgemeester heeft anders beslist", zo klonk de ervaring van Nico Lauwaert. Hij wil van oplossing van fietsdiefstallen terug een prioriteit maken.

"Sinds een aantal jaar is dit niet meer het geval in Beveren, op eenvoudig verzoek kon de burgemeester aanvraag doen om het terug prioriteit te maken, maar hij heeft dit jaren verzaakt. In 2009 zal dit normaal terug een prioriteit zijn."

Een andere actie is terug alle fietsen graveren op de scholen. Sinds 2008 heeft men besloten om enkel nog fietsen te graveren op scholen van kinderen die in Beveren wonen, wat volgens Lauwaert uniek is in Vlaanderen. Al is er een wettelijk besluit hierover.

Een andere aanpak van de fietsdiefstallen is de werking van de camera’s. Alle beelden 100 procent bekijken kan niet maar een deel moet toch mogelijk zijn. Ter voorkoming van diefstallen stelde Nico Lauwaert ook voor dat de gemeente Beveren i.s.m. de handelaars een ngoed en goedkoop slot zou aanbieden. Verder zouden volgens hem de fietsenstallingen volledig gesloten moeten zijn met maximaal 1 ingang en uitgang en dan heb je met de camera alle personen die de stalling in en uit gaan.

De fietsbeugels waar fietsen aan vastgezet worden, zouden ontworpen moeten worden met een eenvoudige stalen ketting aan. Deze zouden gewoon bij hun vast slot kunnen aansluiten. Het is misschien een meerprijs van 10 a 25 euro per beugel. Hij wil ook dat er een meer intensievere zoektocht is naar de dieven. "Al jaren weet men dat een wit busje veel fietsen oplaadt. Waarom niet eens intensief er naar op zoek gaan. Er is zelfs een beschrijving van dit busje  met merk en type, bij de  politie bekend." Volgens hem zouden er ook strengere straffen moeten zijn voor fietsdieven.

Beroepshalve wijst Nico Lauwaert ook naar een paar tips: altijd de fiets aan iets vast leggen,  een stevig slot met een minimale dikte, altijd het achterwiel en de kader mee vast leggen.

Hij besloot: "Ik hoop dat er snel in alle fietsen een chip kan geplaatst worden die op een GPS-systeem terug gevonden kan worden. Er bestaat al een chip in een slot waarmee men de eigenaar kan herkennen, maar dit is onvoldoende." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Op de gemeenteraad van Temse is een uitgebreid pakket maatregelen goedgekeurd die de inzet van verschillende type camera’s mogelijk maakt. Een van de maatregelen is de inzet van bodycams bij...

LOKEREN. Momenteel wordt centrum Lokeren bewaakt met behulp van een camerasysteem, bestaande uit 24 camera’s. Die hebben al heel wat politionele bewijslast geregistreerd. Sommige misdrijven worden...

TEMSE. Temse wil het aantal diefstallen van fietsen aan het station terugdringen. De NMBS Holding heeft begin deze maand, op vraag van politie en gemeenste, camera's in gebruik genomen om de...

Het terrein van de tramterminus is vaak verlaten en er is ook geen sociale controle.MELSELE. Wat in Melsele aan de park & ride en op de parking van de tramterminus gebeurt, doet de...

BEVEREN. Raadslid Nico Lauwaert (VL.B.) stelde een bijzondere hiaat vast in het benaderen van de verwerking van de veiligheidscamera’s in de gemeente. Waar de camera’s staan is het...

ZWIJNDRECHT. Het CD&V-raadslid Bruno Bijl heeft in de gemeenteraad gewezen op het hoog aantal fietsdiefstallen in de gemeente. Hij stelde ook een paar maatregelen naar voor die positief werden...